Het is alweer een tijd geleden dat ik de Heritage Bundt pan van Nordicware heb gebruikt. Dat is een mooie tulbandvorm. Met van die mooie scherpe randen. Het is herfst en ik heb twee netten vol sinaasappels liggen. Dus ik wil heel graag iets bakken met sinaasappels. Dus maak ik een sinaasappelcake. Ik kies voor het recept met de yoghurt en olie. Daar heb ik een paar weken geleden ook een gewone rechte cake mee gebakken, en die was echt lekker fris van smaak!
Dit soort cakes zijn altijd heel fijn om te maken! Zeker als je wat visite verwacht op de zondagmiddag, lekker kopje koffie, plakje van deze frisse cake erbij. Wordt iedereen blij van toch?
Ingrediënten
Voor de cake:
- 5 eieren
- 250 gram fijne suiker
- 2 à 3 sinaasappels, waarvan 100 ml sinaasappelsap voor in het cakedeeg.
- 225 ml yoghurt
- 165 ml zonnebloemolie
- 420 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
Voor de decoratie:
- 75 gram crème fraîche
- 75 gram poedersuiker
- 10 à 20 ml sinaasappelsap
Verder:
- Een tulbandvorm, ik heb de Heritage bundtpan van Nordicware gebruikt.
- Beetje boter om de vorm in te vetten’
- Beetje bloem om de vorm te bestuiven.
Instructies
- Neem de Heritage Bundtpan of een andere tulbandvorm.
- Vet de vorm in met een beetje boter en bestuif dan met wat bloem.
- Was de sinaasappels met heet water en maak ze droog.
- Rasp de schil van de ene sinaasappel en doe de rasp in een kommetje.
- Schil de andere sinaasappel en schil deze met de citroenschiller, dan krijg je van die dunnen sliertjes, doe deze in een ander kommetje.
- Verwarm de oven voor op 165 graden. (Hete lucht op ongeveer 150 graden)
- Doe de eieren met de suiker in een kom en klop deze schuimig in 3 minuten.
- Voeg de olie toe en meng erdoor met de mixer op de laagste stand.
- Voeg de yoghurt en de sinaasappelrasp toe, meng dit er ook door.
- Pers de sinaasappels uit.
- Voeg dan 100 ml van het sinaasappelsap door het deeg, meng ook dit goed door met de mixer op de laagste stand, klop niet langer dan nodig is.
- Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout.
- Voeg dit in delen toe aan deeg, klop telkens even kort door met de mixer op de laagste stand , klop vooral niet langer dan nodig is. Ga door tot alle bloem is toegevoegd.
- Vul de vorm met het deeg en zet deze in de voorverwarmde oven.
- Bak de cake gaar in ongeveer 50 – 55 minuten.
- Haal de cake uit de oven als deze mooi gaar is.
- Laat deze ongeveer 10 à 15 minuten afkoelen, ga dan voorzichtig een beetje met een mes langs de randen en stort de tulband op een plank of een mooi bord.
- Steek met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de cake en besprenkel de cake dan met een beetje van de overgebleven sinaasappelsap. Zodat dit in de cake trekt.
- Laat dit zo verder afkoelen.
- Doe de crème fraîche in een kommetje, voeg daar de poedersuiker aan toe en 10 à 20 ml sinaasappelsap.
- Roer dit door elkaar en laat in de koelkast staan totdat de cake is afgekoeld.
- Schenk dit dan over de cake, bestrooi dan nog met de sliertjes sinaasappelschil.
- Snijd een lekker plakje van de cake en neem er een heerlijk kopje thee bij!
Liefs Ria
7 comments
Lijkt me erg lekker, maar bij punt 9 staat citroenrasp, ik neem aan dat dit sinaasappelrasp moet zijn??
Ha, ja dat klopt, ik pas taan! Bedankt voor je oplettendheid!
Ik zie geen zout staan in de ingrediënten lijst. Is het een snufje zout?
Sorry, vergeten erbij te zetten, is inderdaad een snufje zout. Ik zal het erbij zetten.
Maak e deze cake in de grote of kleine heritage vorm?
Ik wil de vorm aan gaan schaffen. Weet niet welke ik moet nemen.
Ik ken alleen de normale vorm. Die heeft een doorsnee van 25,5 cm.
Heeeeeerlijk