Karamel! Ik ben er dol op! Dus vandaag weer een recept waar karamel in zit! Dit keer zijn het koekjes geworden! Dus snel aan de slag!
Twee weken terug heb ik die heerlijke karamelsaus gemaakt. Daar had ik nog een beetje van over en dat wilde ik nog graag gebruiken. Vandaar dit recept van karamelkoekjes. Het deeg is een zanddeeg, dus vrij gemakkelijk te maken. Voor de variatie heb ik eens een siliconen matje gebruikt. Zodat er een patroontje op het koekje komt. Deze matjes zijn in allerlei variaties te koop. Kijk hiervoor eens in mijn winkeltje. Misschien heb je ook onze vorige recepten gemaakt en karamelsaus over, maar anders maak je gewoon een nieuw portie van deze heerlijke karamelsaus. Je kunt de Bailey’s karamelcream eventueel wel weglaten, dan wordt de saus meteen wat dikker. En dat is handig bij deze koekjes! Mocht je de Bailey’s wel toevoegen, kies er dan voor om iets minder melk toe te voegen.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 160 gram boter of margarine
- 115 gram fijne suiker
- snufje zout
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 ei
- 290 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
Verder:
- een siliconen matje met patroontje, hier vind je een aantal van deze matjes
- een (gekartelde) ronde uitsteker van circa 6,5 cm
- karamelsaus hier vind je het recept
Instructies
- Verwarm de oven voor op circa 170 graden.
- Doe de boter, de suiker, het zout, de citroenrasp, 1 ei en de bloem en de bakpoeder in een kom. Kneed hier een soepel deeg van.
- Leg dit deeg circa 1 uur in de koelkast.
- Haal het deeg er weer uit, neem er een stukje van af en rol het uit tot een lap van circa 3-4 mm.
- Leg dan het matje met het patroontje op het deeg. Ga er voorzichtig overheen met de roller, zodat het patroontje in het deeg wordt gerold.
- Haal het matje er weer af en steek hier een rondje uit.
- Leg dit opzij.
- Rol weer een stukje deeg uit, ga er met het matje overheen en steek weer een koekje uit.
- Ga zo door tot je al het deeg hebt gebruikt.
- Zorg dat de koekjes niet te dik worden, want ze worden later op elkaar gelegd en dan moet het niet een al te dik koekje worden.
- Leg de rondjes op een met bakpapier of bakmat beklede bakplaat.
- Bak ze lichtbruine en gaar in ongeveer 13 – 15 minuten. Let wel op dat ze niet te donker worden. Elke oven is anders!
- Bak niet teveel koekjes tegelijk, mocht de eerste ronde niet helemaal naar je zin zijn, dan heb je nog voldoende koekjes over.
- Maak de karamelsaus, zorg dat deze niet te dun wordt, want anders loopt de vulling er uit als de koekjes gemaakt zijn.
- Smeer op het ene koekje een beetje karamelsaus en leg er dan een tweede koekje op.
- Laat dit eventueel een beetje stevig worden in de koelkast.
Aandachtspuntjes bij dit recept:
- Zorg dat de koekjes niet te dik worden
- Zorg dat de koekjes niet te lang in de oven staan en dus te donker worden
- Je karamelsaus mag niet te dun zijn.
Succes en veel bakplezier!
Liefs, Ria
2 comments
Snel gemaakt en heerlijke koekjes! Heb het deeg iets langer in de koelkast laten liggen omdat het na een uur nog wat plakkerig was, daarna was het prima te rollen.
Oke, goed om te horen!