Kleine kransjes, gemaakt van meringue. Zien er leuk uit en zijn ook nog eens erg lekker!
Nog steeds kunnen we niet veel doen met die lockdown. Als ik dit artikel schrijf, is al mijn hoop gevestigd op de persconferentie van vrijdag 14 januari. Ze zullen toch wel een groot deel van de lockdown opheffen? Ik hoop het wel, vooral voor al die ondernemers, die nu in de moeilijkheden zitten. En geen geld kunnen verdienen. Het enige wat we kunnen doen voor ze is af en toe iets bestellen en dan ophalen. En hopen dat alles weer eens normaal wordt. We wachten maar weer af. Ondertussen heb k wel weer iets gebakken. Meringuekransjes met een laagje chocolade en fijngehakte stukjes hazelnoot. Het idee kwam in me op toen ik met kerst soortgelijke kransjes kocht in de winkel als decoratie voor mijn dessert. Die zagen er leuk uit en ik bedacht dat ik die ook wel zelf zou kunnen maken, maar dan net iets anders. Dit zijn ze geworden. Let op bij het spuiten van de kransjes dat de toefjes goed tegen elkaar aankomen, anders gaan ze los en heb je halve kransjes, haha. Ook lekker, maar minder mooi.

Ingrediënten
Nodig voor twee bakplaten met kransjes:
Voor de meringuekransjes:
- 3 eiwitten
- 100 gram fijne suiker
- 100 gram poedersuiker
- een half zakje Nescafé Gold Praline oploskoffie
Voor de decoratie:
- 150 gram pur chocolade
- 30 gram fijngemalen hazelnoten
Verder:
- een spuitzak
- een spuitmondje met een ronde opening
Instructies
- Leg twee bakplaten klaar met een vel bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden.
- Maak de kom van de mixer of keukenmachine schoon met een beetje citroensap. Doe dit ook met de gardes. (ontvetten)
- Klop de eiwitten stijf in de kom, met de keukenmachine (stand 6).
- Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
- Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
- Voeg het koffiepoeder in delen toe en schep erdoor.
- Vul de spuitzak met het ronde spuitmondje met de meringue.
- Spuit kleine toefjes op het bakpapier in een cirkel. Spuit ze een klein beetje tegen elkaar aan, zodat het een gesloten cirkel wordt. Dat zijn ongeveer 8 à 9 toefjes per kransje.
- Spuit op deze manier twee bakplaten vol.
- Bak de meringues circa 2 uur in de oven op 100 graden.
- Haal ze dan uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.
- Verwarm ongeveer 130 gram van de chocolade “au bain marie” (let hierbij op dat de chocolade niet te heet wordt, dan verbrandt deze en is niet meer bruikbaar).
- Roer door, tot alle chocolade is gesmolten. Haal de schaal met chocolade van de pan af en voeg de rest van de chocolade toe en roer erdoor. Dit is een eenvoudige vorm van tempereren.
- Doe de chocolade in een kleiner bakje.
- Hak de hazelnoten fijn. Bak ze even in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Let op dat ze niet te donker worden, dat gaat soms opeens heel snel.
- Doe ze in een bakje.
- Doop nu elk meringuekransje op zijn kop in de chocolade, zodat de ‘toefjes’ van het kransje in de chocolade gedompeld worden. Til dan weer op en laat de overtollige chocolade er afdruipen. Draai het kransje dan weer om.
- Doop ze dan in het bakje met fijngehakte hazelnoten, zodat er een laagje van de noten op komt.
- Zet de meringue op een taartrooster. Laat de chocolade uitharden.
Notities
Liefdevoorbakken tip: het kan zijn dat de chocolade op een gegeven moment wat te veel afkoelt, zet deze dan weer even boven de pan heet water en laat het weer wat vloeibaarder worden.
Liefs Ria & Laura