Nu het niet meer zo warm is, kunnen we weer lekker gaan bakken, hier is weer een nieuw recept. Lekker gemakkelijk, met niet al te veel ingrediënten! Het zijn kwarkgebakjes geworden, kijk snel mee!
Het is alweer augustus, de allerergste warmte is voorbij, gelukkig. Althans, dat hopen we. Kunnen we weer gewoon ons ding doen zonder daarbij meteen oververhit te raken. Pfff, dat was echt niet zo fijn! Nu gaat alles weer wat gemakkelijker. Ook het bakken. Ik kies dit keer voor een bosvruchten gebakje. Lekker met kwark en slagroom. Lekker fris. Ik heb eerst koekjes gebakken, ronde koekjes met een kartelrandje. die gebruik ik als bodem voor het gebakje. Dan maak ik een lekker bosvruchten-kwarkmengsel, daar gaat wel gelatine bij, want ik wil dat dit bosvruchten-kwarkmengsel stevig wordt. Dan kan het blijven staan op het koekje. Ik heb twee kleuren besjes in huis, daarmee versier ik het gebakje. Het is niet echt veel werk, maar je moet dit wel een dag, of in ieder geval een halve dag van te voren maken omdat het een flinke tijd moet opstijven in de koelkast.
Dit recept is voor 12 gebakjes.
Ingrediënten
Voor de koekjes:
- 160 gram boter of margarine
- 80 gram witte basterdsuiker
- 270 gram bloem
- 30 gram amandelmeel
- 1 1/2 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 1 ei (circa 50 gram)
Voor de kwarklaag:
- 9 blaadjes gelatine
- 400 gram magere kwark
- 250 ml verse slagroom
- 250 gram diepvries zomerfruit of bosvruchten
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
Voor de decoratie:
- wat rode en blauwe bessen
Extra:
- een cupcakebakvorm voor 12 cupcakes
- bakpapier voor op de bakplaat
- 12 papieren bakingcups
- ronde kartel uitsteker voor de koekjes van 7,5 of 8 cm doorsnee
Instructies
- We beginnen met het bakken van de koekjes: doe hiervoor de boter, de basterdsuiker, de bloem, het bakpoeder, de amandelmeel, het snufje zout en het ei in een kom. Snijd de boter met een mes in kleine stukjes. Kneed hiervan met de hand een soepel deeg.
- Doe dit stuk deeg in huishoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Rol de lap deeg uit tussen twee vellen huishoudfolie. Steek met de karteluitsteker koekjes uit.
- Neem een bakplaat en leg daar een vel bakpapier op of een bakmat.
- Leg hier de koekjes op. Bak eerst maar een paar koekjes, dan kun je even kijken of je de juiste tijd en temperatuur hebt. Bak dan de rest.
- Bak de koekjes gaar op 175 graden, in ongeveer 14 à 15 minuten.
- Haal ze dan uit de oven en laat ze even afkoelen. Leg ze daarna op een taartrooster en laat ze daar verder afkoelen.
- Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Het kwarkmengsel: doe de kwark in een kom en roer deze los samen met twee eetlepels basterdsuiker.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
- Schep deze beetje bij beetje door de kwark en roer erdoor met een spatel.
- Doe het bevroren fruit in een steelpan en laat het ontdooien op een laag vuur. Roer af en toe door.
- Als het helemaal ontdooit is, zet je het vuur uit en pureer het fruit fijn met een staafmixer. Voeg twee eetlepels basterdsuiker toe en roer erdoor.
- Verwarm het fruitmengsel nog een beetje totdat het ongeveer 60 graden is. Los dan de uitgeknepen blaadjes gelatine er één voor één door. Zorg dat ze goed opgelost zijn. Laat dit even, ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Schenk dit fruitmengsel door een zeef, wrijf het er goed door. Vang het sap op.
- Schenk dit sap in delen bij het kwarkmengsel. Roer telkens even door. Ga door tot alles in toegevoegd.
- Doe de papieren bakingcups in de bakvorm en schenk het kwarkmengsel in alle 12 cups. Als het goed is, zijn ze mooi vol.
- Zet de vorm in de koelkast zodat het kwarkmengsel kan opstijven.
- Maak ondertussen de koekjes af als je die nog niet klaar had.
- Als de kwark cups stevig zijn, zet je de bakvorm met de cups in de diepvriezer, ongeveer een uurtje of anderhalf. Ze worden dan hard. dat is nodig om de papiertjes er weer af te kunnen halen zonder ze teveel te beschadigen.
- Spoel de rode en de blauwe besjes af onder de kraan. Laat uitlekken.
- Haal, als de cups goed hard zijn, de papiertjes er voorzichtig af.
- Doe dit voorzichtig zodat je de kwarkgebakjes niet beschadigt.
- Zet ze dan op een koekje, druk het voorzichtig een beetje op het koekje.
- Spoel de rode en de blauwe besjes af onder de kraan. Laat uitlekken.
- Maal een aantal rode en blauwe besjes fijn in de staafmixer. Doe dit door de zeef, dan wordt het een glad sausje. Voeg indien nodig een beetje water toe, zodat het wat vloeibaarder wordt.
- Schep met een lepeltje een beetje van deze besjespuree over het kwarkgebakje. Laat het een beetje uitlopen langs het kwarkdeel.
- Leg er dan wat besjes op. Blauwe en rode besjes.
Tip: als je nog niet alle gebakjes gaat op eten, kun je een aantal kwarkcups ingevroren laten en er pas uithalen als je ze op wilt eten. Bewaar dan ook de koekjes in een trommeltje. Zodat ook die nog lekker blijven. Zo kun je een aantal dagen langer doen met deze lekkere fruit-kwark gebakjes.
Liefs Ria