Benodigdheden:
Voor het schuim:
- 3 eiwitten
- 100 gram fijne tafelsuiker
- 100 gram poedersuiker
- (Patidess) citroen smaakstof
Voor het deeg:
- 4 eieren
- 125 gram suiker
- 75 gram bloem
- 40 gram maizena
- 25 gram cacaopoeder
- snufje zout
Voor de vulling:
- 400 gram mascarpone
- 200 gram suiker
- 1 eetlepel koffiepoeder
- 150 ml sterke koffie
- 5 blaadjes gelatine
- 100 ml slagroom
Voor de decoratie:
- 100 gram smeltchocolade
- 100 ml slagroom
- een paar bitterkoekjes
Extra:
- Springvorm van 26 cm doorsnee.
De meringue
We beginnen met het maken van de Meringue. Volg hiervoor het basisrecept voor Meringue. Spuit ronde toeven op de bakplaat en gebruik hiervoor deze techniek: spuit de toef, stop met druk zetten en trek nog een mooie punt aan de toef. Bak de toeven dan in circa 1,5 tot 2 uur. Zorg er wel voor dat ze wit blijven! Dit kan je doen door bijvoorbeeld de oven nog wat lager te zetten tijdens het bakken.
Chocoladebiscuit
Als de meringue aan het afkoelen is kun je de chocoladebiscuit gaan maken. Klop de eieren schuimig met de suiker, doe dit zeker 8 minuten. Doe vervolgens de bloem, maizena, de cacaopoeder en het zout in een kom en zeef dit. Voeg dan beetje bij beetje door de eiermassa. Vet de bodem en het onderste deel van de zijkant in en vul de vorm met het deeg.
Bak de taart in ca 30 -35 min gaar op 175 graden. Laat het afkoelen.
Dan snijd je de chocoladetaart horizontaal doormidden. Leg de onderste plak weer terug in de springvorm en zet hier de meringuetoeven in, naast elkaar, zoveel er in passen.
De vulling
Week de blaadjes gelatine in koud water, circa 10 minuten. Klop ondertussen de mascarpone met de suiker los in een kom tot het goed vermengd is. Voeg dan de koffiepoeder toe. Klop dit erdoor tot een egale massa. Klop de slagroom stijf en meng deze voorzichtig door het mascarponemengsel.
Knijp de gelatine blaadjes uit. Verwarm de sterke koffie en laat heel even aan de kook komen. Laat dan heel even staan, zodat je er zeker van bent dat hij niet meer kookt! Los dan de gelatineblaadjes er één voor één in op. Goed blijven roeren!
Laat dit gelatinemengsel een paar minuten afkoelen en voeg het dan, door een zeef, toe aan het mascarponemengsel.
Giet nu het mengsel in de bakvorm, over de toeven, zorg hierbij dat alle hoeken en gaten gevuld worden met het mengsel. Strijk de bovenkant glad. mochten de schuimtoeven te groot zijn, kun je er een stukje afsnijden.
Nu leg je de tweede plak chocoladebiscuit op de vulling, druk een beetje aan. bij mij was de bakvorm precies vol! Dit moet een paar uur opstijven in de koelkast.
Decoratie
Maak dan de chocoladeganache van 100 ml slagroom en 100 gram (smelt)chocolade. Doe de (smelt)chocolade in een kom. Verwarm de slagroom tot bijna aan de kook en giet dit over de chocolade. Laat dit heel even zo staan, zodat de chocolade wat kan smelten. Als de chocolade dan gesmolten is kun je het door roeren tot een glad geheel.
Laat dit afkoelen en smeer het uit over de bovenkant van de taart. Ik had er een mooie dikke laag op gedaan, zie je niks meer van de gebobbelde bovenkant.
Maak dan een stuk of 3 bitterkoekjes fijn met de staafmixer. maal ook een aantal schuimtoeven fijn.
Had je nog een paar meringuetoeven over? Zet deze dan bovenop de taart, als extra decoratie.
Ziet ie er niet ongelofelijk goed uit? Een echte klapper op een verjaardag! Is weer eens wat anders dan de standaard taarten zoals een appelkruimelvlaai (wat trouwens ook heel lekker is hoor). Bij ons vond de visite de taart in ieder geval super lekker :)
Liefs van het liefdevoorbakken-team!
13 comments
Ziet er enorm lekker uit! Blijft de meringue in de vulling ook lekker knapperig?
Ja, blijft lekker bros!
Wat ziet deze taart er heerlijk uit zeg! Ik ben dol op latte machiato
Dankjewel Desiree! Ons advies: deze taart lekker gaan maken!
Het ziet er zoals altijd weer heerlijk uit dames! Wat kunnen jullie toch goed taarten bakken! :) Kan ik niet een keertje komen proeven? ;)
[…] heb ik nog een favoriet van mijn mede-bloggers op Liefde voor Bakken. Kijk deze heerlijke Latte Macchiato taart eens! Die is toch onweerstaanbaar. Ziet er geweldig uit […]
Heb reeds enkele recepten gemaakt waaronder de Ferrero Rochertaart superlekker en goed gelukt. Maar nu met de latte machiatotaart ondervind ik toch problemen met de vulling die is al twee maal niet zoals het moet zijn. Het is telkens brokkenpap en geen mousse heb het toch gedaan zoals het recept zegt. Kan u mij zeggen wat ik fout doe? Het gaat goed tot ik de gelatine in de koffie opgelost er bij doe. Die doe ik er niet echt warm erbij. De merenque is supergoed gelukt en ook het gebak maar de vulling mislukt bijgevolg kan ik de taart niet afmaken. kan u mij helpen??
Alvast bedankt voor de respons
Bols Annie
Hoi Annie, superleuk om te horen dat je al het een en ander gemaakt hebt van onze blog! Wel jammer dat het met de Latte Macchiatotaart niet helemaal goed gaat.
Als ik je zo hoor, dan lijkt het of de crème is gaan schiften. Het is heel belangrijk dat alles op kamertemperatuur is als je het bij elkaar voegt. Het is mogelijk dat het al mis gaat bij de mascarpone, die moet echt op kamertemperatuur zijn als je deze vermengt met de slagroom. Dit moet je ook voorzichtig mengen. Ik doe telkens een beetje mascarpone erbij. ziet het er dan al korrelig uit? Dan is het gaan schiften.
Verder is het belangrijk dat de gelatine goed is opgelost. Daarvoor moet de koffie goed heet zijn, maar niet koken. Want dan gaat t mis! Gelatine kun je niet oplossen in kokend water.
Verder moet je dit koffiemengsel ook weer beetje bij beetje bij het mascarponemengsel doen. Ook hier weer heel zachtjes kloppen.
Hopelijk heb je hier wat aan.
Laat het me even weten! Succes!
groetjes,
Ria
Goedemorgen Ria
Bedankt voor uw bericht .Ik heb de mascarpone op kamertemperatuur laten komen en nu is het gelukt totdat ik de koffie gelatine er bij gedaan heb dan is het weerom fout gelopen. Ik heb het nochtans beetje bij beetje erbij gedaan. Is het wel 150ml koffie? Ik snap niet dat het niet lukt en ook niet waarom je een zeef moet gebruiken. Ik heb al veel recepten foutloos gemaakt en vind het stom dat dit niet lukt en wil het toch kunnen. Je zal het misschien ook wel vreemd is maar zo voorkomen we misschien dat andere mevrouwen ook in de fout gaan.
Spijtig nietwaar! De smaak zit wel goed maar weer geschifte boel
Groetjes en excuseer voor mijn gezaag he!
Bols Annie
Jammer dat het niet helemaal goed gaat. Ik kan zo niet beoordelen waar t aan ligt. Het lijkt toch dat het niet goed gaat met de gelatine.
[…] op de vulling van deze taart van Liefde voor […]
Vandaag latte machiatotaart gemaakt wat een succes
Hoi Tiny, leuk om te horen! Het is alweer een tijd geleden dat ik die gemaakt heb! Misschien moet ik die ook nog eens maken!?