Op zondag 14 mei is het moederdag, dus maken we een moederdagtaart! Het is dit keer een taart in de vorm van een hart. Gemaakt van cakedeeg, afgesmeerd met witte chocolade ganache en overgoten met pure chocolade ganache. Veel chocolade dus! Daar houden bijna alle moeders wel van!
Ik (Ria) heb al heel wat moederdag cadeautjes gekregen vroeger van de kids. Handjes gedrukt in het gips, fotolijstjes, tekeningen, lieve briefjes en nog veel meer! Vaak ook nog een wensje erbij! Vond ik altijd zóó schattig! En natuurlijk een ontbijtje op bed! Zo leuk! Maar goed, alle kids zijn de deur uit, dus die tijd hebben we gehad.
Nu krijg ik ook nog wel een cadeautje hoor, maar dan een lekker doosje bonbons of zo! Maar als er bezoek komt, dan wordt er wel van mij verwacht dat er een lekker taartje klaar staat. Misschien is dit wel een leuk taartje om te maken voor je moeder, niet zo zeer voor de kleinere kinderen, daarvoor is het wat te moeilijk. Maar wel voor de wat grotere dochters of zonen misschien?
Wat heb je hiervoor nodig:
- hartenbakvorm, (liefst) 2 stuks van ca 20 cm doorsnee (kan ook met één, maar dan moet je twee keer bakken)
- een beetje margarine en bloem om de bakvormen in te vetten
Voor het deeg:
- 275 gram boter of margarine
- 250 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 60 ml verse slagroom
- een beetje citroensmaakstof (bijvoorbeeld van Funcakes)
Voor de vulling:
- 100 ml verse slagroom
- 80 gram Mascarpone (op kamertemperatuur)
- beetje poedersuiker
- klein bakje aardbeien
Voor de witte chocolade ganache:
- 100 ml verse slagroom
- 300 gram witte (smelt)chocolade
Voor de pure chocolade ganache;
- goudkarton van 26 cm.
- 100 ml verse slagroom
- 150 gram pure (smelt)chocolade.
Voor de verdere decoratie:
- 250 gram Royal Icing
- stukje witte rolfondant.
- kleine hartjesuitsteker.
Aan de slag:
Ik heb twee ondiepe harten bakvormen van circa 20 cm doorsnee. Die heb ik beiden gebruikt. Je kunt eventueel ook een diepere hartenbakvorm gebruiken, dan hoef je er maar eentje te bakken. Of, als je maar één ondiepe bakvorm hebt, dan moet je de taartjes één voor één bakken.
Beboter de bakvorm en bestrooi met wat bloem. Zet opzij.
Doe de boter of margarine in een kom en klop deze luchtig! Klop een paar minuten. Voeg dan de fijne suiker toe en klop weer een minuut. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop eerst elk ei goed door voor je weer een nieuw ei toevoegt. Voeg het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe. Voeg dit beetje voor beetje toe aan het deegmengsel. Klop nu voorzichtig en langzaam, anders klop je de luchtigheid er weer uit. Voeg de citroensmaak toe en meng er ook door. Dan voeg je beetje bij beetje de slagroom toe. Klop dit op de laagste stand door het deeg. Vul de beide bakvormen met het deeg en bak de cakes in circa 40-45 minuten gaar en goudbruin. Controleer even met een prikker of de binnenkant ook gaar is (prikker moet droog blijven). Laat de cakes afkoelen, haal ze na circa 10 minuten uit de vorm en laat ze dan verder afkoelen.
Intussen kun je vast de vulling maken. Klop hiervoor de mascarpone los in een kom. Klop in een andere kom de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Voeg de slagroom beetje bij beetje toe aan de mascarpone. Snijd de cakes eventueel wat bij zodat ze wel goed recht op elkaar gestapeld kunnen worden. Smeer de onderste laag dan in met de mascarponecrème. Maak de aardbeien schoon, snijd ze in plakjes en verdeel over de crème. Leg de tweede taart er op.
Dan ga je de witte chocolade ganache maken (kijk hier hoe je dat moet doen). Alleen let op: in dit recept gebruik je 100 ml slagroom en 300 gram witte chocolade. Smeer de taart goed in met de ganache. Laat uitharden in de koelkast. Doe er nog een tweede laag overheen. En smeer dit zo glad mogelijk af.
Dan maken we de pure chocolade ganache. Doe de chocolade in een kom. Verwarm hiervoor de slagroom tot bijna aan de kook. Giet dan over de pure chocolade. Laat dit heel even staan zodat de chocolade oplost. roer dan door, kijk of alle chocolade goed is opgelost. Zo niet, dan kun je dit nog heel even “au bain marie” verwarmen. Zorg dat de chocolade goed vloeibaar is. Doe dit over in een schenk kannetje. Giet dan over de taart heen. Zorg ervoor dat de taart helemaal bedekt wordt met de pure chocolade ganache. Laat dit drogen.
Zet de taart op een goudkartonnetje. Maak de royal icing. Mix hiervoor 250 gram icingmix met 30 ml water. Klop dit een paar minuten goed door. Doe in een spuitzak met een klein spuitmondje Wilton no 22. Spuit klein toefjes rondom de taart.
Steek hartjes uit van de rolfondant. Decoreer de taart ermee. Kijk zelf even hoeveel hartjes je er op wilt doen.
Veel succes met het taartje!
Liefs Ria