Lotus speculooskoekjes zijn erg lekker. De speculoospasta smaakt ook goed. Dus we gaan eens een cake bakken met de pasta en de koekjes erdoor. Dat moet wel lekker zijn, toch? Oh ja en Laura is jarig vandaag, dus het is extra feest!
Het is weer tijd voor een lekkere cake. Ditmaal een variant waarbij iets lekkers wordt toegevoegd. Lotuskoekjes en speculoospasta.
Wij zijn echte cakeliefhebbers. Lekker ’s avonds bij de koffie. We snijden de plakken dan niet te dik want we moeten natuurlijk wel een beetje op de calorieën letten! Zo’n cake kun je natuurlijk ook bakken als je een verjaardag hebt of visite krijgt. Misschien is het ook wel een idee om een deel, bijvoorbeeld de helft, in te vriezen zodat je een andere keer nog een stukje hebt. Op die manier kom je niet in de verleiding om alles achter elkaar op te eten. Bij ons komt er altijd wel weer iemand aanwippen, die dan ook weer een plakje cake lust. Dat is wel fijn, anders eten wij er zelf teveel van!

Ingrediënten
- langwerpig cakeblik van circa 30 cm
- beetje boter of margarine om de vorm in te vetten
- 275 gram boter of margarine
- 250 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 pot Lotus speculoospasta
- 1 pakje lotus speculooskoekjes
- 30 ml verse slagroom
Instructies
- Begin met het invetten van de vorm.
- Mix in een kom de boter zacht. Voeg de fijne suiker en het zout toe en mix dit een paar minuten goed door zodat het botermengsel romig en luchtig wordt. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop telkens even door. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Klop dit voorzichtig door het deeg.
- Voeg dan 3 eetlepels speculoospasta toe, klop dit er voorzichtig door.
- Voeg dan de slagroom beetje bij beetje toe en klop dit telkens op een lage stand door het deeg.
- Breek een aantal koekjes in kleine stukjes en voeg toe aan het deeg.
- Vul dan de bakvorm met ongeveer de helft van het deeg. Smeer goed uit.
- Breek dan nog een aantal, een stuk of 4 koekjes in kleine stukjes en leg ze op de eerste cakelaag.
- Voeg dan de rest van het deeg toe. Smeer het weer goed uit.
- Bak de cake in een voorverwarmde oven op circa 160 graden gaar. Bak ongeveer 1 uur en 10 minuten. Prik er even in om te kijken of de binnenkant gaar is.
- Indien nodig, doe je het laatste kwartier een stukje aluminiumfolie over de cake, zodat hij niet te donker wordt.
- Laat de cake afkoelen.
- Verwarm circa 4 eetlepels speculoos pasta ‘au bain marie’, zodat dit mooi vloeibaar wordt. Schenk het in een kannetje.
- Zet de cake op een plank of bord. Snijd de randen wat bij zodat de cake mooi recht is. Schenk dan de vloeibare pasta over de cake, zodat je een mooie drip krijgt.
- Breek nog wat koekjes in kleine stukjes. Maak ze wat extra fijn door en met een deegroller overheen te rollen. Verdeel deze stukjes over de bovenkant van de cake.
Ben benieuwd wat jullie van deze cake vinden! Hopelijk genieten jullie er net zoveel van als dat wij dat hebben gedaan!
Liefs Ria & Laura
8 comments
Heerlijk en van harte gefeliciteerd met je verjaardag Laura! :)
Nog bedankt! :)
Hoi hoi, wat is de reden dat je slagroom toevoegt aan het beslag ?
Hoi Malissa, geeft een iets romigere smaak. Weer net even iets anders.
Hoi Laura,
Ik heb gisteren deze cake gemaakt; heb wat meer speculoospasta en wat meer koekjes gebruikt. Iedereen vond het lekker maar de smaak van speculoos was totaal niet te proeven. Ik heb de drip niet gedaan omdat ik het grootste gedeelte heb weggegeven als cadeau.
Heb jij enig idee hoe ik de smaak van speculoos kan versterken? Nu smaakte het naar een luchtige, smaakvolle luxe roombotercake.
Sorry voor de late reactie! Je zou misschien de volgende keer nog wat meer spuculoospasta kunnen toevoegen. Of je vervangt bijvoorbeeld 50 gram bloem voor 50 gram fijngemalen lotus speculoos koekjes .
Pakjes speculoos kun je in allerlei groottes kopen. Welke bedoel je hier?
Hoi katleen, dit was een standaard verpakking.