Het is weer eens tijd voor een cupcake recept. Cupcakes doen het nog altijd heel goed, ze blijven populair! Nu wordt het eens tijd voor een cupcake met een andere vulling. Dus geen standaard cupcake, maar een cupcake met amandelmeel en fruit.
Ria: ik maak vaak cupcakes op bestelling, maar dan gaat het vaak om de mooie decoratie. De cupcake zelf smaakt natuurlijk ook lekker, maar er zitten dan meestal niks extra’s in. Het wordt nu echt eens tijd om wat meer bijzondere smaken te gaan uitproberen. Dus dit is dan het eerste resultaat!
Er zitten fijngemalen amandelen door het beslag. Verder ook nog stukjes frambozen. De cupcake is hierdoor veel meer een klein gebakje geworden. Dan komt er een mascarpone crème op. De wordt vermengd met frambozen-bosbessenpuree. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook een plaatje om te zien.

Ingrediënten
Voor de cupcakes:
- 75 gram boter of margarine
- 125 gram fijne tafelsuiker
- geraspte schil van een citroen
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 gram fijngemalen amandelen
- 2 eieren 75 gram crème fraîche
- circa 125 gram frambozen
- 1 bakvorm voor 12 cupcakes
- rode bakingcups
Voor de crème:
- 1 doosje bosbessen-frambozen (diepvries, 250 gram)
- 250 gram mascarpone
- 100 gram fijne suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op circa 180 graden. Hete lucht oven circa 10-20 graden lager.
Zet de bakvorm vast klaar met de bakingcups er in. - Begin met het zeven van het zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder. Voeg de fijngemalen amandelen toe en schep erdoor.
- Doe de boter en de suiker in een kom en klop dit luchtig met een mixer. Voeg de citroen rasp toe en klop er door. Voeg de eieren en één voor één door en klop tot ze goed zijn opgenomen. Klop dit nog even goed door. Voeg het amandelmengsel en de crème fraîche toe en klop dit voorzichtig op de laagste stand door het botermengsel.
- Was de frambozen, houd 12 frambozen apart en snijd de rest in klein stukje. Roer deze door het deeg. Doe het deeg in de bakingcups. Zet het in de oven en bak ze in circa 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze daarna afkoelen.
- Ondertussen gaan we de crème maken. Doe het bevroren fruit in een pannetje. Voeg 100 gram fijne suiker toe. Zet op een laag vuur zodat het kan ontdooien. Roer telkens goed door. Als het ontdooid is, laat je dit zachtjes pruttelen op het vuur, circa 25 – 30 minuten, zodat het een beetje kan indikken. Laat het dan afkoelen. Maal het dan in een blender of staafmixer tot een puree. Klop de mascarpone los in een kom en voeg dan beetje bij beetje de fruitpuree toe. Klop voorzichtig erdoor. Laat dit circa een half uurtje opstijven in de koelkast.
- Doe de crème dan in een spuitzak met spuitmondje 1M van Wilton, of een vergelijkbaar spuitmondje. Spuit mooie toeven op de cupcake. Leg op elke toef een framboos en een paar bosbessen.
Deze cupcakes zijn echt heel lekker geworden! Het zijn nèt kleine gebakjes. Als je niet zo’n zin hebt om een hele taart te bakken op een verjaardag, dan is dit een prima alternatief! Binnenkort volgen er meer cupcakes met een bijzonder deeg en een bijzondere afwerking!
Liefs
Ria & Laura
2 comments
Lijkt mij super lekker. Maar hoeveel suiker moet er in de crème? Bij de ingrediënten staat 100 gram en bij het recept 110 gram.
Hoi Judith, dat moet idd 100 gram zijn. Mensen die wat minder suiker willen gebruiken, kunnen ook gewoon wat minder doen, bijvoorbeeld 50 gram.