Kerstkransjes horen bij kerst! Dit zijn lekkere koekjes met geschaafde amandelen en suiker er op. Doordat er een gat zit in het midden kunnen ze ook in de kerstboom worden gehangen.
Toen alle kinderen nog thuis woonden, hadden wij op kerstavond altijd wat schaaltjes op tafel met schuimkransjes, verschillende kerstchocolaatjes en kerstkoekjes en kerstkransjes. Die kochten we dan in de winkel. Maar nu ik zoveel koekjes bak, moet ik natuurlijk ook deze kerstkransjes zelf gaan bakken. Dat heb ik dus nu gedaan. Ze zijn echt heel lekker geworden. Uiteraard veel lekkerder dan de koekjes in de supermarkt.

Ingrediënten
- 160 gram boter of margarine
- 115 gram fijne suiker
- snufje zout
- 1 ei
- 290 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- geraspte schil van een citroen
- 1 eetlepel melk
- circa 40 gram geschaafde amandelen
- beetje grove suiker
- 1 ei
Verder:
- 1 bloemuitsteker rond met ronde boogjes van circa 7 cm doorsnee
- 1 kleine ronde uitsteker van circa 2 cm
- 2 bakplaten bekleed met een vel bakpapier
- een stukje rood lint om eventueel wat koekjes in de boom te hangen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de boter, de suiker, het zout, de citroenrasp, 1 ei en de bloem en bakpoeder en een eetlepel melk in een kom. Kneed hier een soepel deeg van.
- Wikkel het deeg in plastic huishoudfolie en laat het circa een half uur rusten in de koelkast.
- Bestuif het aanrecht of een placemat met wat bloem.
- Rol er een deel van het deeg op uit en steek met de bloemuitsteker koekjes uit.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Steek er dan in het midden nog een rondje uit, zodat elk koekje een gat krijgt in het midden.
- Breek de stukjes geschaafde amandelen nog een beetje kleiner. Doe deze in een kom en voeg wat grove suiker toe.
- Kluts het ei in een klein kommetje en bestrijk de koekjes met wat ei.
- Strooi er dan wat van het amandelmengsel over. Druk het een beetje aan.
- Bak de koekjes gaar in circa 15 minuten. Let op dat ze mooi goudbruin worden en zeker niet te donker.
- Leg de tweede bakplaat met koekjes vast klaar.
- Haal de eerste bakplaat met de koekjes uit de oven, laat ze heel even afkoelen en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.
- De tweede ronde koekjes kunnen nu in de oven. Bak ook deze tot ze mooi goudbruin zijn.
- Ga door tot alles op is.
- Als je het leuk vindt, hang je een aantal koekjes met een stukje rood lint in de kerstboom, dan kunnen de kinderen ze er uit halen tijdens de kerstdagen!
Geniet ervan!
Liefs, Ria en Laura
2 comments
Dankjulliewel voor het recept van de kerstkransjes. Lijkt me heerlijk. Moet wel glutenvrij bakken. Ja bij ons vroeger hingen ze ook in de boom. Zo leuk. Fijne dagen met elkaar hoor..
Liefs Riny
Hoi Riny, leuk dat je ze gaat maken. Glutenvrij zal ook lekker smaken. Jullie ook fijne dagen!!