Deze kleine cakejes zijn gemaakt van een zacht amandeldeeg. De kersen zorgen voor een extra lekkere smaak. Amandelschaafsel bovenop! Snijd de vierkantjes zo groot als je wilt.
We moeten nog steeds allemaal zoveel mogelijk thuis blijven. Dat is niet zo gemakkelijk. Het is mooi weer en dan trekken we het liefst er op uit. Maar dat gaat helaas nog niet. Dus we gaan het thuis gezellig maken. bijvoorbeeld met lekker bakken! We hebben dit keer een niet al te ingewikkeld recept gekozen. Kleine amandelcakejes met kersen. Het deeg is een cakedeeg, maar dan met amandelmeel, dat geeft extra veel smaak en is erg lekker. Verder heb ik kersen toegevoegd en meegebakken. Dan nog wat geschaafde amandelen er op en dan bakken maar!!! Zorg dat je het deeg nog even goed door klopt als je de eieren hebt toegevoegd. Dat geeft extra luchtigheid. En let verder op dat je de cake niet te lang bakt. ik heb het precies een half uur gebakken, maar elke oven is anders, dus even goed in de gaten houden.
Ingrediënten
- Een lage bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm
- Een vel bakpapier om op de bodem te leggen
- Beetje boter en bloem voor het invetten en bestuiven van de vorm
Voor het deeg:
- 220 gram boter of goede kwaliteit margarine
- 215 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 70 gram amandelmeel
- Snufje zout
- Klein potje kersen zonder pit
- 25 gram geschaafde amandelen
- Beetje poedersuiker
Instructies
- Vet de vorm een klein beetje in en leg er een vel bakpapier in. doe dit zo, dat aan beide lange zijkanten een stuk uitsteekt.
- Vouw de uitstekende stukken over de zijrand heen.
- Vet het bakpapier in en bestuif het met wat bloem.
- Laat de kersen uitlekken in een zeef.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de boter en de suiker in een kom, klop dit met een mixer tot een schuimige massa, in ongeveer 2 minuten.
- Voeg dan de eieren één voor één toe, klop telkens als je een ei toevoegt het mengsel even goed door, tot het ei helemaal is opgenomen. Ga door tot alle eieren zijn toegevoegd, klop dan nog een volle minuut door.
- Doe het zelfrijzend bakmeel, het zout en het amandelmeel bij elkaar in een kom. Zeef het.
- Voeg dit beetje bij beetje toe aan het deeg, klop met de mixer op de laagste stand heel kort door. klop niet langer dan nodig is. Je kunt het meel ook met een spatel erdoor roeren, dan blijft het deeg zijn luchtigheid behouden.
- Schep het deeg in de bakvorm, strijk het glad met een paletmes.
- Leg de kersen voorzichtig in het deeg, druk ze een beetje aan, zo dat ze goed blijven zitten in het deeg.
- Strooi het amandelschaafsel over de cake, zorg dat het goed verdeeld wordt over de hele cake.
- Zet de cake in de oven en bak deze gaar en goudbruin in 30 minuten.
- Prik even met een satéprikker in de cake. als deze er droog uit komt, is de cake gaar.
- Haal de cake uit de oven en laat de cake afkoelen op een taartrooster.
- Til de cake uit de vorm. Als dat niet lukt, leg je een plank op de bakvorm, draai deze om, zodat de cake op zijn kop op de plank komt te liggen. Haal het bakpapier er af. Leg hier weer een plank op en draai de cake weer om. Nu ligt ie goed op de plank.
- Bestrooi de cake met poedersuiker. Doe dit met een zeef.
- Snijd de cake in mooie, gelijke vierkantjes. En dien ze op bij een lekker kopje thee!
- Als je er teveel hebt, vries je er een aantal in. Dan heb je later ook nog wat lekkers bij de thee.
Liefs, Ria