Liefde voor bakken
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact
  • Home
  • Recepten
    • Menu #1
      • Basisrecepten
      • Taarten met oven
      • Taarten zonder oven
      • Vlaaien
      • Cakes
    • Menu #2
      • Cupcakes
      • Klein gebak
      • Brownies
      • High Tea
      • Koekjes
    • Menu #3
      • Hartige baksels
      • Snacks & tussendoortjes
      • Vullingen, toppings & sauzen
    • Menu #4
      • Toetjes
      • IJs & drankjes
      • Ontbijt & lunch
      • Traktaties
  • How to
    • Taarten decoreren
    • Cupcakes decoreren
    • Toppers boetseren
  • Feestdagen
    • Carnaval
    • Valentijn
    • Pasen
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Sinterklaas
    • Kerstmis
    • Oud & nieuw
  • Food Talk
    • Reviews
      • Taarten & baksels
      • Boeken
      • Bakmixen
      • Materialen & gereedschappen
    • Hotspots
    • Behind the scenes
    • Best bekeken recepten
    • Bakfilmpjes
  • Over ons
  • Contact

Liefde voor bakken

Een blog over taartjes en baksels

Vlaaien

Chocolade taartje “Tarte au chocolat”

by Liefde voor bakken 02/10/201608/09/2019
written by Liefde voor bakken 02/10/201608/09/2019
dscn3417bn

Als je in Frankrijk in de etalages kijkt van de Pattisseriewinkeltjes, dan staan daar vaak van die mooie platte taartjes. Vaak zijn dat chocoladetaartjes, maar ook fruittaartjes of taartjes met andere heerlijke vullingen. Meestal mooi strak en glad! Zo’n mooi Frans chocoladetaartje wilde ik al heel lang eens maken. Echt om in te bijten! Ik begin eens met een chocoladetaartje. We zijn heel benieuwd of de vulling erg zwaar zal zijn. Als het een succes is, volgen er meer van deze taartjes!

Wij gaan voor een chocolade taartje mét een chocolade zandtaartdeeg. Daar komt dan een vulling in van chocolade ganache met slagroom, crème fraîche. boter en een beetje koffie voor een licht koffiesmaakje.

Benodigdheden

Voor het deeg:

  • 150 gram bloem
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 55 gram poedersuiker
  • 20 gram gemalen amandelen
  • snufje zout
  • een half zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 gram zachte boter

Voor de vulling:

  • 300 gram pure (smelt) chocolade
  • 150 ml crème fraîche
  • 100 ml slagroom
  • 50 gram margarine of boter
  • 30 ml sterke koffie

Verder:

  • Vlaaivorm met uitneembare bodem van 26 cm doorsnee
  • beetje margarine en bloem om de vorm in te vetten
  • Blindbakbonen

Aan de slag!

Je begint met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, de amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.

Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.

img_1188bn

Leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 8 minuten.

img_1190bn

Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 4 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of taartschaal.

Smelt voor de vulling de chocolade “au bain marie”. Verwarm de crème fraîche met de slagroom in een pan, tot bijna aan de kook. Voeg de chocolade toe en daarna ook de boter. Roer dit door het slagroom mengsel. Tot alles goed vermengd is. Roer dan de koffie er doorheen. Zorg dat het een mooi, glad mengsel wordt.

Giet het mengsel in de taartbodem. Zorg dat deze mooi egaal gevuld wordt. Wij hebben heel voorzichtig wat kleine luchtbelletjes doorgeprikt. Zet dan in de koelkast om op te stijven.

dscn3417bn

dscn3422bn

dscn3377bn

Het is een heel mooi taartje geworden! Kan zo in een etalage van een Frans winkeltje. Maar nee, zonde, we eten het lekker op!!

Liefs Ria & Laura

chocolachocoladechocolade ganachechocolade taartTaart
17 comments
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Liefde voor bakken

previous post
Review: Heel Holland Bakt Mee
next post
Best bekeken artikelen van september

You may also like

Stroopwafel karamel taartje

09/02/2020

No bake vlaai met oreo en bosbessen

21/04/2017

Chocoladevlaai voor Pasen

02/04/2017

Appelvlaai met vanilleroom

12/03/2017

Chocolade frambozen taartjes

21/05/2017

Video: Vruchtenvlaai !

08/03/2016

Advocaatvlaai voor Pasen

17/03/2016

Roomvlaai met peertjes

15/10/2017

Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

26/11/2017

Tarte au pommes

09/09/2018

17 comments

Monique | WritingMonique 03/10/2016 - 09:17

Oh, hij ziet er heerlijk uit!

Reply
Liefde voor bakken 05/10/2016 - 03:18

Dankjewel Monique! Hij is ook echt HEERLIJK :D

Reply
Nicole 06/10/2016 - 19:35

Hmmmm…dit ziet er verrukkelijk uit!

Reply
Hamkaasprei-taart – Liefde voor bakken 07/10/2016 - 09:18

[…] hartig. Misschien vind ik hartig eten nog wel lekkerder dan alle zoete baksels (oké, behalve dan dit chocolade taartje, die wint altijd). Dus daarom nu deze overheerlijke hartige hamkaasprei-taart. Deze taart eten wij […]

Reply
Demi | StudioKOOK 08/10/2016 - 14:25

Deze chocoladetaart ziet er echt super lekker uit! Ik ga dit zeker bakken, mmm!

Reply
Best bekeken artikelen van oktober – Liefde voor bakken 04/11/2016 - 08:03

[…] 1. Chocoladetaartje ‘tarte au chocolat’ […]

Reply
Basisrecept: vlaaibodem van zanddeeg – Liefde voor bakken 12/12/2016 - 08:05

[…] hebben we al een aantal keer gebruikt voor vlaaien. Zo ook voor de Tarte au Chocolat (echt even klikken op de link, die is zó lekker) en de vruchtenvlaai. Het is een eenvoudig deeg […]

Reply
erica jottier 02/04/2017 - 16:09

een vraagje: wat is het verschil tussen crème fraiche en slagroom?

Reply
Liefde voor bakken 03/04/2017 - 17:45

Slagroom is om op te kloppen, dit moet dan wel minimaal 30 % vet bevatten. Wij gebruiken liever slagroom met 35% vet. Dat zakt minder snel in. Crème fraiche is is aangezuurd met melkzuurbacteriën waardoor `t een fris-zure smaak heeft. Dit is niet geschikt om op te kloppen.Wordt veel gebruikt om warme gerechten op smaak te brengen, maar kan ook gebruikt worden bij koude gerechten.

Reply
Emma 03/04/2017 - 21:15

Een korte vraag:
Bij de ingrediënten voor de vulling staat nergens hoeveel boter je nodig hebt, maar verderop in het recept staat ´ Voeg de chocolade toe en daarna ook de boter. ´. Ik vraag me af hoeveel boter ik dan bij de gesmolten boter moet doen.
Alvast bedankt!

Reply
Liefde voor bakken 03/04/2017 - 21:22

Hoi Emma, er staat margarine ipv boter. 50 gram, dit voeg je toe aan het, nog warme slagroommengsel. De boter, ofwel margarine, smelt dan. Dit roer je erdoor.

Reply
Joyce 04/11/2017 - 09:51

Hallo,
Ik vroeg mij af of het ook gemaakt kan worden zonder de slagroom?

Reply
Liefde voor bakken 04/11/2017 - 10:41

Dat zou op zich wel kunnen, maar dan moet er wel iets anders bij de chocolade. Je zou het volgende eens uit kunnen proberen: Misschien Kun je er een frambozenganache van maken. Vervang dan de slagroom door frambozenpuree. (Frambozen fijnmaken en zeven). Succes! Laat je weten of dat gelukt is?

Reply
Joyce 04/11/2017 - 10:43

Zou het ook werken met nutella erbij?

Reply
Liefde voor bakken 04/11/2017 - 10:54

Je bedoelt i.p.v. de frambozen? Ik denk dat t dan wat te stevig wordt. Dan moet er nog iets anders bij. Misschien crème fraiche of zo.

Reply
Joyce 04/11/2017 - 10:58

Dat bedoelde ik inderdaad. Ik ga het straks proberen met nutella en crème fraiche! Ik zal laten weten of het is gelukt! Bedankt voor de snelle en fijne reacties!

Liefde voor bakken 04/11/2017 - 11:38

Graag gedaan, veel succes!

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

Over ons

Welkom op liefdevoorbakken.nl

Wij zijn Ria & Laura, moeder en dochter en wij zijn gek op bakken! Wij bakken taartjes, cupcakes, brownies en allerlei andere lekkere dingen. Nieuwsgierig? Kijk gerust even rond op onze blog!

Zoeken

Social media

Facebook Instagram Pinterest Youtube Email Bloglovin

Volg ons via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven bij liefdevoorbakken.nl en blijf op de hoogte van nieuwe posts en artikelen.

Onze favoriete producten

Populaire recepten

  • 1

    Hoe maak je een cijfertaart?

    12/08/2018
  • 2

    Witte chocolade cheesecake in een glas

    31/03/2017
  • 3

    Mascarpone crème

    23/10/2016
  • 4

    No bake Oreo kwarktaart

    28/03/2016
  • 5

    Basisrecept voor stevige chocolade ganache (voor het afsmeren van een taart)

    15/12/2015
  • 6

    Monchou kersen trifle

    01/02/2017
Sale juli 2019
Naast het bakken van koekjes, maakt deze site ook gebruik van cookies.
Door verder te gaan op deze site, accepteer je het gebruik hiervan. Meer weten? Lees meer
mytaste.nl
myTaste.be

Volg ons op Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
 

Reacties laden....