De boterkoek is echt een recept uit grootmoeders tijd. Blijft altijd lekker. Je kunt er een puntje van snijden, maar het is ook leuk om blokjes boterkoek te serveren.
Vroeger aten wij al wel eens een stukje boterkoek. Ik kan me herinneren dat ik het niet zo lekker vond. Maar tegenwoordig ben ik er dol op. Superlekker! Zo’n boterkoek is het allerlekkerst als je het maakt met roomboter, maar als je liever zoveel mogelijk plantaardig wilt eten, dan kun je ook heel goed een goeie kwaliteit zuiver plantaardige margarine gebruiken. Ik gebruik Blueband. Dit is niet om reclame te maken, maar ik vind dat een fijne margarine om mee te bakken. Smaakt ook prima. Dit is een gemakkelijk recept. Even een deegje kneden, dat een uurtje in de koeling stevig laten worden. Dan bakken in de oven. Ik heb nu de smaak van de boterkoek helemaal te pakken. Binnenkort wil ik er ook eentje met vulling maken.

Ingrediënten
- Een boterkoekvorm of een springvorm van 24 cm doorsnee
- Beetje margarine om de vorm in te vetten en beetje bloem om te stuiven
Voor het deeg:
- 300 gram boter of plantaardige margarine
- 200 gram witte basterdsuiker
- 300 gram bloem
- een theelepel zout
- een losgeklopt ei om de bovenkant te bestrijken
Instructies
- Vet de vorm in met wat boter en bestuif met wat bloem.
- Als je een springvorm gebruikt, heb ik ook gedaan, dan is het verstandig om de onderkant van de vorm te bekleden met een stukje aluminiumfolie. Dit omdat er mogelijk wat boter door de opening van de randen kan gaan
- Doe de suiker en de boter in een kom en kneed dit door elkaar.
- Voeg de bloem en het zout toe en kneed alles tot een deegbal. Kneed vooral niet te lang. Als je een deegbal hebt, kun je stoppen met kneden.
- Verpak het in huishoudfolie (maak het een beetje plat) en leg het een uur te rusten in de koelkast.
- Haal het deeg er weer uit en leg de plak in de vorm. Druk het gelijkmatig uit in de vorm. Strijk het glad met de bolle kant van een lepel.
- Smeer de bovenkant in met een beetje geklopt ei.
- Snijd er met een vork een ruitvorm in.
- Zet de vorm dan nog een kwartiertje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Zet de vorm in het midden van de oven.
- Bak de boterkoek goudbruin in ongeveer 30
- Laat de boterkoek geheel afkoelen alvorens je deze uit de vorm haalt. Doe dit voorzichtig, want door de boter zal de koek een beetje vast zitten aan de bodem.
- Snijd er dan puntjes van of kleine blokjes. Lekker bij de koffie of thee!
Liefs Ria & Laura