Appeltaarten blijven een favoriet. Vindt eigenlijk iedereen altijd lekker. Dit is een appel-kruimel versie! Maar dan kleine één persoons taartjes, van zanddeeg. Heerlijk vind je niet?
Een tijd geleden heb ik deze bakringen gekocht. Die zijn heel handig om kleine zandtaartjes mee te maken. Ik heb ze in twee maten, maar de ringen met een doorsnee van 7,5 cm vind ik eigenlijk het fijnst. De taartje worden dan niet te klein en ook niet te groot. Eigenlijk precies goed. Heb je zelf nu vormpjes die iets kleiner zijn, of iets groter, dan kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken. Dan heb je iets minder of iets meer taartjes. Dit recept is goed voor 8 taartjes. Je kunt ze heel goed invriezen, bijvoorbeeld de helft. Als je bijvoorbeeld met z’n tweeën bent, dan heb je ieder twee taartjes. En dan heb je later nog een keer ieder twee taartjes! Lekker toch? Deze taartjes worden gevuld met een laagje van de amandelcrème van het basisrecept wat we vorige week hebben geplaatst. Daar op een laagje appelschijfjes en dan een kruimellaag. Een appel kruimel taartje dus.

Ingrediënten
Nodig voor 8 taartjes:
- 8 stuk bakringen met een doorsnee van 7,5 cm
- een uitsteekring van ongeveer 10 cm
- spuitzak met rond spuitmondje
Voor het zanddeeg:
- 180 gram bloem
- 70 gram poedersuiker
- 40 gram amandelmeel
- 110 gram boter of margarine
- 1 ei
- snuf zout
Voor de amandelcrème:
- 60 gram boter of margarine (op kamertemperatuur)
- 60 gram amandelmeel
- 70 gram poedersuiker
- 1 ei ( 50 – 60 gram)
- 10 gram vanillepuddingpoeder
- 20 gram bloem
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 2 à 3 appels
- twee flinke theelepels kaneel
Voor de kruimellaag:
- 80 gram bloem
- 60 gram suiker of bruine basterdsuiker
- 40 gram amandelmeel
- 60 gram koude boter
- snufje zout
Instructies
- Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier
- Maak het deeg: doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en het zout in een kom. Meng het door elkaar.
- Voeg dan de koude boter toe en snijd dit met 2 messen in kleine stukjes, meng de stukjes door het bloemmengsel. Wrijf de boter met je vingers tot kleine stukjes.
- Voeg dan ongeveer twee derde deel van het ei toe. Meng dan met je handen dit geheel tot een mooi soepel deeg.
- Mocht het deeg wat te plakkerig zijn, dan voeg je nog een klein beetje bloem toe. Mocht het juist te droog zijn, dan kun je nog een kleine beetje van het ei toevoegen.
- Verpak dit deeg in een stukje plastic huishoudfolie en leg dit minstens een uur in de koelkast.
- Leg ondertussen een snijplank klaar met een stukje bakpapier. Dan kun je daar de vormpjes met het deeg op leggen. En dan weer even in de koelkast leggen om koud te laten worden.
- Vet de bakringen een klein beetje in met een beetje margarine en leg ze klaar.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het, tussen twee vellen plastic folie, uit tot een lap met een dikte van ongeveer 3 mm. Steek er met de uitsteker ronde cirkels uit. Deze zijn een stukje groter dan de bakringen zodat je ook de zijkanten ermee kunt bekleden.
- Bekleed hiermee de bakringen. Zorg dat het deeg gelijkmatig wordt verdeeld en ook de zijkanten.
- Snijd de zijkanten eventueel wat bij als ze te boven de rand uitkomen.
- Zet ze op de snijplank met bakpapier en laat ze in de koelkast ongeveer een half uurtje koud worden.
- Maak ondertussen de amandelcrème. Kijk hier voor het basisrecept.
- Vul de spuitzak met de amandelcrème en leg deze tot gebruik in de koelkast.
- Schil de appels en snijd ze in dunnen schijfjes. Doe ze in een kommetje en meng de kaneel erdoor.
- Maak het kruimeldeeg: doe de bloem, de suiker het amandelmeel en het zout in een kom en meng dit met een spatel door elkaar. Voeg de koude boter toe in kleine stukjes. En meng deze door de droge bestanddelen. Wrijf de boter met je vingers tot kleine stukjes. Zorg dat het een kruimelig geheel wordt.
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Haal de taartbakjes uit de koelkast. Zet ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Spuit in elk bakje een laagje amandelcrème. Leg daar de plakjes appel op. Mag best een flink laagje zijn. Schep daar dan een laagje kruimeldeeg op. Doe dit zo, dat het een mooi bergje wordt.
- Bak de taartjes gaar en goudbruin in ongeveer 25 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Geniet ervan!
Liefs, Ria en Laura