Panna cotta is een Italiaans dessert. Het betekent eigenlijk “gekookte room”. Het is een heerlijk dessert, wordt meestal gestort op een bordje, maar kan ook in een glaasje geserveerd worden.
Ik wil al heel lang eens een Panna cotta maken. Stond al heel lang op mijn lijstje. Een paar jaar geleden had ik al eens een poging gedaan, maar die was toen mislukt. Daarna heb ik het eigenlijk niet meer geprobeerd. Maar nu was het eens tijd om me er goed in te verdiepen. Ik heb gekozen voor een Panna cotta met koffiesmaak. Een eenvoudig recept. Niks ingewikkelds, maar gewoon koffie, slagroom en suiker. En natuurlijk gelatine. Niet te veel, want de Panna cotta moet natuurlijk wel een beetje “wiebelen” als je het bord een beetje heen en weer schudt. Ik had nog Kitkat in huis, dus dat leek me wel lekker om mee te decoreren. Een stukje er op en wat fijngemalen Kitkat er omheen. Staat heel gezellig en is ook erg lekker! Al met al is deze Panna cotta dus prima gelukt. Ik heb dus de smaak te pakken! Ik heb meteen ook nog een aardbeien Panna cotta gemaakt, een iets uitgebreider recept, maar dat komt later nog. Deze is dus erg leuk om eens uit te proberen. Super leuk als je gasten op het eten krijgt.
Ingrediënten
- 4 glaasjes (met een inhoud van ongeveer 125 ml)
- 4 kleine bordjes of schoteltjes
- Spuitzak met kartelspuitmondje
Voor de panna cotta:
- 300 ml slagroom
- 75 ml sterke koffie
- 3 blaadjes gelatine
- 60 gram suiker
Voor decoratie:
- Beetje extra slagroom, ongeveer 100 ml.
- Poedersuiker om de slagroom te zoeten
- 1 pakje Kitkat (41,5 gram)
Instructies
- Spoel de glaasjes om met koud water en zet ze klaar.
- Week de blaadjes gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.
- Doe de koffie met de suiker in een steelpan Verwarm dit totdat de suiker is opgelost.
- Voeg dan de slagroom toe, roer erdoor en verwarm het geheel tot ongeveer 75 – 80 graden. Het mag zeker niet koken!
- Zet het vuur dan uit.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en roer deze één voor één door het koffie mengsel. Zorg dat alle gelatine goed is opgelost.
- Verdeel het mengsel over de 4 glaasjes. Zet in de koelkast en laat dit zeker zo’n 4 uur (maar liefst een hele nacht) opstijven.
- Haal ze dan uit de koelkast. Zet ze heel even in een bak met een klein laagje heet water.
- Haal ze daar dan weer uit, zet het schoteltje er op, draai het geheel om en schud er een klein beetje mee zodat de panna cotta los komt. Til dan het glas op en zodat de panna cotta op het schoteltje terecht komt.
- Doe dit met alle glaasjes.
- Snijd van de vier Kitkat reepjes een stukje af . Doe de rest in een staafmixer en maal het fijn.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
- Doe dit in een spuitzak met kartelspuitmondje en spuit een mooi toefje op elk puddinkje.
- Steek daar het stuk Kitkat in.
- Schep dan een beetje van de fijngemalen Kitkat rondom elk panna cotta puddinkje.
Liefs Ria & Laura