Dit keer weer eens een taartje met stroopwafels. Ik heb nog een flesje stroopwafellikeur staan en dat kan ik in dit recept goed gebruiken. Maakt het taartje extra lekker!
Ik (Ria) ben dol op stroopwafels en dus wordt het tijd om weer eens een stroopwafeltaartje te maken. Eerder heb ik deze stroopwafeltaart gemaakt. Die was ook erg lekker. Dit keer maak ik een taartje met Monchou. Een prima combi! Nu was ik kort geleden in Deventer met een van mijn dochters. En zoals altijd als ik in een grote stad ben, ga ik even langs bij Dille & Kamille. Daar heb ik een paar van die kleine, schattige potjes met confiture gekocht. Eentje daarvan is appel-kaneel confiture. Die heb ik gebruikt in dit recept. Als je geen zin of tijd hebt om daarheen te gaan, kun je natuurlijk ook een andere confiture uitzoeken die hier een beetje bij past. Denk bijvoorbeeld aan abrikozenjam. Maar in de supermarkt kun je tegenwoordig voldoende lekkere jams kopen, dus dat moet wel lukken lijkt me. Verder heb ik wat van die overheerlijke stroopwafellikeur door de vulling gedaan. Ooit een keer gekocht bij zo’n stroopwafelwinkeltje in Gouda. Maar als je dat niet hebt, of je wilt de taart liever zonder alcohol, dan laat je dit gewoon weg. Neem dan ietsje meer water, bijvoorbeeld 60 ml, waarin je de gelatine oplost.

Ingrediënten
- ronde springvorm met een doorsnee van circa 18 cm
- steunvulling
Voor de taartbodem:
- 215 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 25 gram amandelmeel
- 120 gram boter of plantaardige margarine
- Ongeveer ¾ ei
- Snufje zout
Voor de vulling en de decoratie:
- 80 gram appel & kaneel confiture ( gekocht bij dille & Kamille) of ander jam, bijvoorbeeld abrikozenjam
- 3 à 4 stuks stroopwafels
- 2 pakjes Monchou, dus totaal 200 gram
- 3 à 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 200 ml verse slagroom
- 50 ml yoghurt
- 3,5 blaadjes gelatine
- 30 ml stroopwafellikeur
- 40 ml water
Instructies
- Zet de bakvorm klaar, vet in met wat margarine en bestuif met wat bloem.
- Doe de bloem, het amandelmeel, het zout en de poedersuiker in een kom. Meng met je handen een beetje door elkaar.
- Voeg de koude boter toe in kleine stukjes en wrijf deze met je vingers fijn.
- Voeg dan driekwart van het ei toe en kneed dit tot een soepel deeg.
- Als het deeg nog wat te droog is, kun je er nog een klein beetje van het ei aan toevoegen. Mocht het te nat worden, kun je altijd nog wat extra bloem toevoegen.
- Wikkel het deeg in plastic folie en leg met liefst een uur in de koelkast om goed koud te worden.
- Rol het daarna uit, eventueel tussen twee lagen plastic folie. Rol het uit tot een lap die ongeveer 26 cm doorsnee.
- Bekleed de vorm met het deeg. Zorg dat je de bodem netjes bedekt en een opstaande rand van ongeveer 4 cm. Het moet mooi egaal bekleed zijn.
- Zet de vorm nog een kwartier tot een half uur terug in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prik gaatjes in de bode en vul deze met aluminiumfolie en daarin steunvulling.
- Zet de vorm in de oven en bak de bodem 15 minuten.
- Haal deze dan uit de vorm en verwijder de folie met de steunvulling.
- Zet de vorm dan weer terug in de oven. En bak deze verder gaar en goudbruin in ongeveer 12 – 15 minuten.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
- Schep dan de confiture of de jam op de bodem en smeer dit een beetje uit zodat de hele bodem er mee bedekt is.
- Hak een of twee stroopwafels in kleine stukjes en verdeel deze over de jam.
- Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Voor de monchouvulling doe je de twee pakjes Monchou in een kom, voeg de basterdsuiker toe en klop dit met de mixer tot een smeuïg geheel.
- Voeg de likeur toe en klop erdoor met de mixer op de laagste stand.
- Voeg de yoghurt toe en klop erdoor.
- Klop de slagroom stijf in een andere kom en voeg op het laatst een beetje poedersuiker toe naar smaak. (Deze poedersuiker kun je ook weglaten als je graag wat zuinig wilt zijn met suiker).
- Voeg de slagroom in delen toe aan het Monchoumengsel, klop er telkens voorzichtig door. Ga door tot alle slagroom is toegevoegd.
- Verwarm het water in een steelpan tot ongeveer 60 graden en los daarin één voor één de gelatine op. Meng goed door, zorg dat alles goed is opgelost. Laat dan afkoelen tot ongeveer 30 graden.
- Nu gaan we de gelatine toevoegen aan het Monchoumengsel: voeg eerst twee schepjes van het Monchoumengsel toe aan het gelatinemengsel. Roer erdoor met een garde zodat het egaal vloeibaar wordt. Voeg het dan beetje bij beetje toe aan het Monchoumengsel, klop telkens even door met de mixer op de laagste stand. Ga door tot alles is toegevoegd.
- Maal een halve stroopwafel fijn met een staafmixer en schep ongeveer de helft hiervan door het Monchoumengsel.
- Giet de vulling dan in de vorm en strijk dit mooi glad.
- Zet in de koelkast en laat dit een paar uur opstijven.
- Strooi de overgebleven fijngemalen stroopwafelkruimel over het taartje.
- Hak de rest van de stroopwafels in kleine stukjes en versier de bovenkant van de taart daar nog verder mee.
Liefs, Ria en Laura