Kerstmis, Klein gebak
comments 4

Tiramisu petit fours voor kerst

DSCN4352bn

Over een weekje is het zover! Dan is het kerst! Voor ons misschien wel één van de leukste periode van het jaar. De gezelligheid, samen koken én samen eten. En om jouw kerstdiner spetterend te eindigen hebben we heerlijke tiramisu petit fours gemaakt. Inclusief kleine Rudolfjes als afwerking. Deze zijn helemaal niet zo moeilijk!

Deze petit fours zijn echt super schattig en super lekker. Je kan ze makkelijk als dessert serveren, vanwege de Tiramisu. Maar ze kunnen ook uitstekend bij de koffie!

Benodigdheden

Voor de bodem:

  • 250 gram lotus koffiekoekjes
  • 100 gram boter
  • 15 ml amaretto

Voor de vulling

  • 500 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
  • 250 gram verse slagroom
  • 10 ml amaretto
  • kopje sterke koffie
  • 2 blaadjes gelatine

Voor de biscuitdeeg:

  • 6 eieren
  • 120 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • Snufje zout
  • 20 gram gemalen amandelen

Decoratie:

  • 100 ml slagroom
  • 150 gram (smelt) chocolade
  • kleine stukjes witte en zwarte fondant
  • rode m&m’s of smarties

Extra:

  • vierkante bakvorm van 20 cm, met uitneembare bodem
  • bakpapier
  • bakplaten

De biscuitlaagjes

Splits de eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en klop ze stijf met de keukenmachine of elektrische mixer. Voeg daar de suiker in één keer aan toe en mix dit door tot een stevig glanzend geheel. Voeg daar dan de eidooiers aan toe en mix nogmaals een paar seconden. Zet dan de mixer uit.

Zeef de bloem en de amandelmeel met het zout en roer dit door het deeg. Roer dit stevig door, totdat alles goed is opgenomen.

Spreid het deeg uit over twee bakplaten die met bakpapier bekleed zijn. Smeer het goed uit, zodat de gehele plaat is bedekt met het deeg. Bak de beide plakken om de beurt  in de oven op circa 190 graden, ongeveer 12 minuten.

Zodra de plak biscuitdeeg licht en goudbruin kleurt, haal je deze eruit. Strooi wat poedersuiker op een placemat en stort hierop de plak biscuit. Leg deze op zijn kop en haal meteen het bakpapier eraf. Wacht hier niet te lang mee, want anders gaart de biscuit door en wordt het droog en hard. Doe dit voor beide plakken.

Pak de losse bodem van de bakvorm en leg deze op de biscuitplakken. Snijd met een mes langs de randen van de bodem. En snijd zo een vierkante plak uit, die dus precies in de bakvorm past.
Mijn bakplaat is niet zo heel groot, dus ik kan maar 1 hele plak en nog een halve plak er uit snijden. Dus ik snijd uit elke biscuitplak anderhalve laag. De twee helften leg ik naast elkaar. Ik heb zo dus 3 vierkante laagjes biscuit.

Leg deze even opzij.

De bodem

Voor de bodem maal je de lotus koekjes fijn. Smelt de boter en voeg dit toe aan de koekkruimels. Meng dit met elkaar. Voeg hier nog eens 15 ml amaretto aan toe en meng dit nogmaals.

Vouw een stukje bakpapier om de losse bodem van de bakvorm.

Doe de koekkruimels in de bakvorm en druk even stevig aan met een lepel. Zet de bodem ongeveer een half uurtje in de koelkast.

De tiramisuvulling

Week de gelatine blaadjes 10 minuten in koud water.

Klop de ( niet te koude) mascarpone samen met de amaretto los in een kom. Klop in een aparte kom de slagroom stijf (let op: de gardes en de kom moeten goed koud zijn).

Zet een kopje sterke koffie, wij kiezen voor een kopje Senseo koffie.

Doe de helft van het kopje koffie  in een pannetje en verwarm dit nog een beetje bij. (niet koken) Los hier de gelatine in op.

Voeg de slagroom beetje bij beetje toe aan je mascarpone mengsel. Klop dit voorzichtig. Voeg hier ook de koffie-gelatine-mengsel aan toe (laat de andere helft koffie staan, deze heb je later pas nodig).

Opbouw

Nu ga je de petit fours opbouwen. Neem het restje koffie wat je nog had staan en smeer een beetje koffie met een kwastje op de koekjesbodem. Dan gaat er een laagje mascarpone vulling op. Strijk dit mooi glad.

Vervolgens leg je de eerste biscuitlaag er in. Ook deze smeren we een beetje in met koffie. Dan weer een laagje mascarponecrème en de tweede laag biscuit. Dit keer nemen we de twee halve plakken. Leg die netjes tegen elkaar aan, zodat het precies een hele plak lijkt (doe twee halve plakken altijd in het midden of onderaan. Zeker niet bovenaan, want dan heb je kans dat het niet goed gaat met het snijden).

Vervolgens weer een laagje mascarponecrème, biscuitlaag en je eindigt met nóg een laagje mascarponecrème. Strijk dit heel mooi glad, want dit is de bovenkant, hier komt dan later nog de chocoladeganache overheen. Zet dit geheel minimaal een uur in de koelkast (liever nog iets langer).

De decoratie

Voor de decoratie begin je met het maken van de ganache. Breng hiervoor 100 ml verse slagroom bijna aan de kook. Breek de chocolade in een kommetje en giet daar de hete slagroom overheen. Niet meteen roeren! Laat even een tijdje staan en meng dan de inmiddels gesmolten chocolade door de slagroom.

Laat je chocoladeganache een beetje afkoelen. Niet te lang, het moet goed schenkbaar blijven. Haal de taart uit de koelkast. Schenk een laagje ganache over de taart. Laat dit een beetje uitharden.

Haal de taart voorzichtig uit de vorm. Doe dit bijvoorbeeld door de bakvorm op een pot te zetten. Als je dan de buitenkant voorzichtig omlaag duwt, blijft de bodem met de taart staan.
doe dit wel heel voorzichtig! Zet de taart op een snijplank en snijd de taart in 16 kleine stukjes. Snijd met een nat, warm mes, dat het het beste.

Als laatst maak je de rendier gezichtjes op de taart. Wij hebben rode m&m’s gebruikt als neusjes. Dan maak je van witte en zwarte fondant de oogjes. Doe een restje chocoladeganache in een spuitzakje, deze is nu niet meer zo heel vloeibaar als het goed is. Knip een heel klein puntje af en spuit de geweien voorzichtig boven de oogjes.

Klaar zijn de rendiertjes!

Merry Christmas!!

Ria & Laura!

Facebook0
Youtube78
Pinterest176
Instagram803

4 Comments

  1. Joke says

    Ziet er heerlijk uit en wil het dan ook graag maken. TOP!
    Maar nu nog een vraagje.
    Wat zijn lotuskoekjes?
    Kun je die gewoon bij een supermarkt kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *