Onze eerste cijfertaart is zó populair, dat we besloten hebben om er een leuke variant op te maken. En dit keer hebben we er ook een leuke YouTube video van gemaakt! Maar maak je geen zorgen, voor degene die niet zo van de video’s zijn, er staat ook gewoon een geschreven recept onder!
Wij vinden dit soort cijfertaarten zó leuk om te maken. Je kan eigenlijk alle kanten op wat betreft decoratie. Onze eerste cijfertaart was vooral met vers fruit en botercrème. Deze is met fondant figuurtjes en zeemeerminnen! Hoe leuk!
Voor degene die meer van een geschreven recept houden, zie hieronder!
Ingrediënten
Voor de cake (per plak, zie notities onderaan recept):
- 300 gram boter
- 300 gram fijne suiker
- 325 gram cakemeel van Koopmans
- 6 eieren
- 2 theelepels citroensmaakstof
Voor de crème:
- 500 gram mascarpone
- 500 ml verse slagroom
- poedersuiker om slagroom mee te zoeten
- 1 zakje klopfix
Voor de decoratie:
- verschillende kleurtjes fondant, bijvoorbeeld roze, lila en lichtblauw
- malletjes en uitstekers in het zeemeermin / zee thema
- eventueel stukjes meringue
- sprinkels / confetti in de juiste kleurtjes
- eventueel Kinder chocolade
- cripsy pearls
Extra:
- ovenplaat
- cijfermal (wij hebben cijfermallen van Aliexpress, maar je kan ze ook laten maken bij de drukker op stevig karton)
- bakpapier
- boter om mee in te vetten
- spuitzak en een rond spuitmondje
Instructies
- Verwarm je oven voor op 165 graden.
- Klop de boter zacht en luchtig in een kom. Voeg hier de suiker aan toe en klop ook deze er doorheen. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop telkens goed tot een ei is opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt. Voeg eventueel een schepje meel toe bij elk ei.
- Voeg dan het meel toe, klop op de laagste stand voorzichtig door het deeg. Voeg nog de citroensmaak toe, klop dit ook heel kort erdoor.
- Smeer je bakplaat in met boter, leg hier een vel bakpapier overheen. Smeer ook deze in met boter en strooi er eventueel nog wat bloem overheen. Smeer het deeg uit over dit vel bakpapier. Let goed op de afmetingen van de cijfers, je mal moet er wel oppassen!
- Bak de cake in circa 25 minuten gaar op 165 graden, in het midden van de oven. Prik er even in om te kijken of de binnenkant goed gaar is. Laat de cake niet te droog worden.
- LET OP: maak je net zulke grote cijfers als dat wij dat doen? Dan heb je dus twee plakken nodig en bak je dit recept twee keer.
- Haal de bakplaat uit de oven, laat het even afkoelen. Leg er dan een andere bakplaat op, draai om, til de oorspronkelijke bakplaat er af. Trek dan ook het bakpapier er voorzichtig af. Draai de plak weer om met behulp van twee bakplaten en laat dan op het aanrecht of de tafel glijden. Zorg dat er iets onder ligt waar je op kunt snijden.
- Leg dan je cijfer op je plak cake en snijd hem uit.
- Voor de crème klop je de mascarpone los in een kom. Klop ook de slagroom stijf (met poedersuiker en een zakje klopfix) en voeg deze toe aan je mascarpone. Mix nogmaals kort door. Proef even of je de crème zoet genoeg vindt, anders kun je altijd nog poedersuiker of witte basterd suiker toevoegen.
- Doe je crème in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit op de onderste cakeplak allemaal ronde dopjes.
- Leg hier je plak cake op en druk deze voorzichtig wat aan voor extra stevigheid. Spuit ook daar weer allemaal ronde toefjes op.
- Maak met malletjes en fondant allerlei leuke figuurtjes met het thema zee of zeemeermin en verdeel deze over de taart. Wij maken onze fondant figuurtjes altijd van te voren, zodat ze nog iets uit kunnen harden.
- Verdeel ook stukjes Kinder chocolade en sprinkels over de taart. Wij hadden nog wat stukjes meringue, dus deze hebben we ook gebruikt! Je kan het ook altijd combineren met stukjes fruit.
Notities
Onze cijfermallen zijn 35 cm en passen precies op onze ovenplaat. Dit betekend dat wij dus 2 keer een plak cake maken en bakken, omdat je twee cijfers op elkaar legt. Heb jij kleinere cijfers? Dan kun je ook kijken of je uit één plak twee cijfers kan snijden, en heb je dus maar één keer het cakerecept nodig. Onze cijfermallen komen van Aliexpress. Maar bij onze eerste cijfertaart hebben we de mallen laten drukken bij de drukker, op stevig papier.
Laat ons vooral even weten wat jullie wat dit soort recepten en video’s vinden, want wij vinden het super leuk om dit te maken! Wie weet volgen er meer!
Liefs Ria & Laura
8 comments
Wat leuk en een goed idee! Hoeveel stukken haal je ongeveer uit een cijfer van 35 cm?
Hoi Marja, dat hangt een beetje af van het cijfer. De zes is best groot. Ik schat dat hier ongeveer 12 tot 15 stukken uit gehaald kunnen.
Hoi,
Van weekend geprobeerd proef te bakken aangezien ik niet een hele ervaren bakker ben.
Nu heb ik de cake 25 min gebakken, nadat ik ter controle een stokje erin had geprikt en die droog was heb ik hem uit te oven gehaald. Nadat hij wat was afgekoeld en ik hem wilde snijden was hij nog niet eens voor de helft gaar.
Hoe kan dit? Klopt de bak tijd dan toch niet?
Hoi Lianne, dat is vreemd. Die tijd zou echt genoeg moeten zijn. Was de temperatuur van je oven wel goed? Heb je een oventhermometer? Daarmee zie je de werkelijke temperatuur van je oven.
Gebruik je gezouten of ongezouten boter?
Hoi Lesley, ik gebruik meestal goede kwaliteit margarine, liefst plantaardig. Maar het kan allebei.
Ik heb per ongeluk de fijne cakemix ipv de gewone cakemix van koppmans gebruikt. En de suiker uit het recept toegevoegd. Ik had niet in de gaten dat de fijne cakemix al suiker bevat.
Dus let op voor je dezelfde fout maakt als ik.
????
Hoi Christel. Ik ken de fijne cakemix niet. Ik gebruik alleen de gewone cakemix. Daar zit eigenlijk alleen bloem, bakpoeder, wat maizena en zout in. Maar zelfrijzend bakmeel en een snufje zout is eigenlijk ook prima. Dan heb je idd minder kans om het verkeerde te kopen.