Houd je van citroensmaak en van chocolade, dan vind je dit vast heel erg lekker! Dit vlaaitje met frambozen smaakt super fris, en dat is heerlijk tijdens deze zomer periode. En dit taartje ziet er ook nog eens heel chique uit! Kopje thee of koffie erbij en smullen maar.
Wat zo leuk is bij dit taartje, is dat het lijkt alsof hij helemaal is gevuld met citroencrème. Maar als je hem doorsnijd, wacht er nog een verrassing van chocolade! De smaak van het chocolade gaat heel goed met het zure van de citroen. Snel aan de bak!
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 100 gram suiker
- 150 gram zachte boter of margarine
- snufje zout
- 1 theelepel citroensmaakstof of de geraspte schil van een citroen
Voor de eerste laag:
- 125 gram pure chocolade
- 100 ml verse slagroom
Voor de tweede laag:
- 90 ml sap van 2 à 3 citroenen
- 200 gram suiker
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 100 gram zachte boter of margarine
Voor de decoratie:
- een bakje frambozen
- wat decoratiesuiker of poedersuiker
Instructies
- Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe daar de suiker, de zachte boter, het ei, het snufje zout en de citroensmaakstof in. Kneed dit met je handen tot een soepel, homogeen deeg. wikkel dit in plastic huishoudfolie en leg dit circa 1 uur in de koelkast.
- Vet een langwerpige vlaaivorm in met een beetje boter en strooi er wat bloem over.
- Rol het deeg uit met een deegroller, tussen twee vellen huishoudfolie, en bekleed de bakvorm ermee. Rol de overtollige randen er weer af.
- Leg een vel bakpapier op het deeg en vul deze met bakbonen.
- Bak de vlaai dan in een op 190 graden voorverwarmde oven gaar op 190 graden. Bak ongeveer 15 minuten.
- Haal uit de oven. Neem het vel bakpapier met de bakbonen er uit. En zet nog circa 5 minuten terug in de oven, zodat de bodem ook nog een beetje gaarder wordt en een beetje kleur krijgt.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Maak de ganache: verwarm de slagroom met de pure chocolade “au bain marie” op een pannetje heet water.
- Als de chocolade gesmolten is, haal je het pannetje er af. Roer goed door. Laat heel even een minuutje staan en schenk dan op de bodem van de vlaai.
- Zet in de koelkast en laat goed opstijven.
- Maak de citroencrème: pers 2 à 3 citroenen uit. Je hebt 90 ml sap nodig. Mijn citroenen waren erg klein, dus ik had 2 1/2 citroenen nodig.
- Zeef het citroensap.
- Doe het sap met de twee eetlepels suiker in een steelpan en breng het aan de kook. Zorg dat de suiker helemaal is opgelost.
- Haal van het vuur.
- Voeg de los geroerde eieren en eidooiers toe. Roer erdoor.
- Voeg ook de boter toe en zet het weer terug op het vuur. Verarm het, maar let op dat het niet gaat koken, want dan stollen de eieren! Dus blijf de hele tijd roeren met een garde tijdens het verwarmen en stop als het bijna aan het kookpunt is. Ik ben gestopt bij 94 graden.
- Zeef de crème, als je hebt met zo’n metalen puntzeef. Anders met een gewone zeef.
- Laat de crème dan een tijdje afkoelen. Tot ongeveer 55 graden.
- Schenk dan over de chocoladeganachelaag. Let hierbij op dat de vlaai niet te vol wordt, het moet er net ‘mooi’ uitzien.
- Zet in de koelkast om op te stijven.
- Decoreer met de frambozen en wat decoratiesuiker, of poedersuiker.
Het is een lekker taartje geworden, lekker fris die citroencrème!
Liefs, Ria en Laura
1 comment
Dit ziet er uit als een prachtig taartje met een verrukkelijke smaak. :)