Dit taartje heeft een lekker kruimellaagje. De appeltjes en de peertjes zijn lekker gekaramelliseerd, dat geeft zo’n extra lekker smaakje aan de taart. Smullen dus!
In juni ben ik (Ria) een aantal weken op vakantie geweest. Met de caravan. Was wel spannend om alleen te gaan kamperen, maar ja, ik heb die caravan en ik hou gewoon heel erg van kamperen. Wij gingen er altijd elk jaar in juni op uit met de caravan. Al trekkende richting Italië of Spanje. Fantastisch! We bleven overal een aantal nachten staan en gingen dan weer verder. Dat kan nu helaas niet meer, nu ik alleen ben. Ik heb iemand nodig die de caravan voor mij op een camping zet en later weer ophaalt. Dus gewoon in Nederland en niet te ver weg. Nu kwam dat dit jaar natuurlijk wel goed uit, het was toch sowieso niet verstandig om naar het buitenland te gaan. Het was een fijne vakantie. Lekker uitgerust en gelukkig ook veel bezoek gehad van de kinderen en een paar zussen zijn ook nog geweest. Ik ben er trots op dat ik gegaan ben! Nu is het weer tijd om wat meer te gaan bakken. Daar heb ik weer zin in. Dit keer een kruimeltaartje met appel en peer. En crème fraiche. Dat smaakt erg lekker in een taart. Door het deeg zit ook nog een geraspte appel, dat is lekker fris. Dan nog een laagje met stukjes gekaramelliseerde appel en peer, maar als je liever met maar één soort fruit werkt, dan kan dat uiteraard ook gewoon.

Ingrediënten
Bakvorm:
- Ronde springvorm van 22 cm
Voor het deeg:
- 130 gram boter of plantaardige margarine
- 130 gram fijne suiker
- 3 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- Snuf zout
- 110 gram crème fraiche
- 1 appel fijn geraspt
Voor de appelllaag:
- 2 appels
- 2 peren
- 30 gram margarine
- 70 gram suiker
Voor het kruimeldeeg:
- 100 gram boter of plantaardige margarine
- 100 gram suiker
- 100 gram bloem
Voor de afwerking:
- 2 eetlepels abrikozenjam
Instructies
- Vet het ronde bakblik in en bestuif het met een beetje bloem.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Maak eerst vast het kruimeldeeg. Doe hiervoor de boter, de bloem en de suiker in een kom en wrijf dit met je vingers tot een kruimelige massa. Mocht het niet kruimelig genoeg zijn, kun je dit deeg ook grof raspen. Zet het in de koelkast.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout.
- Schil één appel en rasp fijn, voeg een paar druppels citroensap toe.
- Doe de boter in een kom en klop deze zacht. Voeg de suiker toe en klop dit geheel tot een romig mengsel.
- Voeg dan één voor één de eieren toe, klop telkens zeker een halve minuut goed door voordat het volgende ei erbij gaat. Bij het derde ei voeg je vast een lepel van het meel toe. Klop nog even goed door.
- Voeg dan de rest van het meel beetje bij beetje toe. Klop dit er kort door met de mixer op een lage stand.
- Voeg de crème fraiche toe en schep dit erdoor.
- Voeg de geraspte appel toe en schep erdoor.
- Vul de bakvorm met het deeg. Strijk het glad met een paletmes.
- Schil dan de twee peren en de twee andere appels en snijd ze in stukjes.
- Doe de boter en de suiker in een koekenpan en laat de suiker volledig smelten. Voeg de stukjes appel en peer toe en laat dit geheel karamelliseren. Dat duurt ongeveer 12 – 15 minuten.
- Laat het, indien nodig, een beetje uitlekken in een vergiet.
- Schep het appel-peer mengsel dan op het deeg.
- Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en verdeel het over het appel-peermengsel.
- Zet de taart in de oven en bak deze gaar in ongeveer 60-65 minuten. Prik even met een prikker om te kijken of de taart goed gaar is. Let ook even op de bovenkant, als deze wat donker lijkt te worden , kun je de taart het laatste kwartier met een stukje aluminiumfolie bedekken.
- Laat de taart afkoelen op een taartrooster.
- Doe de abrikozenjam met een paar eetlepels water in een steelpannetje en verwarm dit. Je kunt het eventueel zeven als er erg grote stukken abrikoos in zitten.
- Bestrijk de boevenkant van de taart met de abrikozengelei.
- Bestrooi eventueel met wat poedersuiker.
Liefs Ria en Laura
7 comments
Beste Ria,
Wat heb ik zin om dit taartje ook zelf te maken! Ziet er echt heerlijk uit! Ik wil graag weten welke peren je hiervoor hebt gebruikt? En qua appels Jonagold of Goudreinette?
Alvast bedankt voor het beantwoorden!
Met vriendelijke groet,
Irene de Koning
Hoi Irene, ik gebruik eigenlijk altijd conference peren en Elstar appeltjes. Maar andere appels kunnen ook wel, bijv goudreinetten. Ik ben zelf niet zo’n fan van jonagold.
Hoi Ria,
Ik zie nu pas je berichtje haha! Lekker laat van mij :p.
Ik gebruik qua appels ook inderdaad altijd Elstar eigenlijk.
Dank voor je antwoord!
Fijne dagen en bakse!
Dank je wel Irene, jij ook fijne dagen toegewenst!
Hallo Ria.
Ik heb afgelopen weekend dit taartje gemaakt.
Nou we hebben er heerlijk van gesmuld en was perfect gelukt.
Alleen maakte ik 1 fout deed de appels en peren gelijk in het blik aan het eind.
Bij vraag 13 keek ik over het hoofd wat daar stond,
Maar pakte goed uit,en was heerlijk.
Ik gebruikte zelf Doyenne du comice peren.
En deed er 3 elstar appels in.
Al met al een geslaagde taartje.
Blijft er zeker in hier in huis.
Dank je wel voor het recept te delen.
Groetjes riek,
Hallo Ria,
Ik wil graag de appel kruimeltaartje maken.welke soort suiker moet ik gebruiken voor de kruimeldeeg boven op?
Dat is mij niet helemaal duidelijk.
Dan nog 1 vraag fijne suiker kan dat ook met rietsuiker?
Het is een hele leuke site van jullie hoor.
Al meerde dingen van gemaakt top.
Al vast bedankt voor het antwoord.
vriendelijke groet riek.
Hoi Riek, dank je wel voor je compliment. Ik heb je vraag helaas niet eerder gezien en ik snap dat ik te laat ben voor een reactie. Voor het kruimeldeeg gebruik ik gewone suiker en niet de fijne suiker. Rietsuiker gebruik ik eigenlijk niet zo vaak.