Dit taartje is een variatie op de bekende Tiramisu taartjes. Nu eens niet met lange vingers, maar met een biscuitbodem met koffiesmaak en Amaretto. Daarop een lekkere laag van Mascarpone met slagroom! Yum!
Dit is niet de eerste keer dat we met de heerlijke tiramisu smaken aan de gang zijn gegaan. Maar zeg nou zelf, tiramisu is ook gewoon super lekker! Eerder maakten we al deze tiramisutaart en deze leuke tiramisu petit fours. Dat laatste recept was eigenlijk voor kerstmis, maar als je de rendiertjes weg laat heb je toch een super leuk gebakje!
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 3 eieren
- 90 gram suiker
- snufje zout
- 60 gram bloem
- 30 gram maizena
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel instant koffiepoeder
- 50 ml sterke koffie
- 2 eetlepels Amaretto
Voor de bovenlaag:
- 500 gram mascarpone
- 200 gram magere kwark
- 150 ml slagroom
- 1/2 zakje klopvast
- 75 gram poedersuiker
- 2 pakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels Amaretto
- een beetje citroenaroma of de geraspte schil van een halve citroen
Extra:
- ronde springvorm van 24 cm doorsnee
- bakpapier om op de bodem van de springvorm te leggen
Instructies
- Bedek de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Klem de rand van de springvorm weer vast en knip het overtollige bakpapier er af.
- Dan gaan we de biscuitlaag maken. Splitst de eieren en klop de eiwitten stijf. Voeg dan 30 gram van de suiker toe, klop dit tot er zich stijve pieken vormen. Klop ondertussen de eigeel, met de koffiepoeder, 60 gram suiker en 3 eetlepels lauwwarm water schuimig in circa 6 minuten. Zeef de bloem met de maizena en de bakpoeder. Voeg de eiwit toe aan het eigeel mengsel, voeg ook het bloemmengsel toe. Schep dan alles snel door elkaar. Vul de bakvorm met dit deeg.
- Bak de biscuitbodem in een voor verwarmde oven op circa 160 graden gaar in circa 25 minuten. Haal dan uit de vorm en laat de bodem ongeveer 5 minuutjes afkoelen. Stort dan op een taartrooster en haal het bakpapier er af.
- Roer 2 eetlepels Amaretto door de sterke koffie. Prik een aantal kleine gaatjes in de bodem, besprenkel de bodem met het koffie-amaretto mengsel. Laat dit intrekken.
- Nu maken we de mascarponelaag: Klop de mascarpone los. Voeg de kwark, de poedersuiker, de vanillesuiker en twee eetlepels amandellikeur toe. Klop alles op een lage stand door elkaar. Klop de slagroom stijf met een beetje extra poedersuiker en de Klopvast (slagroomversteviger). Voeg de slagroom, beetje bij beetje toe aan het mascarponemengsel. Klop telkens voorzichtig erdoor. Laat dit mengsel even opstijven in de koelkast (circa 1 uur).
- Schep het mascarponemengsel op de biscuitbodem. Probeer hierbij een beetje een koepel te vorm, zodat het midden wat hoger is dan aan de buitenkant. Druk met de achterkant van een lepel wat holletje in de crème. Bestuif de crème met cacaopoeder.
- Zet de taart zo nog zeker 1 à 2 uur in de koelkast.
- Maak de taart lekker ruim van te voren, dan heb je ’s avonds een lekker taartje voor bij de koffie! Nodig de visite maar uit!
Liefs Ria & Laura
1 comment
Wat een heerlijke en prachtige taart! Zo feestelijk! Dit wil ik wel eens uitproberen!