Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Klein gebak

Mergpijpjes van “Heel Holland bakt”

by Liefde voor bakken 16/09/201616/09/2016
written by Liefde voor bakken 16/09/201616/09/2016
img_1092bn
Heel Holland bakt is een van onze favoriete programma’s! Dus we zijn heel blij dat het weer begonnen is! Elke week kijken wat ze allemaal moeten bakken! Altijd onder tijdsdruk, lijkt ons echt super lastig! Er zijn alweer twee afleveringen geweest en de kandidaten moeten weer best moeilijke dingen maken. De mergpijpjes waren de technische opdracht van de eerste aflevering. Wij wilden al heel lang mergpijpjes maken, dus we besloten om deze technische opdracht samen thuis te gaan uitproberen. Zonder camera en tijdsdruk, haha.

Dus wij gingen naar de winkel voor de ingrediënten en gingen aan de slag!

Benodigdheden:

Voor de banketbakkersroom:

  • 100 gram melk
  • 10 gram suiker
  • 10 gram custard poeder
  • 0,25 vanillestokje

Voor de biscuitlagen per laag: (wij hebben 2 lagen gebakken, dus dan 2 x de volgende hoeveelheden)

  • 75 gram eiwit
  • 50 gram eidooier
  • 55 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 5 gram aardappelzetmeel

Voor de botercreme:

  • 100 gram margarine
  • 30 gram witte basterdsuiker

Voor de laagjes:

  • frambozenjam
  • ca 500 gram blanke marsepein
  • poedersuiker
  • pure smeltchocolade

Verder:

  • Bakpapier
  • Een bakraam

We zijn begonnen met het maken van de custardroom. Doe de custardpoeder in een kommetje en maak een papje met een klein beetje van de melk.  Doe de rest van de melk in een pannetje. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit en voeg toe aan de melk. Breng de melk met de suiker aan de kook. Schenk een beetje van de hete melk bij het custardpapje, roer door en giet dan alles terug in het pannetje. Zet dan terug op het vuur en kook het gaar, tot het goed gaat binden (gaat best snel). Haal dan van het vuur. Schenk het uit op een bordje. Doe er huishoudfolie overheen om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat een beetje afkoelen.

img_1023m

Oke, dat ging goed. Nu gaan we verder met het maken van de biscuitlagen.

Mix de eiwitten in  de keukenmachine of met een gewone mixer. Als de eiwitten goed wit en stijf zijn, doe je de suiker erbij. Nog even een paar seconden goed mixen en klaar!
Dan voeg je de eidooiers toe en roer dit goed stevig door met een siliconen spatel. Daarna de gezeefde bloem met het zetmeel er aan toevoegen en ook dat met de spatel er snel doormengen.
Pak een bakplaat, leg daar een stuk bakpapier op en smeer de biscuit hierover uit.
Bak deze biscuitlaag in een voorverwarmde oven op circa 220 graden circa 8 minuten tot de biscuit mooi lichtbruin van kleur is. Haal de bakplaat uit de oven en stort de plak meteen op een, met poedersuiker bestrooide aanrecht of placemat. Haal meteen het bakpapier er af, anders gaart het door.

Hier hadden we wel een probleem: wij hebben een bakframe van 25 x 17 cm. Nu zegt Robert op het instructiefilmpje dat je 3 biscuitlagen uit moet kunnen steken. Dat gaat niet met dit bakraam. Te groot! Dus wij hebben besloten om twee biscuitlagen te bakken. Als je dat ook doet, moet je dus tweemaal de hoeveelheden hebben die bij de ingrediëntenlijst staan.

Ondertussen maken we de botercrème verder af. Er staat bij het instructiefilmpje dat je de boter en de custardroom samen in de keukenmachine moet doen en dan rustig mixen. Dat hebben we gedaan, maar dat ging meteen fout. Het ging meteen in de schift! Misschien komt dit omdat wij de custardroom in de koelkast hadden gezet. Even kijken op het instructiefilmpje: nee zij hebben het gewoon even opzij gezet, maar niet in de koelkast. Dus dan is de custard nog een beetje warm, waardoor het mixen beter zou moeten gaan.

Dus dit moet overnieuw. We maken weer nieuwe custardroom. Dat gaat weer prima en die zet ik nu niet meer in de koelkast, maar laat die gewoon op het aanrecht staan. Dan klop ik de margarine met de basterdsuiker eerst vast goed door. Dan is dat vast romig en licht. Daarna voegen we de custardroom toe, die we een kwartiertje heb laten afkoelen zodat deze niet al te warm is. We doen de room er beetje voor beetje bij en nu gaat het prima! We  hebben het nu alleen niet nog eens 20 minuten laten mengen zoals Robert zegt op het instructiefilmpje. Hij ziet er nu prima uit! Even proeven… mmm lekker! Laten zo!

De biscuitplakken zijn inmiddels klaar en iets afgekoeld. We steken 3 plakken uit met het bakraam.

Dan gaan we opbouwen.

De eerste plak biscuit smeren we in met frambozenjam, dan gaat hij in het frame. Dan de tweede laag er op. Druk wel een beetje aan. Dan moet er eigenlijk een laagje Maraquin likeur op, maar dat hebben we niet in huis, dus dat slaan we dan maar over. Misschien ku n je hier tempereren met een andere likeur of een sapje, maar wij hebben dat niet gedaan.
Nu gaat de botercrème er op. We spuiten, net als Robert, in repen. We merken wel dat we wat weinig hebben. De volgende keer zou ik toch wat meer maken. Misschien komt dat omdat ons bakframe groter is. Dan gaat de derde laag biscuit er op. Stevig aandrukken. Dan til je het frame op.

Mergpijpjes van “Heel Holland bakt”Mergpijpjes van “Heel Holland bakt”Mergpijpjes van “Heel Holland bakt”Mergpijpjes van “Heel Holland bakt”

Tot zover gaat het dus prima! Nu moeten we gaan snijden. We snijden nog wat stukjes netjes bij aan de zijkant. Dan snijden we er 8 stukjes uit. Ze zijn niet allemaal even groot, maar het komt wel in de buurt. Ze gaan de koelkast in om wat steviger te worden.

We gaan de marsepein uitrollen. Rol een grote plak uit van 17 x  56 cm. Smeer deze licht in met botercrème, wij hadden niet veel meer over, dus dat was een beetje lastig.
Door de warmte is de marsepein bij ons erg plakkerig, dus dat gaat wel wat lastig. We doen het dus in delen. We rollen telkens een stukje marsepein uit voor 2 mergpijpjes tot we alle mergpijpjes ingerold hebben.

img_1058bn

Zorg dat de naden aan de onderkant, goed op elkaar aansluiten en niet overlappen, want dan ziet het er niet mooi uit. Dat ging bij ons heel goed. Snijd steeds bij elk mergpijpje een randje van de zijkanten weg, zodat ze mooi zijn afgewerkt.

Dan de mergpijpjes nog heel even in de koelkast.

Wij hebben smeltchocolade gebruikt. Deze hebben we verwarmd in een chocolade smeltertje, maar dit kan natuurlijk ook gewoon “au bain marie”.

We dippen de mergpijpjes aan de ene kant in de chocolade. Goed uitkijken dat je niet knoeit, want anders komt er misschien chocolade op de middenkant van de mergpijp, dat is niet mooi. dus voorzichtig! Even laten staan en dan de andere kant ook voorzichtig indopen!
Nou, dat ging best goed, ze zien er eigenlijk best mooi uit! Jippie!!

img_1092bn

img_1090n

Al met al nog best een klusje hoor! Wij snappen best dat dit heel lastig is onder zo’n hoge tijdsdruk in het programma! Maar wel heel leuk om te doen en de mergpijpjes waren heeeeeel erg lekker!! Dus zeker aan te raden!

Ga jij het ook proberen?

Liefs Ria & Laura

heel holland bakt
6 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Nutella milkshake
next post
Kinder Bueno kwarktaart

You may also like

Taartjes in een glaasje!

19/07/2017

Bladerdeeghapjes met brie en walnoten

20/12/2018

Mini appeltaartjes

14/01/2016

Chocolade frambozen taartjes

21/05/2017

Merengue gebakjes met aardbeien

16/09/2018

Chocolade cakejes met Kitkat en frambozensaus

27/07/2019

Limoncello tiramisu

17/06/2018

Banaan-advocaat taartjes

25/03/2018

Kwarkgebakjes met bosvruchten

05/08/2018

Bavaroisebolletjes + winactie

22/07/2015

6 comments

Esther 16/09/2016 - 13:28

hoi ik ben dol op mergpijpjes ,ik ga ook proberen,is niet goed voor mijn lijn,maar voor deze keer muhhhhh

Reply
Liefde voor bakken 16/09/2016 - 13:51

Goed idee! Wij hebben ze inmiddels opgegeten en ze zijn echt superlekker!!!

Reply
Janneke 24/09/2016 - 00:02

Leuk idee! Ik maak elke week iets van HHB en blog daar dan over op mijn site, maar de mergpijpjes durfde ik niet aan. Wel oa de sticky toffee en het bloembrood.

Reply
Liefde voor bakken 24/09/2016 - 21:41

Super leuk Janneke! Dat je ook aan de slag gaat met Heel Holland Bakt recepten! Het is ook zo’n leuk programma :)

Reply
Review: Heel Holland Bakt Mee – Liefde voor bakken 05/10/2016 - 03:38

[…] hadden wij al de mergpijpjes van Heel Holland Bakt gemaakt, en die waren echt super lekker! Omdat wij het zo leuk vonden om dit recept uit te […]

Reply
Best bekeken artikelen van september – Liefde voor bakken 05/10/2016 - 08:00

[…] 1. Mergpijpjes van “Heel Holland Bakt” […]

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....