Het is altijd leuk om iets te bakken voor iemand als cadeautje. Eigenlijk veel leuker dan bloemen, of in ieder geval weer eens wat anders. Ik maak dan wel een klein taartje, want anders moeten ze de hele week taart eten, dat lijkt me niet handig. Ik heb een tijdje geleden nog een extra vlaaivormpje gekocht met een doorsnee van 18 cm. Die kan ik nu mooi gebruiken.
Ik heb zelf niet van dit taartje gegeten, maar natuurlijk wel de aardbeien-chocolade crème geproefd. Die is erg lekker. Dus ik ga ervan uit dat het taartje goed smaakt. Ik zal het nog wel horen. Laura is inmiddels weer terug van vakantie! Dus kunnen we weer samen bakken! Dat is fijn! Laura is ook eigenlijk van de foto’s en zo, moest ik nu allemaal zelf doen! Is best veel werk. Dan kan ik nu weer lekker plannetjes maken voor de komende baksels. Zin in! Maar nu eerst even dit schattige klein vlaaitje!

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 150 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 15 gram amandelmeel
- 1 eidooier
- 100 gram boter of margarine
- snufje zout
Voor de vulling:
- bakje aardbeien (ongeveer 250 gram)
- 175 gram witte chocolade in stukjes
- 100 ml verse slagroom
- 40 ml aardbeienpuree (gemaakt van de aardbeien uit het bakje)
- 50 gram crème fraîche
Extra:
- een vlaaivorm met een doorsnee van 18 cm
- beetje boter en bloem om de vorm in te vetten
- bakpapier en bakbonen als steunvulling
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de poedersuiker, het amandelmeel, het zout, de eidooier en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
- Leg het deeg losjes in de plastic folie en rol het uit tot een lap die nèt ietsje groter is dan de vorm.
- Beboter de vorm en strooi er wat bloem in, schud de overtollige bloem er weer uit.
- Leg dan de plak deeg over de vorm, druk deze aan zodat het deeg mooi tegen de vorm aan zit. Werk dan de randen mooi bij door er met de deegroller overheen te rollen. Zo haal je het overtollige deeg weg. Nu is je vorm mooi bekleed met het deeg. Zie foto.
- Zet de bakvorm weer een half uurtje in de koelkast, zodat het deeg weer koud wordt.
- Leg dan het bakpapier en de bakbonen in de vorm.
- Bak het taartje 15 minuten met deze steunvulling.
- Haal het taartje er dan uit, verwijder de steunvulling en het bakpapier.
- Zet het taartje dan terug in de oven en deze dan nog ongeveer 10 minuten na. Let op dat het deeg niet te donker wordt.
- Haal het taartje uit de oven en laat het afkoelen.
- Was de aardbeien en laat ze goed uitlekken.
- Maal een aantal aardbeien fijn met een staafmixer. Zorg dat het een gladde puree wordt.
- Voor de vulling: doe de stukjes witte chocolade,de slagroom en 40 ml van de aardbeienpuree in een vuurvaste kom. Verwarm deze ‘aubaunmarie’ .
- Roer af en toe door. Als de chocolade helemaal is opgelost, haal je het van het vuur. Je kunt ook altijd even met een garde kloppen als er wat stukjes chocolade nog niet helemaal opgelost zijn.
- Laat het chocolademengsel een beetje afkoelen.
- Voeg dan beetje bij beetje de crème fraîche toe en roer erdoor met de garde. Ga door tot alles is toegevoegd.
- Laat dit mengsel opstijven in de koelkast.
- Als het een beetje dikker is geworden (niet helemaal stevig, anders kun je het niet overgieten), dan giet je het in de vlaaivorm. Zet het weer in de koelkast en laat het een paar uur opstijven. ( evt een hele nacht)
- Snijd een aantal aardbeien in kleine stukjes en decoreer het taartje ermee. Ik heb niet het hele taartje bedekt, maar als je dat mooier vindt, kun je dat natuurlijk wel doen.
Liefs Ria