Heb je zin in een lekkere cake met vers fruit erdoor? Deze perencake in heerlijk fris en zacht van smaak. De Nutella maakt dat het cakeje extra lekker. Peren en chocolade is altijd een goede combinatie!
Ik heb weer een paar drukke bakweken achter de rug met veel taartopdrachten. Dan moet ik er op letten dat ik ook weer ga bakken voor de blog. We willen altijd graag een paar weken vooruit werken, maar dat lukt bijna niet. We hebben het allebei erg druk en daardoor lukt het niet altijd om veel te bakken. Deze week heb ik gelukkig wel weer voldoende tijd en ik ben begonnen met deze Nutella cake. Normaal maak ik vaak gewone cakes of ook regelmatig plaatcakes. Dit keer kies ik voor een cake in een vierkante bakvorm. Een kleine cake, zodat je niet te lang doet met de cake. Als je visite hebt, dan is dit een ideaal cakeje om te serveren bij de koffie of thee. Het recept is eenvoudig, lekkere peertjes er in en een beetje Nutella. Meer is het eigenlijk niet. Dus iedereen, die een oven heeft, kan dit recept maken. Zoals ik al zei: ik heb deze cake in een vierkante bakvorm gebakken, zo’n bakvorm met losse bodem. Heb je die nu niet, dan kan het ook in een ronde springvorm. Neem dan een vorm van ongeveer 22 of 24 cm doorsnee. De cake wordt niet heel hoog, dat is niet de bedoeling. Want dan wordt het weer zo’n grote cake.

Ingrediënten
Voor het deeg:
- 150 gram boter of margarine
- 150 gram fijne suiker
- 3 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 2 flinke eetlepels Nutella pasta
- ongeveer 3 à 4 peren
Voor de decoratie:
- wat stukjes peer
- 1 eetlepel Nutella
Extra:
- een vierkante bakvorm , met uitneembare bodem.
- vel bakpapier om op de bodem te leggen.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Neem je bakvorm en bekleed de bodem met een vel bakpapier. Vet deze bodem dan een beetje in en ook de zijkanten.
- Doe de boter in een kom en klop deze zacht.
- Voeg de fijne suiker toe en klop deze mee, klop totdat je een luchtige massa hebt.
- Voeg dan 1 ei toe. Klop dit ei er goed door, klop nog even door.
- Voeg het tweede ei toe en klop weer even goed door.
- Voeg dan het derde ei toe en klop nogmaals goed door.
- Zeef het meel met het snufje zout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het deeg. Klop dit op de laagste stand door. Klop niet langer dan nodig is.
- Voeg dan twee eetlepels Nutella toe. Klop deze voorzichtig door het deeg. Als de Nutella te hard is, kun je deze heel even “au bain marie” verwarmen. Dan is het wat gemakkelijker om door het deeg te mengen.
- Vul de bakvorm met het deeg. Je zult merken dat de bakvorm niet heel vol wordt. Dat is ook de bedoeling, het wordt een niet al te grote cake.
- Snijd de peren in vieren, schil ze en verwijder het klokhuis. Snijd ze dan in partjes.
- Leg deze op het deeg. Als je een vierkante bakvorm heb, dan is het mooi om de langste plakjes vanuit de hoeken te leggen, en de korte plakjes aan de zijkanten. Leg ze zo in het rond. Druk ze een klein beetje in het deeg.
- Bak de cake gaar in ongeveer 50 – 55 minuten. Prik even met een satéprikker in de cake om te controleren of deze er droog uit komt. Let hier wel op: elke oven is anders en het kan zijn dat de cake al iets eerder gaar is. Een hete lucht oven moet je iets lager zetten. ongeveer 155 graden.
- Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen op een rooster.
- Haal de cake na een tijdje uit de vorm en laat deze dan verder afkoelen op het taartrooster.
- Verwarm een eetlepel Nutella “aubainmarie”. Dan wordt de Nutella vloeibaar.
- Schep deze in een spuitzak. Knip een klein puntje af en spuit zo de Nutella over de cake.
- Snijd nog een peer in partjes en leg deze in een waaier op de cake.
Notities
Tip: als je een vierkante bakvorm met uitneembare bodem hebt gebruikt, net als ik, dan kun je deze op een niet al te brede schaal of een ander voorwerp zetten. Dan schuif je de bakvorm zo omlaag. Dan kun je na het afkoelen de cake van de bodem nemen met een taartschuiver of een breed mes.
Liefs, Ria
2 comments
Wauw, dit lijkt mij zo lekker om te maken, ik ga het uitproberen! Bedankt voor de inspiratie en voor het delen van je recept, echt top!
Leuk om te horen. Het taartje is echt heel lekker!