Kerstmis, Koekjes, Widget 3
Leave a comment

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes

Wat is er nou leuker dan met kerst koekjes te gaan bakken! Lekker gezellig en super creatief! Wij zijn in ieder geval nog even flink aan de slag gegaan, en zie het resultaat! En je raadt het al: ze zijn nog eens lekker ook!!

Benodigdheden

Voor de koekjes:

  • 500 gram mix voor koekjes
  • 1 ei
  • 175 gram margarine of boter
  • Kerstuitstekers (bijvoorbeeld kerstboompjes, sneeuwsterren of kleine sterretjes)

Hiermee kun je ongeveer een bakplaat vol koekjes van bakken. Ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe groot je de koekjes uitsteekt.

Voor het decoreren:

  • Mix voor icing
  • Water
  • Zilver parels
  • Spuitzakken
  • Adapter
  • Wilton spuitmondje 2 of 3

Voor deze kerstkoekjes hebben wij alleen met witte icing gewerkt. Omdat icing van zichzelf spierwit is, hoef je hier geen kleurstof aan toe te voegen. Mocht je nou je creativiteit niet in bedwang kunnen houden, kun je ervoor kiezen om wel met kleurstoffen te werken. Let wel op: wees altijd voorzichtig met het toevoegen van kleurstof: donkerder kan altijd, lichter is een stukje moeilijker.

Koekjes bakken maar!!

Maak het deeg zoals aangegeven op de verpakking van de koekjesmix. Je kan ook een eigen recept voor koekjes gebruiken. Binnenkort verschijnt er ook een recept voor zandkoekjes online!

Leg het deeg een half uurtje weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol nu het deeg uit en steek de koekjes uit met de ijsjesuitstekers. Leg de uitgestoken koekjes op vetvrij bakpapier op de bakplaat.

Bak je koekjes 10 tot 15 minuten op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen.

Kerstkoekjes

Het maken van de icing

Maak de icing met een mix voor royal icing zoals beschreven staat op de verpakking. Binnenkort komt er een recept online voor icing met eiwitpoeder en suikerbakkerspoeder.

Bij het decoreren van koekjes is de dikte van je icing belangrijk. De dikte van je icing kun je testen door een lepel icing op te scheppen en deze rustig terug te laten lopen. Wanneer je icing binnen 10 tot 15 seconden weer terug gevloeid is tot een gladde massa, is je icing van de juiste dikte om te spuiten.

Is je icing te dik? Voeg er dan voorzichtig steeds een paar druppeltjes water aan toe. Is je icing te dun? Voeg er dan het liefst een lepel stevigere icing aan toe. Je kan ook kiezen voor suikerbakkerspoeder, maar dit heeft eigenlijk niet de voorkeur. En wees geduldig, dit is echt een kwestie van oefenen en uitproberen.

Doe je icing in spuitzakken met spuitmondje nummer 2 of 3 van Wilton. Wij gebruiken hierbij een adapter, zodat we gemakkelijk onze spuitmondjes weer kunnen wisselen.

Decoreren!

Bij het decoreren van koekjes met icing, is het belangrijk dat je de juiste techniek in de vingers krijgt. Het werkt het meest gecontroleerd wanneer je je spuitzak waar de icing inzit wat hoger houd, en op die manier als het waren de icing op het koekje laat vallen. Let wel op dat je niet te snel gaat, dan kunnen je lijntjes breken, of de icing te dun zijn.

1.Je begint eerst met de buitenlijnen, waarbij je de bovenstaande techniek gebruikt. Ga niet te dicht op de rand zitten, dan kan je icing van je koekje aflopen.

Kerstkoekjes

2. Vul de binnenkant met icing, binnen de lijntjes.

Kerstkoekjes

3. Gebruik een needle-pin of een satéprikker om de icing goed te verdelen en de laatste lege plekjes op te vullen. Tip: trek voorzichtig de icing naar de puntjes van de koekjes, die zijn altijd wat lastig te bereiken met de spuitzak.

DSC_0295

4. Schud of tik voorzichtig met je koekje, zodat de icing zich gelijkmatig verdeelt.

DSC_0297

Laat je koekjes goed drogen, zodat de icing kan uitharden

DSC_0314

Nu kun je de koekjes gaan versieren met icing en parels! Laat je creativiteit op de vrije loop!

DSC_0377bewerkt

Liefs van Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.