Als je in Frankrijk in de etalages kijkt van de Pattisseriewinkeltjes, dan staan daar vaak van die mooie platte taartjes. Vaak zijn dat chocoladetaartjes, maar ook fruittaartjes of taartjes met andere heerlijke vullingen. Meestal mooi strak en glad! Zo’n mooi Frans chocoladetaartje wilde ik al heel lang eens maken. Echt om in te bijten! Ik begin eens met een chocoladetaartje. We zijn heel benieuwd of de vulling erg zwaar zal zijn. Als het een succes is, volgen er meer van deze taartjes!
Wij gaan voor een chocolade taartje mét een chocolade zandtaartdeeg. Daar komt dan een vulling in van chocolade ganache met slagroom, crème fraîche. boter en een beetje koffie voor een licht koffiesmaakje.
Benodigdheden
Voor het deeg:
- 150 gram bloem
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 55 gram poedersuiker
- 20 gram gemalen amandelen
- snufje zout
- een half zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 125 gram zachte boter
Voor de vulling:
- 300 gram pure (smelt) chocolade
- 150 ml crème fraîche
- 100 ml slagroom
- 50 gram margarine of boter
- 30 ml sterke koffie
Verder:
- Vlaaivorm met uitneembare bodem van 26 cm doorsnee
- beetje margarine en bloem om de vorm in te vetten
- Blindbakbonen
Aan de slag!
Je begint met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, de amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.
Leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 8 minuten.
Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 4 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of taartschaal.
Smelt voor de vulling de chocolade “au bain marie”. Verwarm de crème fraîche met de slagroom in een pan, tot bijna aan de kook. Voeg de chocolade toe en daarna ook de boter. Roer dit door het slagroom mengsel. Tot alles goed vermengd is. Roer dan de koffie er doorheen. Zorg dat het een mooi, glad mengsel wordt.
Giet het mengsel in de taartbodem. Zorg dat deze mooi egaal gevuld wordt. Wij hebben heel voorzichtig wat kleine luchtbelletjes doorgeprikt. Zet dan in de koelkast om op te stijven.
Het is een heel mooi taartje geworden! Kan zo in een etalage van een Frans winkeltje. Maar nee, zonde, we eten het lekker op!!
Liefs Ria & Laura
17 comments
Oh, hij ziet er heerlijk uit!
Dankjewel Monique! Hij is ook echt HEERLIJK :D
Hmmmm…dit ziet er verrukkelijk uit!
[…] hartig. Misschien vind ik hartig eten nog wel lekkerder dan alle zoete baksels (oké, behalve dan dit chocolade taartje, die wint altijd). Dus daarom nu deze overheerlijke hartige hamkaasprei-taart. Deze taart eten wij […]
Deze chocoladetaart ziet er echt super lekker uit! Ik ga dit zeker bakken, mmm!
[…] 1. Chocoladetaartje ‘tarte au chocolat’ […]
[…] hebben we al een aantal keer gebruikt voor vlaaien. Zo ook voor de Tarte au Chocolat (echt even klikken op de link, die is zó lekker) en de vruchtenvlaai. Het is een eenvoudig deeg […]
een vraagje: wat is het verschil tussen crème fraiche en slagroom?
Slagroom is om op te kloppen, dit moet dan wel minimaal 30 % vet bevatten. Wij gebruiken liever slagroom met 35% vet. Dat zakt minder snel in. Crème fraiche is is aangezuurd met melkzuurbacteriën waardoor `t een fris-zure smaak heeft. Dit is niet geschikt om op te kloppen.Wordt veel gebruikt om warme gerechten op smaak te brengen, maar kan ook gebruikt worden bij koude gerechten.
Een korte vraag:
Bij de ingrediënten voor de vulling staat nergens hoeveel boter je nodig hebt, maar verderop in het recept staat ´ Voeg de chocolade toe en daarna ook de boter. ´. Ik vraag me af hoeveel boter ik dan bij de gesmolten boter moet doen.
Alvast bedankt!
Hoi Emma, er staat margarine ipv boter. 50 gram, dit voeg je toe aan het, nog warme slagroommengsel. De boter, ofwel margarine, smelt dan. Dit roer je erdoor.
Hallo,
Ik vroeg mij af of het ook gemaakt kan worden zonder de slagroom?
Dat zou op zich wel kunnen, maar dan moet er wel iets anders bij de chocolade. Je zou het volgende eens uit kunnen proberen: Misschien Kun je er een frambozenganache van maken. Vervang dan de slagroom door frambozenpuree. (Frambozen fijnmaken en zeven). Succes! Laat je weten of dat gelukt is?
Zou het ook werken met nutella erbij?
Je bedoelt i.p.v. de frambozen? Ik denk dat t dan wat te stevig wordt. Dan moet er nog iets anders bij. Misschien crème fraiche of zo.
Dat bedoelde ik inderdaad. Ik ga het straks proberen met nutella en crème fraiche! Ik zal laten weten of het is gelukt! Bedankt voor de snelle en fijne reacties!
Graag gedaan, veel succes!