Dit is een nobake taartje. Gemaakt van veel gezonde ingrediënten en zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Lekker én gezond dus!
Tijdens deze corona crisis zijn we veel thuis en hebben veel tijd. Om van alles te gaan doen. Ik ben veel bezig met puzzelen, knutselen, ik schrijf veel in mijn Bullet Journal, en doe ook diamond painting. Genoeg te doen. En natuurlijk ga ik ook weer bakken. Ik heb ervoor gekozen om weer eens een gezonde taart te maken. Ik kan me voorstellen dat we in deze tijd allemaal wat minder bewegen en wat meer snoepen. Dus dan komt een taartje zonder suiker best goed van pas. De bodem is gemaakt van amandelmeel, havermoutmeel, dadels en kokosolie. De vulling bestaat uit verse aardbeien en kwark. Je kunt daar dan een klein beetje honing aan toevoegen, liefst natuurlijke, biologische bloemenhoning. Eerlijk is eerlijk: ik heb voor de decoratie een paar meringues verkruimeld en een paar zachte pareltjes gebruikt. Deze kun je ook weglaten als je echt geen suikerproducten wilt gebruiken. Verder vers fruit er op, daar kun je ook nog wat meer van gebruiken. Hier kun je best een extra puntje van eten!
Ingrediënten
- Een vlaaivorm van 24 cm
- Beetje boter of margarine om de vorm in te vetten
- Beetje bloem om de vorm te bestuiven.
Voor de bodem:
- 200 gram amandelmeel
- 75 gram havermeel of fijngemalen havermout
- Ongeveer 9 à 10 ontpitte verse dadels.
- 3 eetlepels kokosolie, vloeibaar gemaakt
- 10 gram cacaopoeder
- snufje zout
- 1 theelepel vanille smaakstof
Voor de vulling:
- 350 gram kwark
- 350 gram verse aardbeienpuree
- 50 ml water
- 8 blaadjes gelatine
- Eventueel 1 à 2 eetlepels natuurlijke bloemenhoning
Voor de decoratie:
- Verse aardbeien
- ‘eventueel nog wat ander vers fruit zoals rode besjes, frambozen enz.
- Wat verkruimelde meringues
- Wat zachte, witte pareltjes
Instructies
- Vet de vorm in met een beetje margarine en bestuif deze met wat bloem.
- Smelt de kokosolie in een steelpannetje op een laag vuur.
- Doe de amandelmeel, de havermeel, de ontpitte dadels, de vloeibare kokosolie, de cacaopoeder, het zout en de vanillesmaakstof in een foodprocessor. Maal dit goed door, zodat je een zanderige structuur krijgt. Mag een beetje plakkerig zijn. Als het te droog is, kun je hier nog een of twee extra dadels toevoegen.
- Schep het in de vlaaivorm. Verdeel het over de bodem en druk het goed aan. Zorg ervoor dat je een mooie rand maakt en een gelijkmatige bodem. Je kunt eventueel met de bolle kant van een theelepel tegen de binnenkant van de rand drukken om zo de rand een beetje steviger en mooier te maken.
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Bak de vlaaibodem 12 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal deze er dan weer uit, laat even afkoelen en zet de vorm daarna nog een tijdje in de koelkast.
- Maak de vulling: doe de gelatine in een bakje met koud water en week deze 10 minuten.
- Doe de kwark in een kom, roer deze los.
- Pureer de aardbeien, neem iets meer dan je nodig hebt, want bij het zeven verlies je wat gewicht.
- Zeef de puree en meet dan 350 gram aardbeienpuree af.
- Voeg hier 50 ml water aan toe, zodat het een mooi vloeibare massa wordt.
- Verwarm deze puree in een steelpan op een laag vuur.
- Zorg dat de puree goed warm wordt, maar zeker niet kookt. Als je een thermometer hebt, dan mag het ongeveer 60 graden zijn.
- Haal de pan van het vuur.
- Los de blaadjes gelatine hier één voor één in op. Roer telkens goed door tot een blaadje helemaal is opgelost voordat je weer een nieuw blaadje toevoegt.
- Als alle blaadjes zijn opgelost, laat je dit ongeveer 3 à 4 minuten afkoelen.
- Schenk dan telkens een beetje van de puree bij de kwark. Roer dit er goed door. Dit kan eventueel met de mixer op de laagste stand, maar ook met een spatel.
- Ga zo verder tot je alle puree hebt toegevoegd en je een homogeen mengsel hebt.
- Proef dit even, als je het toch wat zoeter wilt maken, kun je twee eetlepels natuurlijke bloemenhoning toevoegen. Ik heb dat gedaan. Daardoor is het net wat smakelijker. De verse, Hollandse aardbeien zijn gewoon nog niet zoet genoeg in deze tijd van het jaar. En het moet wel lekker smaken vind ik. Klop de honing erdoor.
- Schenk dit mengsel op de vlaaibodem.
- Strijk het glad. Zet de vlaai een paar uur in de koelkast om op te stijven.
- Decoreer de taart dan met vers fruit, en als je het geen probleem vindt, met wat verkruimelde meringues. Je kunt er ook voor kiezen om wat van het bodemdeeg te bewaren en te verkruimelen. Strooi dit dan over de taart, tussen het fruit.
Liefs Ria