Het is weer tijd om een lekkere cake te bakken! Dit keer een cake met bovenop stukjes appel. Cake met appel is eigenlijk altijd goed! De cake wordt daar lekker fris en zacht van. Smullen dus!
We hebben al heel wat cakes gebakken, gewone cake, tulband, cake met chocolade, met citroen, met ananas, en teveel om op te noemen. Dit keer kiezen we voor een wat eenvoudige cake. Gemaakt met cakemeel en bovenop een laagje van kleine stukjes appel, wat kaneel en een klein beetje suiker. O ja, en nog wat rozijnen! Wordt weer een lekker cakeje!

Ingrediënten
Voor de cake:
- 250 gram boter of margarine
- 250 gram witte basterdsuiker
- 5 eieren
- 300 gram cakemeel (bijvoorbeeld die van Koopmans, of van een ander merk)
- snufje zout
- geraspte schil van een citroen
- 2 eetlepels melk
Voor de appeltjeslaag:
- circa 2 appels
- snufje kaneel
- een paar schepjes suiker
- circa 50 gram rozijnen
Extra:
- langwerpig cakeblik van ongeveer 30 cm
Instructies
- Vet de bakvorm in met een beetje boter en bestrooi met wat bloem. Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Klop de boter zacht en romig met een mixer, klop ongeveer 2 minuten. Voeg de witte basterdsuiker toe en de geraspte schil van een citroen en klop dit door de boter. Klop dit nog even goed door.
- Zeef de cakemeel met het zout.
- Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel, klop telkens even door tot het hele ei is opgenomen. Voeg eventueel een klein schepje meel erbij. Voeg dan de rest van het meel toe, klop dit op de laagste stand door het deeg.
- Voeg twee eetlepels melk toe, klop er voorzichtig door, klop niet langer dan nodig is! Vul de vorm met het deeg. Strijk glad. Maar in het midden een soort geultje voor de appelvulling.
- Schil en snijd appeltjes in kleine stukjes. Voeg wat citroensap toe zodat de appelstukje niet bruin worden. Voeg wat kaneel, suiker en de gewelde rozijnen toe. Schep dit goed door.
- Schep de appelvulling op het deeg, in het geultje.
- Bak de cake gaar in circa 1 uur en 15 minuten. Bedek de bovenkant eventueel de laatste 20 minuten met een stukje aluminiumfolie, omdat de cake anders te donker wordt.
- Haal de cake er uit als hij gaar is. Laat de cake circa 15 minuten afkoelen in de bakvorm. Schuif de cake er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een taartrooster.
- Verwarm een beetje abrikozenjam met twee eetlepels water. Doe door de zeef.
- Bestrijk de bovenkant van de cake ermee. Dan gaat ie mooi glanzen!
Geniet lekker van deze cake, laten jullie weten als je m gaat maken?
Liefs, Ria & Laura
2 comments
Hallo Ria en Laura,
Ik bak ook vaak cake. Wij vinden ’t heerlijk.
Heb coeliakie, moet dus glutenvrij bakken. Gebruik daarom glutenvrije producten.
Jullie schrijven dat de cake op 160gr gaat bakken. Is dat met hetelucht of onder en bovenwarmte? Onze cake heeft nogal eens een vochtig randje aan de bovenkant. Hoe kan dat komen? Wij voegen 3 eetlepels vocht toe omdat glutenvrij vaak droog is.
Bakken 50 min op 150gr hetelucht.
Hebben jullie tips onze onze cake nog beter te laten lukken?
Hoi Riny, ik heb niet zo heel veel ervaring met glutenvrij bakken. Als ik glutenvrij bak, dan ik dat vaak met een glutenvrije cakemix. Dat gaat prima! Als ik jouw verhaal lees, dan zou t kunnen dat je de oven misschien nog iets lager moet zetten en de cake dan wat langer moet bakken. Ik bak altijd op 160 graden gewone boven en onderwarmte. Hete lucht mag nog wel wat lager, misschien 140 graden. Gr Ria