Deze cupcakes zijn weer eens wat anders dan de gewone standaard cupcakes, ze hebben een kruimel ofwel “crumble” laagje. Binnenin zitten lekkere stukjes appel. Weer eens wat anders dan een normale cupcake. Het zijn eigenlijk cupcakes met een bite!
Er is alweer een dochter van mij (Ria) jarig en uiteraard nemen wij wat mee voor bij de koffie. Dit keer eens geen taart, maar twee soorten cupcakes met crumble laagje. Vandaag het recept van de eerste soort. De tweede versie komt later online, dus houdt onze site in de gaten!
Wij bakken heel veel cupcakes, in allerlei soorten. Nu bedachten we dat het wel eens leuk zou zijn om de cupcakes een kruimellaagje te geven. Net als bij een kruimelvlaai. Hiervoor maken we eerst een deeg voor de cupcakes, daar leggen we dan appelschijfjes op en daar overheen een kruimellaagje.

Ingrediënten
Voor het kruimeldeeg:
- 75 gram (koude) boter of margarine
- 75 gram bloem
- 75 gram suiker
- snufje zout
Voor het cupcake deeg:
- 125 gram zachte boter of margarine
- 100 gram fijne suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 theelepel kaneel
- 2 eieren
- 225 gram bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- 4 eetlepels melk
- 3 kleine appels
- beetje citroensap
Extra:
- een bakvorm voor cupcakes
- 12 papieren bakingcups, kleur maakt niet uit, ze gaan er toch weer af
Instructies
- Begin met het maken van het kruimeldeeg. Hiervoor doe je de koude boter, de bloem, het snufje zout en de suiker in een kom. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Meng dan alles door elkaar met je vinger, waarbij je de stukjes boter met je vingertoppen fijn maakt. Zodat het een kruimelig geheel wordt. Zet dit in de koelkast tot gebruik.
- Dan maken we het deeg voor de cupcakes: schil de appels en snijd ze in vier delen. Doe ze in een kommetje met wat citroensap. Schep dit even door.
- Klop de boter zacht in een kom. Voeg de fijne suiker toe, de vanillesuiker, de kaneel het zout en klop dit goed door tot een crèmig geheel.
- Voeg één voor één de eieren toe, klop telkens even door tot het ei is opgenomen.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg dit toe. voeg ook de melk toe. Klop dit nog heel kort tot alles goed is opgenomen.
- Vul de cupcakebakvorm met de bakingcups. Vul alle bakingcups met het deeg, tot ongeveer ruim driekwart vol.
- Snijd elk partje appel in 4 schijfjes en leg ze op het deeg.
- Schep dan op elke cupcake een laagje kruimeldeeg. Doe maar een flinke schep, dan krijg je goed gevulde cupcakes, met een mooie kruimellaag!
- Bak ze gaar in een voorverwarmde oven. Op ongeveer 175 graden in circa 25-30 minuten. Prik er even in om te kijken of ze gaar zijn. Liefst niet te lang bakken, anders worden ze te droog.
- Haal ze er uit, laat ze even afkoelen in de bakvorm.
- Als ze goed afgekoeld zijn, haal je de bakpapiertjes er af. Zet ze op een mooie schaal of eventueel nog even in een taartdoos tot ze opgediend worden.
- Serveer ze op een gebaksbordje met een vorkje, want ze zijn best groot en lastig om ze uit de hand te eten!
Lekker kruimelig zijn ze geworden. De appelstukjes maken ze lekker fris! Dit was het weer, wie gaat ze ook een keer maken?
Liefs Ria & Laura!