Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

KoekjesTaarten met oven

Oud Hollandse boterkoek

by Liefde voor bakken 30/01/202229/01/2022
written by Liefde voor bakken 30/01/202229/01/2022
Oud Hollandse boterkoek

De boterkoek is echt een recept uit grootmoeders tijd. Blijft altijd lekker. Je kunt er een puntje van snijden, maar het is ook leuk om blokjes boterkoek te serveren.

Vroeger aten wij al wel eens een stukje boterkoek. Ik kan me herinneren dat ik het niet zo lekker vond. Maar tegenwoordig ben ik er dol op. Superlekker! Zo’n boterkoek is het allerlekkerst als je het maakt met roomboter, maar als je liever zoveel mogelijk plantaardig wilt eten, dan kun je ook heel goed een goeie kwaliteit zuiver plantaardige margarine gebruiken. Ik gebruik Blueband. Dit is niet om reclame te maken, maar ik vind dat een fijne margarine om mee te bakken. Smaakt ook prima. Dit is een gemakkelijk recept. Even een deegje kneden, dat een uurtje in de koeling stevig laten worden. Dan bakken in de oven. Ik heb nu de smaak van de boterkoek helemaal te pakken. Binnenkort wil ik er ook eentje met vulling maken.

Oud Hollandse boterkoek

Oud Hollandse boterkoek

Liefde voor bakken De boterkoek is echt een recept uit grootmoeders tijd. Blijft altijd lekker. Je kunt er een puntje van snijden, maar het is… Printen
Cijfer 5.0/5
( 2 gestemd )

Ingrediënten

  • Een boterkoekvorm of een springvorm van 24 cm doorsnee
  • Beetje margarine om de vorm in te vetten en beetje bloem om te stuiven

Voor het deeg:

  • 300 gram boter of plantaardige margarine
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • een theelepel zout
  • een losgeklopt ei om de bovenkant te bestrijken

Instructies

  1. Vet de vorm in met wat boter en bestuif met wat bloem.
  2. Als je een springvorm gebruikt, heb ik ook gedaan, dan is het verstandig om de onderkant van de vorm te bekleden met een stukje aluminiumfolie. Dit omdat er mogelijk wat boter door de opening van de randen kan gaan
  3. Doe de suiker en de boter in een kom en kneed dit door elkaar.
  4. Voeg de bloem en het zout toe en kneed alles tot een deegbal. Kneed vooral niet te lang. Als je een deegbal hebt, kun je stoppen met kneden.
  5. Verpak het in huishoudfolie (maak het een beetje plat) en leg het een uur te rusten in de koelkast.
  6. Haal het deeg er weer uit en leg de plak in de vorm. Druk het gelijkmatig uit in de vorm. Strijk het glad met de bolle kant van een lepel.
  7. Smeer de bovenkant in met een beetje geklopt ei.
  8. Snijd er met een vork een ruitvorm in.
  9. Zet de vorm dan nog een kwartiertje in de koelkast.
  10. Verwarm de oven voor op 185 graden.
  11. Zet de vorm in het midden van de oven.
  12. Bak de boterkoek goudbruin in ongeveer 30
  13. Laat de boterkoek geheel afkoelen alvorens je deze uit de vorm haalt. Doe dit voorzichtig, want door de boter zal de koek een beetje vast zitten aan de bodem.
  14. Snijd er dan puntjes van of kleine blokjes. Lekker bij de koffie of thee!

Liefs Ria & Laura

0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Meringue hazelnootkransjes
next post
Bananen stratiatella lasagne

You may also like

Chocolade droom taartje

12/04/2020

Karamel dripcake met banaan

08/04/2018

Kokoskoekjes

02/11/2016

Red Velvet Double chocolate cookies

08/03/2017

Bosbessen cheesecake met brownie bodem

05/07/2018

Nutella chocoladetaartje met frambozen

08/08/2016

Perzik karamel taartje

21/03/2021

Meringue koekjes met pistache en Nutella

29/03/2017

Perentaart met pecannoten

10/11/2019

Paastaart met ananas

28/03/2018

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....