Houd je van meringue gebakjes? Dan vind je dit vast een heel lekker recept. Lekkere hazelnoot meringue met als vulling een chocoladeganache. Dan nog wat framboosjes er op en smullen maar! Dit is echt een heerlijke combi!
Schuimgebak is echt één van onze favoriete dingen om te snoepen. Zo licht, maar toch zo zoet. Heerlijk! Daarom worden wij extra blij van het maken van dit soort recepten voor jullie! Wat is jullie favoriete gebak?
Ingrediënten
Voor het schuim:
- 6 eiwitten
- snufje zout
- 200 gram fijne suiker
- 200 gram poedersuiker
- 30 gram fijngemalen hazelnoten
Voor de chocoladecrème:
- 100 gram pure chocolade
- 100 ml verse slagroom
Voor de decoratie:
- bakje frambozen
- klein stukje pure chocolade om te schaven
Verder:
- 1 of 2 bakplaten, bedekt met een vel bakpapier
- een spuitzak
- 1 rond spuitmondje met een opening van ongeveer 12 mm.
- 1 kartelspuitmondje
Instructies
- We beginnen met het maken van de meringues. Ik heb hiervoor ons basisrecept gemaakt. Maar zal het toch nog even beschrijven. Je kunt ervoor kiezen om maar de helft van het meringue deeg te maken, dan heb je al genoeg voor ongeveer 4 à 5 gebakjes. Dat is uiteraard erg afhankelijk van hoe dik je de meringue lagen maakt.
- Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Teken er met een potlood ronde cirkels op van ongeveer 8 cm. Mag natuurlijk ook kleiner of groter. Wat je mooi vindt.
- Was de frambozen en laat ze heel goed uitlekken.
- Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6), of met de gewone mixer op de hoogste stand. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
- Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
- Maal de hazelnoten fijn met een staafmixer. Doe de hazelnootkruim in een droge koekenpan en laat het een klein beetje kleuren. Let op dat de hazelnoot niet te donker wordt, dat smaakt niet lekker meer.
- Voeg de fijngemalen hazelnoot dan beetje bij beetje toe aan de meringue, schep er voorzichtig door. Ga door tot alles is toegevoegd.
- Doe de meringue in een spuitzak met een rond spuitmondje.
- Spuit nu de getekende rondjes vol met de merengue. Als je wat dikkere laagjes wilt, dan spuit je er nog een rondje bovenop. Dat heb ik ook gedaan. Dan krijg je wat dikkere meringue lagen.
- Bak de merengue circa 2 uur in de oven op 100 graden. Zorg wel dat ze niet teveel gaan kleuren.
- Laat de meringues afkoelen voor je ze van het bakpapier afneemt.
- Doe voor de pure chocolade ganache de chocolade en de slagroom in een vuurvaste kom en verwarm dit “au bain marie”. Roer goed door, zorg dat alle chocolade is opgelost.
- Zet dit opzij en laat dit helemaal afkoelen. Minimaal een uur.
- Klop dan de ganache op met een mixer op de hoogste stand. Je krijgt nu een romige chocoladecrème.
- Doe deze in een spuitzak met kartelspuitmondje. En spuit mooie toeven op de helft van de merengue rondjes.
- Snijd een aantal frambozen in kleine stukjes en verdeel deze over de chocoladetoefjes.
- Eigenlijk zijn de meringues nu al best leuk om te zien. Dus je zou er ook voor kunnen kiezen om halve meringue gebakjes te maken.
- Maar wij hebben toch de tweede laag er op gelegd. Druk deze heel voorzichtig een beetje aan. Als de meringue een beetje indeukt, vind ik dat niet erg, juist wel mooi.
- Leg daar dan een paar frambozen op. Rasp of schaaf het stukje chocolade en strooi wat van dit schaafsel over de frambozen.
Deze gebakjes zijn ook heel erg leuk zonder de dekseltjes!
Liefs Ria & Laura