We zitten alweer in de maand juni, wat gaat de tijd toch snel. Ik verheug me altijd enorm op de lente, en nu zitten we alweer bijna in de zomer. Ook prima, maar dan gaat het allemaal nog sneller. Hopelijk krijgen we weer zo’n zomer met veel mooi weer. Lekker buiten zitten tot laat in de avond, lekker cupcakeje bij de koffie, heerlijk!
Vandaag weer een cupcake recept! Dit keer heb ik een ander basisrecept gebruikt, namelijk met yoghurt. Deze zijn wat frisser van smaak en ze zijn wat luchtiger, doordat ik de eieren heb gesplitst. Als decoratie een heerlijke marsmallowfrosting en marshmallows en spekjes er boven op. Ook leuk om te trakteren op school, of op een kinderfeestje. Kinderen zullen hiervan smullen!! Maar ik vind ze zelf ook super lekker!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 220 gram boter of margarine
- 90 gram fijne suiker
- 1 eigeel
- 2 eieren
- 200 gram bloem
- 2 afgestreken theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 2 eiwitten
- 90 gram fijne suiker
- 100 ml yoghurt
Voor de decoratie:
- 100 gram witte chocolade, in stukjes gehakt
- 100 ml verse slagroom
- 75 gram marshmallows
- 100 gram crème fraiche
- 150 ml verse slagroom
- spekjes of marshmallows
- eventueel ook de lange gedraaide spekken
Extra:
- bakvorm voor 12 cupcakes
- papieren bakingcups, ik heb lichtroze met witte stippen gebruikt.
- 1 wegwerpsuitzak
- spuitmondje 1 M of een ander kartelspuitmondje
Instructies
- Zet de bakvorm klaar. Ik heb er 14 cupcakes mee gemaakt, dus dat betekent dat je nog 2 cupcakes apart moet bakken. Heb je dus meerdere bakvormen, dan is dat handig, kun je de tweede er meteen in zetten als de eerste serie klaar is.
- Doe de papieren bakingcups in de bakvorm.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. (Hete luchtoven iets lager)
- Splits de eieren, doe de eiwitten in een schone kom.
- Doe de boter, de eidooiers, het ei en de suiker in een kom en klop deze luchtig in 1 à 2 minuten.
- Weeg de bloem af met de bakpoeder, zeef dit en voeg het dan in delen toe aan het botermengsel. Klop er kort door op de laagste stand, klop niet langer dan nodig is.
- Voeg de yoghurt toe en klop ook deze erdoor op de laagste stand.
- Klop dan de eiwitten stijf met het zout, zorg dat je schone gardes gebruikt.
- Als er pieken vormen, voeg je de vanillesuiker en de fijne suiker toe, klop gewoon door. Klop nog een paar minuten tot het eiwit stevige pieken vormt en mooi glanst.
- Voeg dan beetje bij beetje toe aan het deeg. Schep het er telkens door met een spatel. Ga door tot alle eiwit is toegevoegd.
- Vul de bakingcups met het deeg.
- Bak de cupcakes gaar in ongeveer 25 à 30 minuten. Ze moeten mooi goudbruin zijn.
- Haal ze uit de oven en laat ze heel even staan op een taartrooster.
- Haal ze er dan na 10 minuten uit en laat ze verder afkoelen.
- Dan maak je de marshmallowtopping: doe 100 ml slagroom in een steelpan en verwarm dit.
- Voeg, als het goed warm is, maar zeker niet kookt, de marshmallow of kleine spekkies toe. Los ze op in de warme slagroom.
- Doe de gehakte witte chocolade in een kom.
- Schenk het marshmallow-slagroom mengsel over de witte chocolade. Laat dit even staan.
- Roer het dan door, zorg ervoor dat de chocolade helemaal is opgelost. Laat dit een beetje afkoelen.
- Roer de crème fraiche los in een andere kom.
- Voeg de crème fraiche beetje bij beetje toe aan het marsmallowmengsel. Roer telkens even door. Ga zo door tot alle crème fraiche is toegevoegd.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
- Schep dit ook beetje bij beetje bij het marsmallowmengsel. Schep tekens even door. Zodat je een homogeen mengsel krijgt.
- Zet dit mengsel even in de koelkast tot het wat steviger en dus spuitbaar wordt.
- Vul de spuitzak met het kartelspuitmondje met de topping.
- Spuit mooie toeven op elke cupcake.
- Leg op de toeven wat marshmallow of kleine spekjes.
- Als je ook de lange spekken hebt gekocht, dan rol je die op en steek er dan een satéprikker in. Prik dit in de cupcake.
Notities
Tip: je kunt er ook voor kiezen om de spekken en marshmallows pas op de topping te doen vlak voor het opdienen of uitdelen, in geval van traktatie.
Liefs, Ria