Tiramisu is altijd superlekker en licht! Dus aantrekkelijk om te maken. Dit keer maak ik een variant met frambozen. Verder natuurlijk de bekende koffiesmaak, yoghurt, mascarpone en slagroom, en niet te vergeten: lange vingers! Heerlijk!
De afgelopen weken is het hier veel hoesten en proesten, grieperig dus. Nu was manlief jarig en dat moest gevierd worden. Helaas werd hij zelf ook geveld door de griep en we hebben de verjaardag moeten afzeggen. Alleen de meeste van onze kinderen kwamen toch. Dus, jullie weten inmiddels wel hoe ik ben misschien, ik moest natuurlijk toch een taartje maken. Oorspronkelijk had ik al 3 taarten op de planning, maar dat hoefde nu niet. Dus heb ik het meest frisse en lichte taartje uitgekozen om te maken. De frambozen tiramisu taart. En: hij ging er in als koek!! Ik heb een bakblik gebruikt van 26 cm doorsnee vierkant. Heb je die niet, dan mag het blik ook wel iets kleiner zijn, dan wordt je taart wat hoger.

Ingrediënten
Voor het bakken:
- Een vierkant bakblik met uitneembare bodem van 26 cm.
- Een vel bakpapier om er in te leggen.
Laag 1:
- 1 pak lange vingers
- 1 kopje sterke koffie
- 2 eetlepels Amaretto ( kun je gewoon weglaten)
Laag 2:
- 225 ml yoghurt
- 125 gram mascarpone
- 225 ml slagroom
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 4 blaadjes gelatine
- 25 ml water
Laag 3:
- 2 doosjes diepvries frambozen
- 3,5 blaadjes gelatine
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- Een half pak lange vingers
Laag 4:
- 225 ml yoghurt
- 125 gram mascarpone
- 225 ml slagroom
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 4 blaadjes gelatine
- 25 ml water
Decoratie:
- Beetje cacaopoeder
Instructies
- Neem je bakblik en vouw een vel bakpapier om de losse bodem, leg de bodem weer in het blik.
- Bedek de bodem met lange vingers.
- Zet een kopje sterke koffie, voeg daar wat amaretto aan toe en een klein beetje suiker. roer dit goed door. Als er kinderen eten van deze taart, zou ik de Amaretto weg laten.
- Neem een bak kwastje en smeer alle lange vingers die in het bakblik liggen rijkelijk in met het koffiemengsel.
- Week de 4 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
- Klop de slagroom stijf.
- Doe de mascarpone in een kom, laat een beetje op kamertemperatuur komen.
- Voeg de basterdsuiker toe en roer erdoor.
- Voeg dan de yoghurt beetje bij beetje toe en klop deze er voorzichtig door op de laagste stand.
- Voeg dan ook de slagroom beetje bij beetje toe. Roer dit erdoor.
- Breng 25 ml water aan de kook, zet het vuur uit. Zorg dat het niet meer kookt.
- Los dan één voor één de blaadje uitgeknepen gelatine op in het warme water. Roer goed door, zorg dat het helemaal is opgelost.
- Laat dit een aantal minuten staan. Voeg het dan beetje bij beetje toe aan het mascarpone mengsel. klop telkens even door op de laagste stand.
- Schenk dit mengsel over de lange vingers, strijk het gelijkmatig uit. Zet het in de koelkast om stevig te worden. Ongeveer een uurtje.
- Doe ondertussen de frambozen in een steelpan en laat dit op het vuur ontdooien onder regelmatig roeren.
- Week 3,5 blaadjes gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
- Als alle frsmbozenn goed zijn ontdooid, breng je jet heel even aan de kook, zet het vuur dan uit en laat 1 minuutje staan.
- Los dan de blaadjes gelatine er één voor één in op. roer goed, zorg dat alle gelatine goed is opgelost.
- Laat dit dan even staan, ongeveer 5 à 10 minuten, zodat het wat is afgekoeld,maar nog niet stevig wordt.
- Neem dan de bakvorm uit de koelkast en schenk de frambozenmoes op de mascarponelaag.
- Leg hierop een laag lange vingers. Bestrijk deze lange vingers met het koffiemengsel.
- Zet weer in de koelkast zodat het frambozenlaagje ook stevig wordt. Ik schat dat dit ook ongeveer een uurtje duurt, bij mij was het iets korter, maar dat kan verschillen.
- Maak dan de tweede mascarponelaag precies hetzelfde als de eerdere mascarponelaag.
- Schenk deze op de frambozenlaag. Strijk weer goed glad en zet het weer in de koelkast.
- Laat dit weer een tijdje staan, minimaal een uur, maar liever nog wat langer.
- Neem vlak voor het opdiene uit de kolekast.
- Doe de cacaopoeder in een zeef en zeef zo over de bovenlaag.
- Snijd het taartje in stukjes van ongeveer 5 x 5 cm, maar als je liever grotere stukken wilt, dan kan dat natuurlijk ook.
Liefs Ria
2 comments
Dag Ria,
Dit weekend maakten we de frambozen tiramisu, super lekker! Alleen in de beschrijving staat niet wanneer de witte basterd suiker toegevoegd moet worden. Dat zal door de mascarpone en frambozengelei moeten. Even een aanvulling! :)
Groet, Geke
Hoi Geke, dat klopt inderdaad! Ik zal het erbij zetten! Bedankt voor de tip!