Dit zijn kleine taartjes, gemaakt van zanddeeg. Of misschien kun je het ook wel vlaaitjes noemen. Gevuld met chocolade ganache en gedecoreerd met verse frambozen. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken, maar toch hebben ze een bijzondere uitstraling en ze zijn super lekker!!!
We worden op dit moment alweer overspoeld met veel zomerfruit in de winkel. Frambozen, blauwe bessen, abrikozen, aardbeien, noem maar op!!! Nu is het allemaal het hele jaar te krijgen tegenwoordig, maar ze zijn nu ook betaalbaar, wat een aantrekkelijke bijkomstigheid is natuurlijk! En natuurlijk heel gezond! Vandaar dat we maar weer eens iets maken met verse frambozen. Wij zijn op dit moment heel druk met het verhuizen van ons winkeltje, dus dan is het wel fijn als ik iets kan maken wat niet zo heel ingewikkeld is, maar toch lekker!! Ik zal je uitleggen hoe ik het gemaakt heb en wat je nodig hebt:
Ingrediënten
- 5 kleine vlaaivormpjes met uitneembare bodem
- beetje margarine om in te vetten
Voor het deeg:
- 260 gram bloem
- 150 gram zachte boter of margarine
- 100 gram fijne suiker
- 1 ei
- 1 snufje zout
- 1 theelepeltje vanille extract
Voor de vulling en decoratie:
- 100 gram pure (smelt)chocolade
- 100 ml verse slagroom
- 1 a 2 bakjes frambozen
- 1 zakje gemalen kokos
Instructies
- Begin met het invetten van de vormpjes en zet ze daarna even opzij. Maak het zanddeeg: doe de bloem in een kom, maak een kuiltje. Doe daarin de zachte boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille. Kneed dit tot een homogeen deeg. Wikkel het in plastic folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit tussen twee lagen plastic folie. Tot een dikte van ongeveer 25 mm. Steek dan rondjes uit die iets groter zijn dan de vlaaivormpjes. Vul de vormpjes hiermee. Druk het deeg een beetje aan en zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld.
- Prik wat gaatjes in de bodem en bak de taartjes gaar in circa 15 minuten op 190 graden. Haal de taartjes er dan uit en laat afkoelen.
- Maak de ganache: doe de smeltchocolade in een kom. Verwarm de slagroom langzaam op het vuur tot bijna aan de kook. Giet de hete slagroom over de chocolade. Roer nog niet. Laat dit eventjes staan tot de chocolade is gesmolten. roer dan tot een homogeen mengsel.
- Giet de ganache op de zandtaartbodems. Verdeel het gelijkmatig over de 5 taartjes. Laat dit een beetje stevig worden.
- Versier de taartjes met de frambozen, en strooi er dan een beetje gemalen kokos overheen.
Nou, dat was zo klaar, toch? ik wens jullie weer veel bakplezier!
Liefs, Ria