Dit keer heb ik weer een appeltaartje gemaakt. Lekker met amandelmeel. Door het splitsen van de eieren is het een luchtig taartje geworden, en dankzij de appeltjes en de rozijnen, lekker fris.
Dit taartje is lekker klein en dus ideaal om te maken in deze tijd waarin we zo weinig bezoek mogen ontvangen. Ik heb altijd appels in huis, dus dit kan ik dan zo spontaan gaan maken. Daar hoef ik dan geen boodschappen voor te doen. Dat vind ik handig. Basisproducten zoals margarine, bloem, suiker en eieren heb ik altijd op voorraad. Amandelmeel trouwens ook tegenwoordig. Dat gebruik ik best vaak in recepten, geeft net dat extra smaakje. Ook heb ik in dit recept zonnebloemolie gebruikt in plaats van margarine of boter. Heb ik ook op voorraad. Het is een lekker taartje geworden. Niet te zoet. Wees voorzichtig met het toevoegen van de olie, doe dit geleidelijk, meng er telkens goed door.

Ingrediënten
- Een ronde springvorm van 18 cm
Voor het deeg:
- 3 grote eieren, of 4 kleintjes.
- 100 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 90 gram zonnebloemolie
- 110 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 40 gram amandelmeel
- Snuf zout
- 3 appels
- Een beetje citroensap
- 100 gram rozijnen
- Beetje kaneel
- Beetje poedersuiker
Instructies
- Vet de vorm in met wat margarine en bestuif deze met wat bloem.
- Spoel de rozijnen goed af en laat ze uitlekken.
- Splits de eieren.
- Doe de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker in een kom en klop deze tot het mengsel schuimig en bleek is. Ongeveer 3 minuten.
- Voeg dan beetje bij beetje de helft van de olie toe en schep dit er voorzichtig door met een spatel.
- Voeg dan de helft van het amandelmeel beetje bij beetje toe en schep erdoor.
- Dan de rest van de olie, en daarna de rest van het amandelmeel. Schep telkens even door.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom of keukenmachine met het zout en klop deze stijf. Als het eiwit schuimig wordt voeg je beetje bij beetje de 40 gram suiker toe. Klop dan nog even door tot het pieken vormt en mooi stevig is en glanst.
- Voeg dan de eiwitten in delen toe aan het deegmengsel. Schep er telkens voorzichtig door, zodat het mengsel luchtig blijft.
- Ga door tot alle eiwit is toegevoegd.
- Zeef de bloem met de bakpoeder en voeg dit in delen toe aan het deeg, schep er telkens voorzichtig door.
- Schep iets meer dan de helft van het deeg in de bakvorm. Strijk het glad met een paletmes.
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel met een beetje citroensap.
- Voeg de uitgelekte rozijnen toe, een beetje kaneel en een klein schepje suiker. Schep alles goed door elkaar.
- Verdeel het appelmengsel over de deeg laag.
- Schep dan de rest van het deeg daar overheen, strijk ook dit weer glad met een paletmes.
- Je kunt ervoor kiezen om een deel van de rozijnen hier nog overheen te strooien. Druk ze dan een heel klein beetje in het deeg.
- Bak het appeltaartje gaar in een op 180 graden in ongeveer 50 minuten.
- Let op: als het deeg wat donker dreigt te worden, leg je een stukje aluminiumfolie over de taart.
- Haal de taart uit de oven en laat deze afkoelen op een taartrooster.
- Doe wat poedersuiker in een zeefje en bestrooi het taartje ermee.
Liefs Ria & Laura