Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Koekjes

Meringue koekjes met pistache en Nutella

by Liefde voor bakken 29/03/201702/04/2017
written by Liefde voor bakken 29/03/201702/04/2017
Meringue koekjes

Vorig jaar hebben we een keer een basisrecept geplaatst voor het maken van merengue. Dit basisrecept gebruik ik (Ria) als ik merengues maak. In dit recept heb ik merengues ofwel schuimkoekjes gemaakt in twee variaties. Eentje met pistache en eentje mat hazelnoten en Nutella. Beide super lekker!!

Een aantal jaar geleden waren wij een keer in Chamonix op vakantie, een prachtig dorpje in de Franse Alpen. Heel bijzonder, vlakbij de Mont Blanc. Echt een aanrader, je kunt er met een treintje naar de “Mer du glace”, een meer van ijs. En je kunt ook met een soort van cabine aan een kabelbaan helemaal naar boven naar de “Aguille du midi”, naar de top van de Mont Blanc. Voor zover ik mij dat herinner is dat zo’n 3850 km hoog! Je doet dat dan in twee delen. Halverwege stap je over op een andere cabine. Superspannend, maar wel heel bijzonder. Helemaal boven sneeuwde het.

Maar om even terug te komen op Chamonix, dat is een superleuk dorpje. Daar was ik in een klein bakkerswinkeltje en daar hadden ze van die grote merengues in de etalage liggen. Ik was heel nieuwsgierig hoe die zouden smaken. Schuim is vaak erg zoet en soms ook hard. We hebben er twee gekocht en ze waren echt superlekker! Sindsdien wil ik zelf ook van die lekkere merengues maken, met verschillende smaakjes.

Dit keer maken we merengues in drie verschillende recepten. Eerst maken we de merengue schuimpjes ofwel, een soort van koekjes. Daarna maken we schuimgebakjes en tot slot een merenguetaart, yummie!

Wat heb je nodig:

Voor het merengue beslag:

  • 6 eiwitten
  • 200 gram fijne tafelsuiker
  • 200 gram poedersuiker

Extra voor de pistache koekjes:

  • circa 30 gram fijngemalen pistachenootjes
  • 40 gram boter of margarine
  • 70 gram suikerbakkerspoeder

Extra voor de hazelnoot-Nutella koekjes:

  • circa 30 gram fijngemalen hazelnoten
  • twee eetlepels Nutella
  • circa 30 gram crème fraîche

Je maakt ze zo:

  1. Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden.
  2. Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6) of met de handmixer op de hoogste stand.
  3. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
  4. Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
  5. Als je beide varianten wilt maken, deel je het beslag in in tweeën.
  6. Bij de ene helft doe je circa twee eetlepels fijngemalen pistachenootjes. Bij de andere helft doe je circa twee eetlepels fijngemalen hazelnoot.
  7. Doe het beslag in een spuitzak, eventueel met een rond spuitmondje, maar als je die niet hebt, kun je ook gewoon een stukje van de spuitzak afknippen, dan heb je ook een ronde opening.
  8. Ik heb voor de pistache schuimpjes ronde toefjes gespoten, ook wel ‘dopjes’genoemd en voor de hazelnoot schuimpjes langwerpige staafjes, ofwel ‘lange vingers’ en zigzagfuguurtjes. Kijk wat je zelf het leukst vindt.
  9. Spuit zo een bakplaat vol.
  10. Bak de meringue circa 2 uur in de oven op 90-100 graden. Zorg wel dat ze niet gaan kleuren.
  11. Laat de meringues afkoelen voor je ze van het bakpapier afneemt.
  12. Klop voor de pistachecrème de boter met de suikerbakkerspoeder tot een crème. Voeg circa één eetlepel fijngemalen pistachenootjes toe en klop nog even goed door. Smeer wat van de crème op de onderkant van een schuimpje, en druk daar dan een ander schuimpje op. Zo heb je dus een gevuld schuim koekje. Doe dit ook met de andere schuimpjes.
  13. Voor de Nutella crème: roer de crème fraîche  los in een kommetje. Voeg de twee eetlepels Nutella toe en roer deze door de crème fraîche. Smeer een laagje op de langwerpige merengues en leg er telkens een andere merengue op van ongeveer dezelfde grootte.
Meringue koekjes met pistache en NutellaMeringue koekjes met pistache en Nutella

Zo heb je dus twee soorten merengues, dit zijn maar voorbeelden. Uiteraard kun je hier eindeloos mee variëren.

 

Dit was het eerste merengue recept van deze reeks! Na Pasen volgt het volgende recept met meringues, dus houdt de website in de gaten voor meer lekkere schuimgebakjes!

Liefs Ria

 

koekjesmeringuenutellapistache
0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Schwarzwalder kirsche cake
next post
Witte chocolade cheesecake in een glas

You may also like

Marmer koekjes

18/03/2020

Zandkoekjes met nougat en Rolo vulling

14/11/2019

Mini Nutella koekjes

30/08/2018

Kerstboom koekjes

23/12/2017

Paaskoekjes met advocaat

28/03/2021

Kokoskoekjes

02/11/2016

Snel nog even Paaskoekjes bakken!

03/04/2015

Amandelkoekjes

19/01/2018

Spritskoekjes met kokos

20/05/2017

Brownie cookies

01/11/2017

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....