Als ik (Ria) dit recept maak, zijn we volop bezig met de voorbereidingen voor een weekje naar Frankrijk. Naar het huisje van onze dochter. En ja, dan kan ik het natuurlijk niet laten om een lekkere cake te bakken en mee te nemen. We hebben nog tijd genoeg, we gaan morgenochtend heel vroeg weg. Ik maak straks ook een pan macaroni, als we daar dan aankomen hebben we meteen lekker eten. Dat is handig. Hoeven we het alleen nog maar op te warmen, glaasje wijn erbij en smullen maar! Maar goed, eerst nu bakken en koken, dan de auto inladen. En morgen een flinke reis voor de boeg.
Cake is altijd lekker. Tegenwoordig maak ik graag plaatcakes, dus daar kies ik nu ook voor. Hoe gaan we die meenemen? Is de vraag van manlief. Ja, daar heb ik nog niet over nagedacht. Hmmmm, waarschijnlijk gewoon in de bakvorm, stukje aluminiumfolie erover en klaar! Ik kies dit keer voor een variatie met appeltjes en walnoten. Ik heb namelijk een zak vol walnoten gekregen van mijn andere dochter Chiara, die woont tegenwoordig in een gezellig dorp en ze krijgt regelmatig wat van de buurtjes uit hun tuin. Dus leuk om die nu te gebruiken!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram boter of margarine
- 300 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 350 gram cakemeel
- snufje zout
- geraspte schil van een citroen
- 2 eetlepels melk
- circa 4 appels
- 30 gram fijne suiker
- 100 gram rozijnen
- 75 gram in gehakte walnoten
- beetje kaneel
- 2 à 3 eetlepels abrikozenjam
- eventueel een beetje decoratiesuiker of poedersuiker
Extra:
- een laag bakblik van circa 38 x 25 cm
- een vel bakpapier om op de bodem van de bakplaat te leggen
Instructies
- Bekleed het bakblik met een vel bakpapier en smeer deze in met een beetje margarine. Vouw het papier een beetje om de buitkant.
- Mix de boter of margarine in een kom zacht. Klop ongeveer twee minuten, zodat de boter romig wordt. Voeg de suiker toe en klop nog even goed door.
- Zeef het cakemeel met het zout. Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel, schep eventueel telkens een klein schepje van het meel erbij. Dan gaat het botermengsel iets minder schiften.
- Als alle eieren zijn toegevoegd, kun je beetje bij beetje de rest van het meel toevoegen, klop dit telkens heel kort door op de laagste stand. Klop niet langer dan nodig is. Voeg de melk toe en klop ook dit er heel kort door. Alles moet wel goed vermengd zijn.
- Schep het deeg in de bakvorm, strijk het glad met een paletmes.
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een kom met een beetje citroensap. Voeg de 25 gram suiker, de fijngehakte walnoten en de geelde rozijnen toe en een beetje kaneel. Verspreid dit over het deeg. Zorg dat overal wat appelstukjes zitten.
- Zet in de, op 170 graden, voorverwarmde oven. Bak de cake gaar in circa 40-45 minuten. De cake moet mooi lichtbruin zijn. En gaar aanvoelen. Haal de cake er uit. Zet deze circa 10 minuutjes op een rooster.
- Haal de cake dan voorzichtig uit het blik. Als het niet lukt door middel van het bakpapier, kun je het beste eerst een snijplank voorzichtig op de cake leggen, dan omdraaien en bakvorm er af. Dan haal je het bakpapier er voorzichtig af. Leg er weer een plankje op en draai dit nogmaals om. Dan ligt de cake, als het goed is, recht op de juiste snijplank.
- Verwarm de abrikozenjam met een eetlepel water in een steelpannetje. Roer goed door, als het voldoende warm is, zeef je de jam. Dan smeer je de bovenkant van de cake in met de abrikozengelei. Dan gaat ie mooi glanzen.
- Strooi eventueel nog een beetje poedersuiker of decoratiesuiker op de taart. Snijd de cake voor het serveren in vierkante stukjes.
Deze taart gaat mee naar Frankrijk, kunnen we lekker een paar dagen van smullen!
Liefs Ria
8 comments
Zou wel handig zijn als u ook vermeld waar hij in de oven moet staan…..
Hoi Joke, de bakvorm moet in het midden van de oven. Ik zal t erbij zetten.
Kan het ook met minder eieren bijv 2?
Hoi Nathalie, ik heb in dit recept 5 eieren gedaan. 4 eieren kanook. Maar 2 is wel erg weinig. Je kunt t proberen, voeg dan wel wat melk toe. Ongeveer 3 eetlepels ipv 1 ei. Ik weet niet zeker of dat een succes wordt, maar de moeite waard om te proberen.
Hoi
Heerlijk recept maar even een vraagje
Wat moet je met de citroenrasp doen? In het recept staat citroensap.
En in het recept wordt gesproken van 30mg suiker maar in de beschrijving 25 mg suiker.
Bedankt voor het recept
Met vriendelijke bakgroet
Sterre
Sorry voor de late reactie. Ik voeg het citroensap altijd toe op het eind, tegelijk met het meel. En wat betreft de suiker, kan allebei.
Ok duidelijk. Ik ga het inmiddels voor de 3de keer maken, nu als mijn bijdrage voor oudejaarsavond ?
Superleuk!