Dit keer heb ik weer eens iets met appeltjes gemaakt. Een slof met appeltjes. Lekker fris en gemakkelijk om te maken. Kijken jullie mee?
We hebben al meer recepten gemaakt van Bretons zanddeeg ofwel sloffendeeg. Dit banaan aardbeientaartje en ook dit fruittaartje van Bretons zanddeeg (link). Inmiddels heb ik zo’n ovale, uitschuifbare bakring gekocht. Dus die kan ik hiervoor mooi gebruiken. Dan wordt het zo’n mooie, ovale slof zoals je dat vaak ziet. Leuk!! Dit deeg is erg lekker, een klein beetje krokant, maar toch zacht. Dan gaat daar een vulling of crème op. Dan nog een laag appeltjes met rozijnen erover en wat toefjes slagroom en je hebt een heerlijk taartje!! Houd er bij het maken van dit taartje wel rekening mee dat de appel-witte chocoladeganache, als deze op de taartbodem is geschonken, wel flink wat tijd nodig heeft om op te stijven. Ik heb deze een nachtje in de koelkast laten staan, lukt dat niet, laat dan zeker twee uur opstijven.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram zachte boter
- 90 gram suiker
- 90 gram basterdsuiker
- 1 eidooier
- snufje zout
- 1 tl citroensap
Voor de appelganache:
- 2 appels
- 100 gram witte chocolade
- 60 ml slagroom
- 2 theelepels citroensap of citroensmaakstof
- 100 ml slagroom
Voor de decoratie:
- 2 à 3 appels
- 100 gram rozijnen
- twee theelepels kaneel
- twee eetlepels fijne suiker
- 200 ml slagroom
Extra:
- ovale, uitschuifbare bakring (ik heb er een van Patisse)
- vel bakpapier
- spuitzak met rond spuitmondje
Instructies
- We beginnen met het maken van het sloffendeeg: doe de bloem en het bakpoeder in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de zachte boter, de suiker, de basterdsuiker en de eidooier in het kuiltje. Doe hier nog een snufje zout en 1 tl citroensap bij. Vermeng dit met de bloem tot een homogeen deeg. Doe je deegbal in een stuk huishoudfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast.
- Trek de bakring een stukje uit, zodat deze wat langer wordt. Ik heb gekozen voor een lengte van 31 cm. Maar je kunt de vorm ook nog iets langer maken, ik had nog wat deeg over.
- Zet de vorm op een stuk bakpapier op een bakplaat.
- Rol het deeg uit tussen twee stukken plastic huishoudfolie. Zorg dat je lap ruim de lengte heeft van je bakring.
- Steek met behulp van de bakring een lap uit. Snijd eventueel een beetje bij.
- Leg de lap op het bakpapier op de bakplaat. Leg de bakring er omheen. Druk eventueel het deeg nog een beetje tegen de bakring aan als dat nodig is.
- Bak de deegbodem in een oven van ongeveer 170 graden in circa 15 à 18 minuten gaar. Kijk even of de bodem al mooi bros en goudbruin is, want elke oven is anders. Haal uit de oven en laat even afkoelen op de bakplaat. Haal het frame er na ongeveer 15 minuten af. Neem de bodem van de bakplaat en leg deze op een taartrooster en laat verder afkoelen.
- Dan maak je de appelganache: Doe de 60 ml slagroom met de witte chocolade in een vuurvaste kom en verwarm dit “au bain marie”. Zorg dat de chocolade helemaal vloeibaar wordt. Klop eventueel, indien nodig, met een garde. Laat dit dan afkoelen.
- Leg deze taartbodem op een plank of langwerpig bord.
- Schil de twee appeltjes, snijd de klokhuizen er uit en snijd ze dan in 4 stukken.
- Doe ze in een pannetje, voeg twee eetlepels water toe en breng dit aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
- Haal dan van het vuur af. Maak er met een staafmixer een fijne appelmoes van. Laat dit verder afkoelen.
- Voeg dan telkens een klein beetje van de appelmoes aan de witte chocolade toe. Roer erdoor met de garde.
- Ga door tot alle appelmoes is toegevoegd. Nu heb je een mooi glad, vloeibaar mengsel. Laat dit verder afkoelen.
- Klop dan 100 ml slagroom stijf met een beetje slagroomversteviger.
- Schep de slagroom beetje bij beetje door de appel-witte chocoladeganache. Schep er telkens even door met een spatel. Ga door tot alle slagroom is toegevoegd. Laat dit even staan.
- Als het als ietsje steviger wordt, schenk je het op de taartbodem. Verdeel het verder met een paletmes.
- Zet dit in de koelkast zodat de witte chocoladeganache stevig wordt. Ik heb dit een nachtje laten staan. Dan is de crème mooi stevig en kan er een laag appeltjes op gelegd worden.
- Appeltjesvulling: week de rozijnen in een beetje koud water, laat ze dan uitlekken.
- Snijd 2 appels in kleine stukjes. doe dit in een kom, voeg een beetje citroensap toe. Schep dit goed door elkaar.
- Voeg de uitgelekte rozijnen, twee eetlepels fijne suiker en een beetje kaneel toe. Schep alles goed door.
- Schep de appeltjesvulling op de ganache. Zorg dat de buitenrand leeg blijft voor de slagroomtoefjes.
- Klop de 200 ml slagroom stijf met een beetje poedersuiker en een beetje slagroomverstiviger.
- doe dit in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit dan toefjes slagroom rondom op de buitenrand van de slof. Zie foto.
- Als je wilt, kun je nu nog een beetje kaneel over de appelvulling strooien.
Liefs Ria & Laura