Iedereen kent de bekende marmercake wel. Zo’n cake bestaat voor de helft uit gewoon cakedeeg en voor de andere helft uit chocoladedeeg. Altijd lekker! Nu heb ik daar weer eens een variant op bedacht! De drie kleuren cake!
Elke keer als wij iets bakken moet het natuurlijk weet net een beetje anders zijn. Zo verzamelen we een blog vol met heel veel verschillende recepten. Zo dat iedereen iets kan vinden wat je lekker lijkt en wat je dus graag wilt maken. We hebben al een flinke verzameling cakes. Cakes zijn niet al te moeilijk om te maken en vooral overheerlijk!! Deze cake is een variant op de stand marmercake. Ik heb het deeg verdeeld over 3 bakjes. Eén deeg blijft gewoon zoals het is. Het tweede deeg wordt een chocoladedeeg, door toevoeging van cacaopoeder. En het derde deeg krijgt een koffiesmaak en wordt lichtbruin. Dat geeft een leuk marmer effect! Extra leuk met die 3 verschillende kleuren. Ik heb aan het koffiedeeg wel een klein beetje cacaopoeder toegevoegd omdat ik graag wilde dat het lichtbruin werd, zodat je het kleurverschil beter kunt zien. Dat leek me beter dan het toevoegen van kleurstof. Ga snel naar het recept, dan kun je zien hoe ik dat gedaan heb.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram boter of een goede kwaliteit margarine
- 250 gram fijne suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eieren
- 280 gram cakemeel
- snuf zout
Extra voor het chocoladedeeg:
- 25 gram cacaopoeder
- klein schepje suiker
- 4 eetlepels water
Extra voor het koffiedeeg:
- 40 gram cakemeel
- 50 ml sterke koffie
- 10 ml koffielikeur
- 5 gram cacaopoeder
Extra:
- een langwerpige cakevorm van ongeveer 28 cm
- beetje margarine om de vorm in te vetten
- beetje bloem om de vorm mee te bestuiven
Instructies
- Beboter de bakvorm en bestuif deze met een beetje bloem. Schud de overtollige bloem er dan weer uit. Zet opzij.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe de cakemeel en het zout in een kom, zeef het.
- Doe de boter of margarine in een kom, klop deze zacht. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe en klop dit 3 minuten op de hoogste stand.
- Klop de eieren er één voor één door, klop telkens tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg bij het laatste ei twee eetlepels van de cakemeel toe.
- Klop dit geheel nog 5 minuten goed door. Dan wordt het heel luchtig.
- Schep dan het cakemeel in delen toe aan het luchtige eiermengsel. Schep het erdoor, klop niet meer. Ga door tot alle meel is toegevoegd.
- Verdeel dit deeg dan over drie kommen. Het eerste deel blijft zoals het is.
- Het tweede deel wordt het chocoladedeeg. Doe hiervoor 25 gram cacaopoeder in een kleine schaaltje. Voeg daar 30 ml water aan toe en een schepje suiker. Roer hier een papje van en meng dit dan door het deeg in het tweede kommetje. Dan heb je een mooi bruin chocoladedeeg.
- Het derde deel wordt koffiedeeg. Zet een kopje sterke koffie. Neem hier 50 ml van en doe dit in een klein schaaltje. Voeg hier 40 gram cakemeel aan toe, 5 gram cacaopoeder en eventueel 15 ml koffielikeur. Roer hier een papje van en meng dit door het deeg in de derde kom. Dit is dan je koffiedeeg.
- Vul de vorm afwisselend met een schep van het gewone deeg, het koffiedeeg en het chocoladedeeg. Strijk de bovenkant glad.
- Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak de cake gaar in 70 – 75 minuten. Prik er even in met een satéprikker om te kijken of deze er droog uit komt.
- Als de cake ongeveer een uur in de oven zit, doe ik er een stuk aluminiumfolie overheen om ervoor te zorgen dat de cake niet te donker wordt aan de buitenkant.
- Haal de cake uit de oven en laat deze minstens 20 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake dan uit de bakvorm en laat dan op het rooster verder afkoelen.
Liefs, Ria
2 comments
Cakemeel is zelfrijzend bakmeel?
Nee is niet helemaal hetzelfde. Cakemeel is eigenlijk een combinatie van zelfrijzend bakmeel en maizena. Gewoon te koop in alle supermarkten.