We zitten alweer halverwege juli. De tijd gaat snel! We genieten van het mooie weer, lekker veel buiten zitten en buiten eten. Ook ’s avonds kun je nog lang buiten zitten. Wij zijn daar dol op. Lekker kopje koffie met een plakje cake, buiten onder de overkapping, heerlijk!
Afgelopen weekend heb ik deze kleine cake gebakken. Daarvoor heb ik deze savarinvorm gebruikt. Je kunt hier een kleine cake mee bakken. Heel handig als je niet altijd zo’n hele grote cake wilt.
Ingrediënten
Voor de cake:
- een savarinvorm ofwel een kleine ronde tulbandvorm
- beetje boter om de vorm in te vetten
- 175 gram boter of margarine
- 175 gram witte basterdsuiker
- geraspte schil van een citroen of twee theelepeltjes citroensmaakstof
- 3 eieren
- 200 gram bloem
- 25 gram maizena
- een bakje van 200 gram blauwe bessen
Voor de glazuur:
- 1 eiwit
- 150 gram suikerbakkerspoeder
- 20 ml sinaasappelsap
Instructies
- Vet de bakring in met een beetje boter of margarine. Zet opzij.
- Verwarm de oven vast voor op 165 graden.
- Was de blauwe bessen en dep ze droog.
- Mix de boter zacht met de suiker en de geraspte schil of de smaakstof. Klop even goed door.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop erdoor (voeg eventueel vast een lepel bloem erbij).
- Meng de bloem met de maizena, het bakpoeder en het zout. Zeef het.
- Voeg dit beetje bij beetje toe aan het deeg, klop heel kort door tot het goed vermengd is.
- Voeg circa 100 gram van de blauwe bessen door het deeg. Schep ze er voorzichtig door.
- Vul de vorm met het deeg.
- Zet de vorm in de oven en bak de cake gaar in circa 50-55 minuten. Prik erven met een satéprikker om te controleren of de cake gaar is.
- Splits een ei, doe de eiwit in een kom.
- Zeef de suikerbakkerspoeder en voeg toe aan het eiwit.
- Voeg nog de sinaasappelsap toe.
- Mix het geheel goed door. Als de glazuur te dun is, voeg je nog wat suikerbakkerspoeder toe, als de glazuur juist wat te dik is, voeg je nog een heel klein beetje sinaasappelsap toe. Zorg voor de juiste dikte om de glazuur over de krans te schenken, zodat deze wel naar beneden druipt, maar niet al te veel uitloopt.
- Decoreer met de overgebleven besjes.
Aandachtspuntje bij deze cake: de baktijd, het kan zijn dat de cake wat vochtig blijft, laat hem dan nog even langer in de oven staan. Als je bijvoorbeeld wat grotere of wat meer besjes in je cake hebt gedaan, kan dat van invloed zijn op de baktijd.
Succes!
Liefs, Ria