Cake en citroen is een heerlijke combinatie. Zo ontzettend fris! Deze cake is weer eens een laagjes cake geworden met kwarkvulling!
Als ik deze cake aan het bakken ben, is het buiten prachtig weer! De zon schijnt volop en het is nu al 24 graden! Vanmiddag zal het nog wel warmer worden. We gaan vanaf morgen een paar dagen naar de camping. Een soort familie weekendje zal ik maar zeggen. Iedereen komt een paar dagen, de een wat langer dan de ander, maar dat is natuurlijk geen probleem. Iedereen heeft zo zijn eigen verplichtingen nu ze allemaal volwassen zijn en een baan hebben. De één zit in het onderwijs, twee werken in het ziekenhuis als verpleegkundige, en dan nog een paar die in het bedrijfsleven werken. Maar ze hebben toch allemaal een paar dagen vrij kunnen krijgen! Joepie! Wij vinden het altijd leuk om met onze kinderen gezellig bij elkaar te zitten op een camping. Het is Hemelvaartsweekend, dus het zal wel druk zijn. Nu maak ik op de valreep nog een lekkere cake, dan kan ik die mee nemen.
Ingrediënten
Voor de cake:
- 250 gram boter of margarine
- 200 gram witte basterd suiker
- snufje zout
- 3 eieren
- 250 gram cakemeel
- 50 ml melk
- 2 theelepels citroensmaakstof
Voor de vulling:
- 500 gram magere citroenkwark (bijvoorbeeld van Optimel)
- 250 gram verse slagroom
- sap van 1 citroen (circa 50 ml)
- 9 blaadjes gelatine
- geraspte schil van een citroen
Voor de topping:
- 20 gram eiwit
- paar eetlepels suikerbakkerspoeder / poedersuiker
- 2 eetlepels limoncello / citroensap
Extra:
- een langwerpige cakeblik van 30 cm
- vel bakpapier
Instructies
- Vet de bakvorm in met een beetje boter en bestrooi met wat bloem. Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Klop de boter zacht en romig met een mixer. Voeg de witte basterdsuiker toe en klop dit door de boter.
- Zeef de cakemeel met het zout.
- Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel, klop telkens even door tot het hele ei is opgenomen. Voeg eventueel een klein schepje meel erbij. Voeg dan de rest van het meel toe, afgewisseld door de melk, klop dit goed door het deeg.
- Voeg de citroensmaakstof toe en klop dit er ook nog door.
- Vul de bakvorm met het deeg. Bak de cake gaar in circa 1 uur. Prik even met een prikker, die moet er droog uitkomen.
- Haal de cake er uit, laat circa 10 minuten afkoelen. Haal dan voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
- Maak de cakevorm schoon. Leg een vel bakpapier in de cakevorm, doe dit zo dat er aan de beide lange zijden een stuk uitsteekt, zodat de cake er later met behulp van het bakpapier uitgetild kan worden.
- Als de bovenkant van de cake bol is, kun je er beter een stukje afsnijden, zodat de cake plat wordt. Snijd de cake met een dubbele taartzaag in 3 langwerpige plakken.
- Leg de onderste, dus smalste plak op de bodem, op het bakpapier.
- Week voor de vulling de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water. Doe de kwark in een kom en klop deze door op een lage stand. Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. Meng de slagroom door de kwark en klop dit voorzichtig door.
- Boen de citroen schoon en rasp de schil. Bewaar de rasp voor de garnering. Pers dan de citroen uit en vul dit aan met water tot 75 ml. Breng het sap aan de kook en zet het vuur weer uit. Laat dit 1 minuutje staan zodat het zeker niet meer kookt. Los er dan de uitgenepen blaadjes één voor één in op. Zorg dat alles goed is opgelost. Zeef het eventueel nog even. Laat dit circa 5 minuten afkoelen.
- Meng dan beetje bij beetje bij het kwarkmengsel, klop voorzichtig door op een lage stand. Ga door tot alles is toegevoegd. Proef even, je kunt eventueel nog één a twee eetlepels witte basterdsuiker toevoegen als de smaak te zuur is.
- Giet een laagje van dit mengsel over de eerste cakelaag. Leg er dan de tweede plak op. Giet er dan weer een laag van het kwarkmengsel over. Verdeel goed over de hele laag. Dan gaat de derde laag erover. Vul eventueel nog een beetje op met kwarkmengsel.
- Zet dit in de koelkast en laat een paar uur opstijven. Let op: als de cake opgesteven is in de koelkast, ga je hem omdraaien. Dus deze bovenkant wordt dan de onderkant.
- Haal dan weer uit de koelkast, leg er een plank op en draai om. Haal het bakpapier er voorzichtig af. Snijd de lelijke randen er af, zodat de cake er mooi uitziet.
- Maak dan het glazuur van een beetje eiwit, ongeveer 20 gram, met wat suikerbakkerspoeder of poedersuiker tot het de juiste dikte heeft. Voeg hier één of twee eetlepels limoncello of citroensap aan toe. Roer er een gladde, dik vloeibare glazuur van. Giet dit over de cake, zorg dat de bovenkant helemaal bedekt is en laat wat over de randen “drippen”.
- Strooi de citroenrasp over de glazuur.
Ziet er leuk uit toch? Zo’n laagjes cake!
Liefs, Ria
2 comments
Wat voor meel bedoelen jullie met cakemeel.. uit een pak voor cakemix of gewoon bloem of zelfrijzendbakmeel.. ik snap het niet…
Hoi Ingrid, wij hebben hier een pak “cakemeel” van Koopmans gebruikt. die is wat fijner van structuur. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelfrijzend bakmeel gebruiken, maar wij werken ook graag af en toe met de kant en klare cakemeel.Zou je voor bloem kiezen, dan moet er wel wat bakpoeder bij.