Het is nog steeds herfst en als je door het bos loopt kun je volop genieten van de prachtige herfstkleuren. Je ziet veel blaadjes in verschillende kleuren, af en toe wat paddenstoelen en ook hazelnoten, kastanjes en dennenappels en nog veel meer! Wij gaan in deze periode heel veel in het bos wandelen. En om dit herfstige gevoel vast te houden, vandaag een recept voor herfst cupcakes!
Cupcakes blijven altijd leuk om te bakken en te decoreren. Het is alweer een tijdje geleden dat we een cupcakerecept hebben geplaatst, dus het wordt weer eens de hoogste tijd! Het worden herfst cupcakejes. We hebben vorig jaar een mooie herfsttaart gemaakt, nu is dit een leuke variatie hier op. Het zijn chocolade cupcakes. Met fondant decoratie. Paddenstoeltjes, herfstblaadjes, wat eikeltjes en hazelnootjes en als je zelf nog meer ideeën hebt, leef je uit!

Ingrediënten
- 150 gram boter of margarine
- 150 gram fijne suiker
- 3 eieren (circa 50 gram per stuk)
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 25 gram cacaopoeder
- 3 eetlepels halfvolle melk
- snufje zout
- 3 eetlepels Patidess citroensmaak
- bakvorm voor cupcakes + bakingcups.
Voor de decoratie:
- 75 ml slagroom
- 100 gram pure (smelt) chocolade
- restjes rolfondant in de kleuren: rood, wit, groen, bruin, oranje.
- beetje eetbare lijm om het op te plakken
- uitstekertjes voor blaadjes
- roller en diverse gereedschap om met rolfondant te werken.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (bij heteluchtovens zeker 10 graden lager).
- Doe de boter in een kom en mix deze in circa 2 minuten luchtig
- Voeg de suiker toe en mix deze goed door de boter
- Voeg nu één voor één de eieren toe aan het botermengsel. Mix dit tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan het volgende ei toe, mix wederom tot het ei volledig is opgenomen. Doe dit voor alle eieren.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met de cacaopoeder en voeg hier de zout aan toe.
- Voeg dit meel mengsel beetje bij beetje toe en ook de 3 eetlepels melk. Mix dit voorzichtig door op de laagste stand tot alles goed vermengd is.
- Doe de bakingcups in de bakvorm en vul de vormpjes voor ruim driekwart met het deeg.
- Bak ze gaar in circa 25 minuten.
- Haal ze uit de oven, laat heel even afkoelen en haal ze uit de bakvorm zodra ze genoeg afgekoeld zijn.
- Haal de papieren bakingcups van de cakejes af.
- Verwarm de slagroom tot bijna aan de kook in een pannetje. Doe de chocolade in kleine stukjes in een kom, giet daar de hete slagroom overheen.
- Laat dit even staan zodat de chocolade kan smelten. Roer na een tijdje de chocolade door de slagroom.
- Mocht de chocolade nog niet volledig zijn opgelost, dan kun je de kom nog even op een pannetje met heet water zetten zodat ook de laatste restje smelten en de chocolade goed vloeibaar wordt.
- Laat dit afkoelen tot het smeerbaar wordt.
- Smeer dan de bovenkant van de cupcakes in met de chocolade. Dit is dan de ‘aarde’.
- Dan maak je verschillende blaadjes met de uitstekers. Meng hiervoor een beetje bruine, groene en oranje fondant, zodat de blaadjes verschillende kleuren krijgen die een beetje in elkaar overlopen.
- Maak met bruine fondant wat eikeltjes en hazelnootjes.
- Maak met rode en witte fondant kleine paddenstoeltjes.
- Ook kun je met bruine nog wat takjes maken.
- Misschien heb je zelf ook wel leuke ideetjes.
- Plak alles op de chocolade met een beetje eetbare lijm. Zorg dat het een leuk herfst tafereeltje wordt.
- Zet ze allemaal op een mooi goudkarton. en leg dan langs de rand nog een aantal blaadjes.
Dit is echt een ideaal recept om samen met je kinderen te maken. Zijn ze lekker een tijdje mee zoet. Ook super leuk als schooltraktatie!
Wij hopen dat jullie hierdoor weer geïnspireerd worden, en veel plezier hebben bij het maken van deze cupcakes :)
Liefs Ria & Laura