Vorig jaar, of misschien wel langer geleden hebben wij een keer de chocolade zoenen van Heel Holland Bakt nagemaakt. Die vond ik zo lekker en zo leuk om te maken, dat ik daar een variatie op heb bedacht. Deze mini zoentjes zijn een beetje lente-achtig geworden, en aangezien we inmiddels al weer even in de lente zitten, gaan we dit recept nu plaatsen.
Chocoladezoenen bestaan eigenlijk uit een koekje, met daarop een toef meringue en dan gedipt in chocolade. Zo ook deze kleintjes. Ik heb gewoon hele kleine koekjes gebakken. De meringue is eigenlijk gewoon hetzelfde, ook weer met gelatine erdoor. Dan gedoopt in witte chocolade, die ik gekleurd heb met een lenteachtige kleurstof. Oranje en geel. In eerste instantie had ik er ook nog wat pareltjes op gedaan,maar dat zag er toch niet zo heel leuk uit. Binnenkort ga ik hier nog een variatie op maken, maar dan met wat meer sprinkels en andere decoratie. Nu eerst deze: lekker klein, aantrekkelijk voor op een High Tea en vooral superlekker!!

Ingrediënten
Voor de bodem:
- 120 gram bloem
- 80 gram boter
- 40 gram witte basterdsuiker
- 20 gram amandelmeel
- 25 gram ei
- 1 snuf zout
Voor de Italiaanse Meringue:
- 75 gram eiwit
- 150 gram suiker
- 2 blaadjes gelatine
- 50 milliliter water
Voor het chocoladelaagje:
- 150 gram witte chocolade
- een beetje caacaoboterdrops
- chocolade kleurstof in de kleuren groen en oranje.
Instructies
- We beginnen met het maken van de koekjes: klop het ei los in een kommetje. Meng de boter (liefst koud), basterdsuiker, amandelmeel en snufje zout in de kom even door. Voeg 25 gram ei toe en wrijf het goed door het botermengsel. Voeg tenslotte ook de bloem toe en meng dit goed door.
- Kneed er een mooi deeg van, Het deeg is goed als er geen scheurtjes meer ontstaan als je er een “pilletje” van draait.
- Bak de koekjes op ongeveer 160 á 170 graden tot ze gaar en goudbruin zijn. Dat zal tussen de 15 á 20 minuten duren afhankelijk van de sterkte van je oven. Als ze klaar zijn hebben ze een mooi bruin randje.
- Maak dan het kookschuim: kook 130 gram suiker met 50 milliliter water in een steelpan tot 120 graden. Zodra dit kookt, ga je verder met de volgende stap.
- Klop het eiwit op, zet de keukenmachine of mixer gerust lekker hard, zodat het schuim goed luchtig wordt. Laat het eiwit even draaien, tot het mooi wit en schuimig is en voeg dan 20 gram suiker toe. Dan wordt het geheel stevig. Laat gewoon door kloppen.
- De suikerstroop moet 120 graden worden. Laat de suikersiroop even uitborrelen.
- Laat de keukenmachine draaien, zet de machine een tandje lager en voeg dan in één keer gelijkmatig de suikersiroop toe aan het eiwit terwijl de machine draait. Zorg dat het in een dun straaltje in de kom terecht komt. Het mag de zijkant niet raken en ook de garde niet.
- Zet de machine nóg een tandje lager en voeg ook de gelatine toe, die je hebt geweekt in ruim koud water. Laat de massa al kloppende afkoelen. Laat de mixer doordraaien terwijl je door gaan met de volgende stap.
- Leg de koekjes klaar. Als het goed is, is het schuim nu mooi stevig. Vul de spuitzak met een ronde spuitmond van circa 15 mm ermee. Spuit op elk koekje een torentje van schuim. Houd de spuitzak stil terwijl je spuit. Dan krijg je een mooie ronde toef.
- Zet de koekjes met de toefjes ongeveer een uurtje in de koelkast zodat de toefjes wat op kunnen stijven.
- Verwarm de witte chocolade “au bain marie” op een pannetje heet water. Laat het water eerst even goed heet worden. Daarna pas gaan roeren in de chocolade. Zorg dat de chocolade goed is gesmolten.
- Voeg een beetje cacaoboterdrops toe, daardoor wordt de witte chocolade beter vloeibaar.
- Voeg nog een handje met witte chocoladedrops toe en roer deze erdoor.
- Mocht de chocolade teveel zijn afgekoeld, kun je deze altijd nog even opnieuw “aubainmarie” iets verwarmen.
- Schenk de vloeibare witte chocolade in twee verschillende kommetjes. Voeg bij de ene een beetje oranje kleurstof toe en bij de andere een beetje groene kleurstof.
- Dip de zoenen voorzichtig in de chocolade, liefst tot aan het koekje. Laat het een klein beetje uitdruipen en zet het koekje op een bord om verder te drogen.
- Zo heb je mini witte chocoladezoentjes!
Liefs Ria & Laura