Dit is de tweede taart die ik gebakken heb voor het verjaardagsfeestje van manlief. Het is een laagjestaart geworden. Lekkere chocoladebiscuit met als vulling een mascarponevulling. Omdat biscuittaart wel wat extra smaak nodig heeft, hebben we elke laag bedekt met een heerlijke laag fruitspread, een soort jam, maar dan iets frisser dan de gewone jam en met wat minder suiker. Bovenop lekkere slagroomtoefjes en vers fruit. Ook nog wat stukjes van die kleine Kinder reepjes. Staat echt super gezellig! Maar als je die niet hebt, dan kies je gewoon voor iets anders! Gebruik je eigen creativiteit!
Chocoladetaart met vers fruit
Voor het deeg:
- 7 eieren
- 220 gram suiker
- 140 gram bloem
- 60 gram maizena
- 40 gram cacaopoeder
- snufje zout
Voor de vulling:
- 1 pot fruit jam
- 250 gram mascarpone
- 250 ml verse slagroom, minimaal 35% vet
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
Voor de decoratie:
- 125 ml verse slagroom, minimaal 35% vet
- beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
- 1 bakje aardbeien
- 1 bakje verse frambozen
- 1 bakje verse blauwe bessen
- eventueel wat blauwe druiven
- een paar reepjes “Kinder” of andere chocoladestukjes
Extra:
- vierkante bakvorm van 20 cm
- (wegwerp) spuitzak
- spuitmondje met ronde opening minimaal 12 mm
-
Vet de bakvorm in met een beetje margarine en bestuif met wat bloem.
-
Splits de eieren. Zorg dat je beslagkom goed schoon is en doe hier de eiwitten in. Klop deze totdat ze stijve witte pieken vormen. Dit duurt een paar minuten. Voeg nu langzaam de suiker toe en klop nog even een paar minuten goed door.
-
Dan weeg je de bloem, maizena en cacaopoeder af en doe dit in een kom. Haal dit door een zeef, zodat er geen klontjes in zitten.Voeg hier een snufje zout aan toe. Voeg dan al kloppend het eigeel toe aan het eiwitmengsel, klop nog ongeveer 10 seconden.
-
Voeg vervolgens 1/3 deel van het droge mengsel toe en sla dit met een spatel door het beslagmengsel tot het goed is opgenomen. Doe dit hetzelfde met het tweede en het derde deel.
-
Doe je mengsel in de bakvorm en bak je biscuittaart op 175 graden (hete lucht: 160 graden) in circa 30 tot 40 minuten gaar. Prik even met een satéprikker om te kijken of je taart van binnen droog is. Laat de taart afkoelen op een taartrooster.
-
Het is de bedoeling dat we 3 taartlagen krijgen. Maar als de taart een beetje bol staat aan de bovenkant, dan is het handig om het bolle laagje er eerst af te zagen zodat je taart mooi plat en gelijkmatig is. Doe dit het liefst met een taartzaag. Ik heb een dubbele zaag. Dan moet het bovenste zaagje even helemaal naar boven geschoven worden, zodat je maar één zaag hebt. Daarmee kun je dan de bovenlaag er af zagen. Lukt dit niet, dan doe je het met een groot mes.
-
Zaag dan de rest van de taart in drie gelijke delen. Zorg dat de lagen niet te dik zijn.
-
Maak de mascarponecrème zoals bij dit recept.
-
Leg de onderste laag van de taart op een mooi bord of een taartkarton. Prik wat gaatjes in de bodem. Smeer er dan een flinke laag van de fruitspread op.
-
Doe de mascarponecrème in de spuitzak met het ronde spuitmondje. Spuit mooie ronde toefjes op de taart. Snijd een paar, niet de mooiste fruitjes in kleine stukjes en verspreid deze over de toefjes. Leg de tweede chocoladebiscuitlaag er op. Druk lichtjes aan.
-
Prik weer wat gaatjes en smeer een laagje fruitspread hier op. Dan weer vol met ronde toefjes en wat stukjes fruit. De derde laag kan er op. Klop de slagroom met een beetje poedersuiker en een klein beetje slagroomversteviger.
-
Doe ook deze in een spuitzak met het ronde spuitmondje en spuit ronde toefjes langs de rand van de taart. Gebruik de rest van de slagroom om een klein laagje op de binnenkant te smeren, zodat het fruit daar op kan blijven plakken.
-
Versier de hele binnenkant met het fruit. De aardbeien kun je doormidden snijden. Zorg dat het lekker vol wordt! Breek wat stukjes chocolade af en leg deze ertussen. Versier eventueel nog meer naar eigen ideeën.
Je kunt deze taart natuurlijk ook in het rond maken, neem dan eventueel wat minder deeg. Snijd de taart gewoon nog wat meer bij, zodat je niet al te dikke lagen krijgt.
Veel succes,
Liefs, Ria en Laura
10 comments
In de laatste twee alinea’s spreek je over “binnenkant” ik denk, dat je bovenkant bedoelt? Lijkt me overigens een hele lekkere taart!
Groetjes, Tjitske
Hoi Tjitske, nee, ik bedoel de binnenkant van de bovenste laag. Aan de buitenkant komt dan de rand met toefjes en aan de binnenkant wordt dan een beetje slagroom gesmeerd en daarop komt dan het fruit.
ziet er fantastisch lekker uit
leuk idee
Dank je wel!
Prachtig gemaakt! Dat was vast smullen, zo ziet het er alleszins wel uit!
Was inderdaad erg lekker, Jasmine!
Waarom gebruik je maïzena door het biscuitbeslag?
Hoi Leonie, soms wordt bij het maken van biscuitdeeg, een deel van de bloem vervangen door maizena. Ik heb recepten met alleen bloem en ook recepten met bloem èn maizena. Wij zijn geen experts, maar er wordt gezegd dat maizena er voor zorgt dat de luchtigheid in het deeg beter vastgehouden kan worden.
Hoe zorg je ervoor dat de mascarpone toefjes niet “inzakken” met het stapelen van de volgende laag?
Groetjes
Xandra
Hallo Xandra,
Als je de slagroom voor de crème gaat kloppen, moet deze goed koud zijn. Dan wordt de crème als het goed is vrij stevig en zakt deze dus niet in. Maar je zou ook altijd slagroomversteviger (Klopfix) kunnen gebruiken!
Liefs Laura