Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

SinterklaasVlaaien

Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

by Liefde voor bakken 26/11/201706/12/2018
written by Liefde voor bakken 26/11/201706/12/2018
Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

Terwijl ik dit artikel schrijf (Ria), smikkel ik van een van die heerlijke pepernotenkoekjes die ik eerder gemaakt heb. Zijn echt heel lekker! Ik had er zoveel gebakken dat we er de hele week al van eten! Inmiddels heb ik ook een lekkere Sinterklaastaart gemaakt! Dit is een vlaai met sinaasappelroom. Dit recept ga ik nu met jullie delen! Genieten jullie mee?

Het is weer een heerlijke vlaai geworden, met zo’n lekkere zachte zandtaartbodem, dit keer heb ik daar kruidnootjes in verwerkt. Verder een lekkere sinaasappelroom, en een laagje slagroom. De kleine chocoladelettertjes vond ik bij de Xenos. Dus die heb ik natuurlijk meteen gekocht om te gebruiken voor het versieren van een heerlijke Sinterklaastaart. Die kwamen nu heel goed van pas. Uiteraard mogen de mandarijntjes niet ontbreken. De taart is zó lekker! En zoals jullie van ons gewend zijn is het recept niet echt ingewikkeld.

Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

Liefde voor bakken Terwijl ik dit artikel schrijf (Ria), smikkel ik van een van die heerlijke pepernotenkoekjes die ik eerder gemaakt heb. Zijn echt heel… Printen
Cijfer 5.0/5
( 3 gestemd )

Ingrediënten

  • vlaaivorm van circa 24 cm doorsnee
  • beetje margarine om de vorm in te vetten
  • beetje bloem om de vorm te bestrooien

Voor het deeg:

  • 170 gram bloem
  • 85 gram poedersuiker
  • 60 gram gemalen kruidnootjes
  • snufje zout
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 ei
  • 125 gram zachte boter

Voor de vulling:

  • 500 ml sinaasappelsap, liefst met wat minder suiker er in.
  • 1 pakje vanille kookpuddingpoeder
  • 250 ml verse slagroom
  • beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
  • eventueel een half zakje slagroomversteviger
  • een paar mandarijntjes
  • kleine chocoladelettertjes
  • een paar fijngemalen kruidnootjes

Instructies

  1. Je begint met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de fijngemalen kruidnootjes, de poedersuiker, de vanillesuiker, het zout, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
  2. Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij. Gebruik de deegroller om het deeg mooi over de rand te rollen. Haal het overtollige deeg weg. Je kunt de restjes eventueel nog gebruiken om wat dunnere plekjes op de bodem bij te vullen.
  3. Prik gaatjes in de bodem, leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 15 minuten.
  4. Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af.
  5. Zet nog circa 10 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
    Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of taartschaal.
  6. Meet 500 ml vruchtensap af. Doe een klein beetje in een kommetje. Breng de rest aan de kook. Los het vanillepuddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde. Als de rest van het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje bij de rest van het hete sap.
  7.  Zet dit terug op het vuur. Laat het, onder goed roeren,  aan de kook komen. Laat dan heel kort koken (laat een paar keer ‘blub’ zeggen). Neem dan van het vuur. Schenk het op een groot bord (of twee kleine bordjes). Verpak dit goed met plastic huishoudfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.
  8. Schenk de sinaasappelroom op de vlaaibodem, zet dit in de koelkast om op een paar uur te stijven.
  9. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en de slagroomversteviger. Doe dit in een spuitzak met een spuitmondje 1M.
  10. Spuit dan lange strepen van links naar rechts en zo weer terug over de sinaasappelroomlaag. Doe dit zò dat de hele taart bedekt wordt met de slagroom.
  11. Maal de kruidnootjes fijn met een staafmixer en zeef een klein beetje van het kruidnootjespoeder over de slagroom.
  12. Garneer met de mandarijnenpartjes en de kleine chocoladelettertjes.

Hopelijk vinden jullie dit taartje net zo lekker als wij. Laat de Sinterklaasavond maar beginnen!

Liefs, Ria & Laura!

sinterklaasvlaai
7 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
No bake kruidnoten cheesecake
next post
Zelf amandelspijs maken

You may also like

Video: Vruchtenvlaai !

08/03/2016

Gezonde nobake aardbeienvlaai

19/04/2020

Chocoladetaartje met Monchou crème

09/06/2019

Ricottataartje met sinaasappel

02/02/2020

Monchou Vlaai

19/09/2021

Twee kleuren bessen taartje met mascarpone

06/09/2020

Chocolade frambozen taartjes

21/05/2017

Pepernoten kwarktaart

19/11/2015

Pepernoten ijs

21/11/2018

Chocolade taartje “Tarte au chocolat”

02/10/2016

7 comments

Maes Gigi 26/11/2017 - 12:48

Hallo,
Ik vind jullie recepten zeer goed en duidelijk maar van de tekst valt er altijd een stuk af dat ik moet raden.
Kunnen jullie daar eens werk van maken aub.
Groetjes,
Gigi

Reply
Liefde voor bakken 26/11/2017 - 13:02

Hallo Gigi, klopt het dat je onze website bekijkt op een tablet of ipad? Dan moet je even je scherm draaien. Heeft te maken met de instellingen van jou apparaat, waardoor de tekst niet in de mobiele weergave wordt weergegeven. Daar kunnen wij helaas niet heel veel aan doen! Wat je ook nog kan doen, is op de print knop drukken. Dan krijg je het recept in pdf bestand, waardoor je toch alle tekst kan lezen!

Liefs Ria & Laura

Reply
Peter 26/11/2017 - 18:33

Hallo,
Wordt met dat pakje kookpuddingpoeder de inhoud van zo’n pakje van Dr. Oetker bedoeld?

Groet,
Peter

Reply
Liefde voor bakken 26/11/2017 - 20:29

Hoi Peter, ja dat inderdaad de inhoud van een pakje puddingpoeder van Dr Oetker. Een ander merk zou ook kunnen, zo lang het maar een pakje kookpudding poeder is voor 500 ml pudding.

Reply
Peter 27/11/2017 - 12:42

Dank voor je reactie!

Reply
Alinda 08/12/2017 - 09:12

Klopt het dat er geen bakpoeder in het deeg zit?

Reply
Liefde voor bakken 08/12/2017 - 09:35

Ja dat klopt. Dit deeg hoeft ook niet echt te rijzen. Dus heb je geen bakpoeder nodig.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....