Deze vlaaitjes hebben geen bodem van zanddeeg zoals we dat vaak doen. Maar de bodem is van roerdeeg, ofwel cakedeeg. In dit geval is daar zure room aan toegevoegd. Dat geeft een frisse, lichtzure smaak. Dan lekkere schijfjes peer er op en wat abrikozengelei.
We zitten nog steeds in een hele moeilijke periode van ons leven. Het huis is vaak leeg en het gemis is groot. Ik probeer er wat van te maken en sommige dagen gaat dat natuurlijk beter dan andere dagen. Er is echter wel een lichtpuntje: dochter Chiara is hoogzwanger en de baby kan eigenlijk elk moment geboren worden! Dit nieuwe leventje is super welkom en ik kan niet wachten tot mijn nieuwe kleinzoon er is! Maar ik moet nog even geduld hebben. Dus we gaan maar eens flink aan de bak! Dat geeft altijd afleiding. Dit keer heb ik vlaaitjes gebakken. Maar dan met een cakedeeg. Dit recept is lekker eenvoudig en dus snel te maken.
- Recept is voor 6 personen
- Oventemperatuur 170 graden

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 150 gram boter of margarine
- 120 gram fijne suiker
- 3 eieren
- Snufje zout
- 210 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 90 gram zure room
Voor de decoratie:
- 3 à 4 zachte peren, bijvoorbeeld Conferences
- Een beetje geschaafe amandelen
- 2 eetlepels abrikozenjam
Extra:
- 6 vlaaivormpjes met een doorsnee van 10 cm
- beetje margarine om in te vetten
- beetje bloem om de vormpjes mee te bestuiven
Instructies
- Vet alle vormpjes in, en bestuif ze met een beetje bloem.
- Doe de boter of margarine in een kom en klop deze zacht.
- Voeg de suiker toe en klop dit tot een smeuïge massa in ongeveer 2 minuten.
- Voeg dan één voor één de eieren toe, klop telkens ongeveer een halve minuut door voordat je het volgende ei toevoegt.
- Voeg het bakpoeder en het zout toe aan de bloem en zeef dit.
- Voeg dit in delen toe aan het deeg, klop nog maar zo kort mogelijk op de laagste stand tot alles is opgenomen. Ga door tot alle meel is toegevoegd.
- Voeg dan de zure room in delen toe, klop ook dit telkens kort door op de laagste stand, anders verliest het deeg zijn luchtigheid.
- Vul de vormpjes met het deeg.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Schil de peren en haal de klokhuizen er uit (Dit gaat handig met een meloenlepeltje).
- Snijd de peer in dunne schijfjes Als je grote peren hebt, zijn de schijfjes iets te lang, snijd er dan een stukje af.
- Leg de schijfjes nu in een waaier op het deeg. Druk ze een klein beetje aan.
- Strooi hier wat amandelschaafsel over.
- Bak de cakejes gaar in ongeveer 25 – 30 minuten. Ze zijn nu mooi licht goudbruin.
- Laat ze afkoelen op een taartrooster.
- Ik heb ze per 3 stuks tegelijk gebakken. Dus in twee rondes.
- Doe twee à drie eetlepels abrikozenjam in een steelpan, voeg daar ongeveer 2 à 3 eetlepels water aan toe. Roer dit door en verwarm het op een laag vuur.
- Als het goed vloeibaar is geworden zet je het vuur uit. Zeef dit.
- Bestrijk de afgekoelde cakejes met de vloeibare jam. Ze gaan nu mooi glanzen.
- Als je het leuk vindt kun je de cakejes bestrooien met een beetje poedersuiker.
Notities
Liefde voor bakken tip: • Als je kleinere vlaaivormpjes hebt, dan kun je die ook goed gebruiken. Je houdt dan wat deeg over, of je maakt nog wat meer cake vlaaitjes. Let dan wel op, de baktijd zal dan iets korter zijn. Ze zijn wat sneller gaar. • Uiteraard kun je als variatie hier op ook appelschijfjes gebruiken.



Liefs Ria