Dit keer hebben we een vlaai gemaakt met een peren banketbakkersroom en lekkere perenschijfjes. In de herfst zijn er natuurlijk heel veel appels en peren. Dus is het heel leuk om daar lekkere baksels mee te maken. Eerst maar even de peertjes! Misschien maken we deze ook een keer met appelschijfjes!
De bodem bestaat uit een zandtaartdeeg. Hiervoor gebruik je de zogeheten ‘bakbonen’ , zodat de bodem niet omhoog komt tijdens het bakken. Als je die niet hebt, zou je ook een doosjes rauwe erwten of bonen kunnen kopen. Daar deed ik (Ria) het vroeger ook mee. Ik neem aan dat je die nog steeds kunt kopen in de supermarkt. Geen idee eigenlijk, om heel eerlijk te zijn. Je bakt de bodem een tijdje met de bakbonen en daarna ook nog even zonder. Ik hield iets deeg over, dus als je vlaaivorm 26 cm hebt, kan dat ook. Daarna maken we een vulling van perensap en dan de peertjes er op! In mooie schijfjes! Dan nog een glansje erover, en klaar! Dan hoef je er alleen nog maar van de genieten!

Ingrediënten
- vlaaivorm van 24 cm.
- beetje margarine en bloem om de vorm in te vetten
- deegroller voor het uitrollen van het deeg.
- huishoudfolie
Voor het deeg:
- 150 gram zachte boter of margarine
- 260 gram bloem
- 100 gram fijne suiker
- 1 ei
- snufje zout
- 1 theelepel vanille of citroen extract
Voor de vulling:
- 500 ml perensap
- 1 pakje vanille kookpudding
- 15 gram fijne suiker
- 4 flinke peren, bijv conferences
- Een paar eetlepels abrikozenjam
Instructies
Zo bak je deze vlaai:
- Vet de vlaaivorm in en bestrooi met een beetje bloem. Zet opzij.
- Strooi de bloem op het aanrecht, maak een kuiltje en doe daar de suiker, de zachte boter, het ei en het zout in. Meng dan alles met je vingertoppen door elkaar. Kneed er een mooi soepel deeg van. Verpak dit in plastic huishoudfolie en leg dit minimaal 1 uur in de koelkast.
- Rol het daarna uit. Vouw het plastic open en leg een extra vel op de bovenkant van het deeg, of leg een vel bakpapier op het deeg. Rol het zo uit tot een lap die iets groter is dan de vlaaivorm.
- Haal het vel bakpapier er af en til de lap op met behulp van het plasticfolie dat er nog onder zit.
- Leg zo op de vlaaivorm, zorg dat overal voldoende deeg zit. rol nog even met de deegroller over de randen, zodat deze mooi afgesneden worden.
- Prik wat gaatjes in de bodem, leg er dan een vel bakpapier in, vul deze met de bakbonen.
- Bak de vlaai circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden (let op: hete luchtovens altijd iets lager zetten)
- Haal de vlaai uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier.
- Zet de vlaai nu nog 10 minuten in de oven, zodat deze mooi goudbruin wordt.
- Haal uit de oven en laat dan afkoelen.
Voor de fruitvulling:
- Meet 500 ml vruchtensap af. Doe een klein beetje in een kommetje. Breng de rest aan de kook.
- Los het vanillepuddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde.
- Als de rest van het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje bij de rest van het hete sap.
- Zet dit terug op het vuur. Laat het, onder goed roeren, aan de kook komen. Laat dan heel kort koken (laat een paar keer ‘blub’ zeggen). Neem dan van het vuur. Schenk het op een groot bord (of twee kleine bordjes). Verpak dit goed met plastic huishoudfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.
- Schenk de perenroom in de vlaaivorm. Laat dit goed opstijven in de koelkast. Het liefst een nacht, maar anders in ieder geval een paar uur.
- Snijd de peren in mooie, platte schijfjes, doe ze in een kommetje en besprenkel ze met een beetje citroensap.
- Laat de schijfjes een beetje uitlekken op een keukenpapiertje. Leg ze dan in een waaier op de perenroom. Vul eventueel het midden op met wat kleine stukjes.
- Abricoteer de peertjes: doe hiervoor ongeveer 2 eetlepels abrikozenjam in een pannetje, voeg daarbij ook een eetlepel water. Roer goed door. Verhit dit op het vuur, zodat het mooi vloeibaar wordt. Neem van het vuur af en zeef het. Laat dit afkoelen. Smeer dan met een kwastje het abrikozenvocht op de peertjes zodat er een mooie glans op komt.
Dit is nog zonder glanslaagje.
Het was weer erg leuk om deze taart te maken. Heerlijk bezig zijn in de keuken met bakvormen, potten en pannetjes. Room maken en peertjes snijden! Lekker kliederen, wat is het toch heerlijk om te doen! Hopelijk geniet jij er ook zo van. Laat je even weten als je de taart hebt gemaakt? We vinden het altijd super leuk om jullie foto’s te zien!
Liefs Ria & Laura
2 comments
Vorige de amateurtjes onder ons:plastic van deeg bovenop anders bak je het mee.
Hoi Ria, ik til de hele deegplak op en draai deze dan om op de vlaaivorm, zodat het plastic aan de bovenkant zit. Dat plastic kun je er dan zo afhalen.