Deze cake is nu eens niet met boter gemaakt, maar met zonnebloemolie. Verder zit er yoghurt in en Limoncello! Weer eens wat anders. Citroen vind ik tegenwoordig sowieso lekker, maar met een beetje Limoncello wordt het nog wat specialer. Eten er nu ook kinderen van deze cake, laat de Limoncello dan gewoon weg en vervang voor wat extra citroensap.
Het is triestig weer als ik deze cake bak. Maar de komende dagen zal het beter worden, zeggen ze. Nou dat hopen we dan maar. In de vakantie hadden we voortdurend mooi weer, erg warm zelfs, dus daar was ik best aan gewend. Maar goed, met minder weer kun je daarin tegen weer wat meer doen, bakken bijvoorbeeld. En aangezien Laura nog op vakantie is, ben ik diegene die de baksels maakt, en online zet! Doorwerken dus, haha. Op dit moment heb ik ook veel taartopdrachten voor klanten, ook heel leuk om te doen. Dus alles bij elkaar ben ik wel bezig. Ik kan mezelf zoet houden, zeg maar..

Ingrediënten
- Cakevorm van ongeveer 25 lengte.
- beetje boter en bloem om de bakvorm in te vetten.
- 3 eieren
- 150 gram fijne suiker
- 2 citroenen ( biologische)
- 150 gram volle yoghurt
- 100 ml zonnebloemolie
- 275 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- Snufje zout
- 75 ml Limoncello
- 100 gram poedersuiker
Instructies
- Was de citroenen met heet water en maak ze droog.
- Rasp van één citroen de schil.
- Schil de andere citroen met een citroenschiller, dan krijg je kleine sliertjes.
- Verwarm de oven voor op 165 graden. (Hete lucht op ongeveer 150 graden)
- Beboter de bakvorm en bestrooi met wat bloem.
- Doe de eieren met de suiker in een kom en klop deze schuimig in 3 minuten.
- Voeg de olie toe en meng erdoor met de mixer op de laagste stand.
- Voeg de yoghurt en de citroenrasp toe, meng dit er ook door.
- Voeg dan 70 ml van het citroensap erdoor, meng ook dit goed door met de mixer op de laagste stand, klop niet langer dan nodig is.
- Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout.
- Voeg dit in delen toe aan deeg, klop telkens even kort door met de mixer op de laagste stand , klop vooral niet langer dan nodig is. Ga door tot alle bloem is toegevoegd.
- Vul de vorm met het deeg en zet deze in de voorverwarmde oven.
- Bak de cake gaar in ongeveer 50 – 55 minuten.
- Haal de cake uit de oven als deze mooi gaar is.
- Steek met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de cake en besprenkel de cake dan met de Limoncello.
- Laat dit dan nog ongeveer 20 minuten afkoelen in de vorm.
- Haal de cake dan uit de vorm.
- Maak een glazuur van de poedersuiker met 25 ml citroensap en een heel klein beetje Limoncello. Meng goed door, als de glazuur te dik is, doe je er nog wat sap bij, is ie te dun, dan nog wat poedersuiker erbij.
- Giet dit glazuur over de afgekoelde cake.
- Decoreer dan met de citroen sliertjes.
Liefs, Ria
7 comments
Lijkt me erg lekker. Ga ik zeker een keer maken, maar In het recept staat niet dat je de bloem toevoegt. Nou snappen mensen dat zelf wel dat het er door zal moeten maar misschien handig om toe te voegen op welk moment je het toevoegt :-)
Hoi Ingrid, dan ben ik een zinnetje vergeten, ik zal het meteen aanpassen, bedankt voor de tip!
Hallo heel fijn recept en zeker met de limoncello.
Heb alleen een vraagje heb nu verschillende cake recepten met olie geprobeerd en het vreemde ervan is dat alle eerste pogingen fantastisch waren en de andere keren de cakes nogal compact werden… nu ook met jullie recept. De eerste keer was deze goed gelukt maar (wellicht door de alcohol) na een dag al vrij droog werd en ik zelf niet weg ben van suikerglazuur heb ik een chocoladelaag om de cake bedacht, tenslotte citroen en chocolade gaan goed samen.
Helaas de cake was weer erg compact geworden en leek meer op puddingcake dan op cake.
Mijn vraag wat doe ik verkeerd???
Kan het zijn dat ik toch dan te lang met de mixer bezig ben of ligt het aan iets anders het recept aangehouden zoals hier is vermeld.
De chocoladelaag was goed en opzich smaakte de cake wel compact maar toch niet zwaar.
Had hem toch graag zoals het zou moeten zijn.
Alvast bedankt en hoor graag van jullie.
Vriendelijke groetjes Minnie
Hoi Minnie, ik zou niet precies weten waar dat aan zou kunnen liggen. Het zou kunnen dat je te lang geklopt hebt. Je kunt ervoor kiezen om de olie in delen toe te voegen en dan erdoor te scheppen. Wat betreft de chocolade: dat is natuurlijk ook heel erg lekker!
Hallo dames dank voor je reactie heb inderdaad het vermoeden dat ik te lang heb geklopt. Heb hier op het werk mijn vaste proefkonijnen :) en ondanks dat de cake compakt was maar het viel niet zwaar en de smaak vond men erg lekker en zeker de chocoladelaag (fondant) was de cherry on the cake zal ik maar zeggen.. :)
En dank voor het overheerlijke recept.
Groetjes
Mijn ervaring met cake is dat je de eieren en boter gerust heel lang kunt kloppen. Je klopt er dan nl lucht in. Echter de bloem kun je het beste er voorzichtig door spatelen. Dan behoudt je een luchtige cake. Mix je deze erdoor met de mixer, dan word je cake idd compacter.
Hallo Claudia,
De eieren en de suiker klop ik inderdaad wel lang maar het viel mij op dat als ik zelfrijzendbakmeel gebruik de cake perfect wordt en heb gexeprimenteert met slagroom (die ik eerst lobbig klop) ipv de joghurt kreeg ik ook een betere resultaat.
Heel blij met het resultaat.