Afgelopen week hebben we een recept gemaakt van een sticky toffee saus. Daar hebben we nu ook heerlijke dadelcakejes bijgemaakt! Klein, maar superlekker! Zeker met de plakkerige saus erbij. Een bolletje ijs zou het tot een compleet nagerecht maken. Misschien vast een leuke tip voor je kerstdiner? Of is dat wat te vroeg? Nou ja, het is in elk geval lekker!
Zoals ik al eerder verteld heb was ik bij mijn dochter die een tijdje in Bourgondië in Frankrijk woont. Als we daar zijn, ga ik ook altijd snuffelen in de grote Franse supermarkten. Dit keer vond ik een bakvorm voor van die kleine ribbel cakejes. Het is een siliconen bakvorm. Ze lijken een beetje op mini tulbandjes, maar dan zonder gat in het midden. Die lijken me heel leuk voor dadelcakejes. Dus die heb ik daar in gemaakt!
Ingrediënten
- 100 gram boter of margarine
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 theelepel vanille aroma
- 100 gram dadels
- 1 banaan
Voor de sticky toffeesaus:
- 50 gram boter of margarine
- 70 gram donkerbruine basterdsuiker
- 20 ml slagroom
- snufje zout
En verder:
- Een (siliconen) bakvorm voor kleine cakejes. Ik heb de vorm voor gesloten mini tulbandjes gebruikt,maar je kunt natuurlijk ook gewoon een andere vorm gebruiken.
- Een kannetje om de saus in te doen.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de dadels in een pannetje en giet er kokend water op, laat dit ongeveer 15 minuten wellen.
- Vet de vormpjes in met wat boter of margarine en bestuif ze daarna met wat bloem.
- Doe de boter en de suiker in een kom en klop deze romig met een mixer.
- Voeg de vanille toe en klop erdoor.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout.
- Klop één ei erdoor samen met een klein beetje van het zelfrijzend bakmeel.
- Klop het tweede ei er ook door met een beetje van het meel.
- Voeg dan de rest ven het meel toe en schep dit door het deeg.
- Giet de dadels in een zeef en laat ze uitlekken.
- Snijd de banaan in plakjes.
- Doe de dadels en de plakjes banaan in een keuken machine of staafmixer (met gesloten bakje) en pureer dit.
- Voeg dit beetje bij beetje toe aan het deeg. Roer dit erdoor met een spatel.
- Vul de vormpjes met het deeg. Zorg dat ze niet helemaal vol zijn, het deeg moet nog wel wat rijzen.
- Bak ze gaar in ongeveer 20 minuten. Ze moeten stevig aanvoelen als je voelt met je vingers.
- Haal ze dan uit de oven en laat ze heel even een beetje afkoelen.
- Stort ze dan op een rooster. Dat ging bij mij heel goed, waarschijnlijk omdat het een siliconen bakvorm is.
- Mijn cakejes zijn wel een beetje bol geworden aan de bovenkant, dus ik heb ze op zijn kop verder laten afkoelen.
- Als ze dan helemaal zijn afgekoeld en ze zijn ook een beetje ongelijk, snijd ze dan voorzichtig een beetje bij, de bolle stukjes er van af. Dan kunnen ze weer mooi recht staan. Met de bijgesneden kant onder.
- Zo, nu zijn de dadelcakejes klaar!
- Nu de saus. Je kunt ook kijken bij het basis recept voor sticky toffee saus, maar ik zal het hier ook nog een keer omschrijven, ik heb dit keer een kleinere hoeveelheid gemaakt, omdat de cakejes vrij klein zijn.
- Doe de boter, de donkerbruine basterdsuiker, het snufje zout en de slagroom in een steelpannetje.
- Zet het pannetje op het vuur en laat alles mengen tot een mooi vloeibaar geheel.
- Breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot een kleverige saus.
- Laat het een beetje afkoelen.
- Giet het dan in een kommetje of een kannetje en laat het verder afkoelen.
- Is je saus een beetje te dik, voeg dan wat extra slagroom toe, laat het dan wel weer even aan de kook komen en kort doorkoken.
- Is je saus te dun, voeg dan een stukje extra boter toe, laat ook dit weer even aan de kook komen en doorkoken, zodat alles goed vermengd is.
- Wees wel voorzichtig met het aanpassen van de dikte. Op het moment dat je de saus gaat serveren kun je deze een beetje verwarmen in de magnetron, dan wordt de saus weer wat vloeibaarder en kun je deze gemakkelijker over de cake schenken.
Liefs Ria