Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Vlaaien

Roomvlaai met peertjes

by Liefde voor bakken 15/10/201706/10/2018
written by Liefde voor bakken 15/10/201706/10/2018
Perenvlaai

Dit keer hebben we een vlaai gemaakt met een peren banketbakkersroom en lekkere perenschijfjes. In de herfst zijn er natuurlijk heel veel appels en peren. Dus is het heel leuk om daar lekkere baksels mee te maken. Eerst maar even de peertjes! Misschien maken we deze ook een keer met appelschijfjes!

De bodem bestaat uit een zandtaartdeeg. Hiervoor gebruik je de zogeheten ‘bakbonen’ , zodat de bodem niet omhoog komt tijdens het bakken. Als je die niet hebt, zou je ook een doosjes rauwe erwten of bonen kunnen kopen. Daar deed  ik (Ria) het vroeger ook mee. Ik neem aan dat je die nog steeds kunt kopen in de supermarkt. Geen idee eigenlijk, om heel eerlijk te zijn. Je bakt de bodem een tijdje met de bakbonen en daarna ook nog even zonder. Ik hield iets deeg over, dus als je vlaaivorm 26 cm hebt, kan dat ook. Daarna maken we een vulling van perensap en dan de peertjes er op! In mooie schijfjes! Dan nog een glansje erover, en klaar! Dan hoef je er alleen nog maar van de genieten!

Perenvlaai

Roomvlaai met peertjes

Liefde voor bakken Dit keer hebben we een vlaai gemaakt met een peren banketbakkersroom en lekkere perenschijfjes. In de herfst zijn er natuurlijk heel veel… Printen
Cijfer 4.4/5
( 5 gestemd )

Ingrediënten

  • vlaaivorm van 24 cm.
  • beetje margarine en bloem om de vorm in te vetten
  • deegroller voor het uitrollen van het deeg.
  • huishoudfolie

Voor het deeg:

  • 150 gram zachte boter of margarine
  • 260 gram bloem
  • 100 gram fijne suiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille of citroen extract

Voor de vulling:

  • 500 ml perensap
  • 1 pakje vanille kookpudding
  • 15 gram fijne suiker
  • 4 flinke peren, bijv conferences
  • Een paar eetlepels abrikozenjam

Instructies

Zo bak je deze vlaai:

  1. Vet de vlaaivorm in en bestrooi met een beetje bloem. Zet opzij.
  2. Strooi de bloem op het aanrecht, maak een kuiltje en doe daar de suiker, de zachte boter, het ei en het zout in. Meng dan alles met je vingertoppen door elkaar. Kneed er een mooi soepel deeg van. Verpak dit in plastic huishoudfolie en leg dit minimaal 1 uur in de koelkast.
  3. Rol het daarna uit. Vouw het plastic open en leg een extra vel op de bovenkant van het deeg, of leg een vel bakpapier op het deeg. Rol het zo uit tot een lap die iets groter is dan de vlaaivorm.
  4. Haal het vel bakpapier er af en til de lap op met behulp van het plasticfolie dat er nog onder zit.
  5. Leg zo op de vlaaivorm, zorg dat overal voldoende deeg zit. rol nog even met de deegroller over de randen, zodat deze mooi afgesneden worden.
  6. Prik wat gaatjes in de bodem, leg er dan een vel bakpapier in, vul deze met de bakbonen.
  7. Bak de vlaai circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden (let op: hete luchtovens altijd iets lager zetten)
  8. Haal de vlaai uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier.
  9. Zet de vlaai nu nog 10 minuten in de oven, zodat deze mooi goudbruin wordt.
  10. Haal uit de oven en laat dan afkoelen.

Voor de fruitvulling:

  1. Meet 500 ml vruchtensap af. Doe een klein beetje in een kommetje. Breng de rest aan de kook.
  2. Los het vanillepuddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde.
  3. Als de rest van het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje bij de rest van het hete sap.
  4.  Zet dit terug op het vuur. Laat het, onder goed roeren,  aan de kook komen. Laat dan heel kort koken (laat een paar keer ‘blub’ zeggen). Neem dan van het vuur. Schenk het op een groot bord (of twee kleine bordjes). Verpak dit goed met plastic huishoudfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.
  5. Schenk de perenroom in de vlaaivorm. Laat dit goed opstijven in de koelkast. Het liefst een nacht, maar anders in ieder geval een paar uur.
  6. Snijd de peren in mooie, platte schijfjes, doe ze in een kommetje en besprenkel ze met een beetje citroensap.
  7. Laat de schijfjes een beetje uitlekken op een keukenpapiertje. Leg ze dan in een waaier op de perenroom. Vul eventueel het midden op met wat kleine stukjes.
  8. Abricoteer de peertjes: doe hiervoor ongeveer 2 eetlepels abrikozenjam in een pannetje, voeg daarbij ook een eetlepel water. Roer goed door. Verhit dit op het vuur, zodat het mooi vloeibaar wordt. Neem van het vuur af en zeef het. Laat dit afkoelen. Smeer dan met een kwastje het abrikozenvocht op de peertjes zodat er een  mooie glans op komt.
Roomvlaai met peertjes
Roomvlaai met peertjes

Dit is nog zonder glanslaagje.

Het was weer erg leuk om deze taart te maken. Heerlijk bezig zijn in de keuken met bakvormen, potten en pannetjes. Room maken en peertjes snijden! Lekker kliederen, wat is het toch heerlijk om te doen! Hopelijk geniet jij er ook zo van. Laat je even weten als je de taart hebt gemaakt? We vinden het altijd super leuk om jullie foto’s te zien!

Liefs Ria & Laura

perenvlaai
2 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Wij bestaan 2 jaar – review taart van Greetz + winactie
next post
Choco kokos reepjes

You may also like

Kerstvlaai met appel en pecannoten

14/12/2016

Chocoladevlaai met mascarpone crème en veel aardbeien

22/05/2022

Monchou Vlaai

19/09/2021

Sinterklaasvlaai met mandarijntjes en pepernoten

27/11/2016

Chocolade taartje “Tarte au chocolat”

02/10/2016

No bake vlaai met oreo en bosbessen

21/04/2017

Aardbeienvlaai met chocolade bodem

11/06/2017

Advocaatvlaai voor Pasen

17/03/2016

Tarte au pommes

09/09/2018

Video: Vruchtenvlaai !

08/03/2016

2 comments

Ria 15/10/2017 - 08:35

Vorige de amateurtjes onder ons:plastic van deeg bovenop anders bak je het mee.

Reply
Liefde voor bakken 16/10/2017 - 13:10

Hoi Ria, ik til de hele deegplak op en draai deze dan om op de vlaaivorm, zodat het plastic aan de bovenkant zit. Dat plastic kun je er dan zo afhalen.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....