Meringue maken doen wij best vaak. We gebruiken de toefjes vaak als decoratie op taarten. Maar een schuimtaart met als basis de meringue is alweer een tijdje gelden, terwijl dat toch echt één van onze favorieten is.
Dus dit keer hebben we weer een een schuimtaart ofwel een meringuetaart gemaakt. De basis zijn twee plakken meringue. Daar op een laagje zelfgemaakte karamel. Plakjes banaan, slagroom met merengue stukjes en nog meer banaan en karamel. Je begrijpt wel dat dit een heerlijk taartje wordt!

Ingrediënten
- 1 x recept voor het maken van de meringue (klik hier)
- 3 grote bananen
- 350 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten.
Voor de karamel:
- 3 eetlepels water
- 150 gram suiker
- 70 ml verse slagroom
- 20 gram boter of margarine
Verder:
- twee bakplaten bekleed met bakpapier
- spuitzakje voor de karamel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Begin met het maken van de merengue, zie dit basisrecept. Maar voeg dan een beetje karamelsmaakstof toe (als je dat hebt).
- Teken op het bakpapier twee vierkanten van 20 x 20 cm. Spuit hier op lange strepen merengue. Spuit de strepen goed dicht tegen elkaar aan, zodat er geen kiertjes tussen komen.
- Spuit met de rest van de merengue allerlei toefjes, rond en gekarteld. Je kunt met deze overgebleven meringue best aardig wat toefjes maken. Je hebt deze niet allemaal nodig voor de taart, maar ze zijn prima te bewaren in een trommel. Of ook gewoon lekker om op te eten.
- Droog de meringue ongeveer twee uur lang op ongeveer 95 à 100 graden in het midden van de oven. Let op dat de meringue niet teveel kleurt, zet zo nodig de oven iets lager.
- Haal ze dan uit de oven en laat afkoelen.
- Ondertussen maken we de karamelsaus. Doe de suiker met de twee eetlepels water in een stevige steelpan. Doe de slagroom in een ander steelpannetje en zet dit op het vuur als de karamel bijna bruin wordt, zodat dit slagroommengsel een beetje warm is. Let op dat het niet gaat koken. Breng de suiker met het water aan de kook en wacht tot de suiker op is gelost. Nog niet roeren. Laat het vuur wel redelijk hoog staan. Dan gaat de suiker karamelliseren. Dit kan even duren (bij ons was dat ongeveer 5 à 6 minuten). Wacht dan nog heel even, tot de karamel mooi goudbruin is. Let nu heel goed op: het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter, maar probeer wel om het mooi bruin te laten worden, het is moeilijk om uit te leggen hoe bruin, dat leer je door ervaring. Zet de pan even van het vuur af en voeg meteen de boter toe, anders kleurt het gewoon door en wordt het alsnog bitter. Roer de boter erdoor. Schenk dan het warme slagroommengsel erdoor en blijven goed roeren. Laat dit circa 1 minuutje zachtjes doorkoken, blijf goed roeren. Let wel op: dit goedje is super heet! Zorg dat je je niet verbrandt! Haal van het vuur af en laat het een heel klein beetje afkoelen.
- Leg een plak merengue op een taartbord. Dit is de bodem van de taart.
- Schenk hierover een groot deel, ongeveer driekwart van de karamelsaus. Laat dit wat verder afkoelen en stevig worden.
- Doe de rest van de karamelsaus in een kom.
- Snijd ongeveer anderhalve banaan in plakjes, doe ze in een kom en voeg wat citroensap toe. Schep dit een beetje door.
- Leg dan de plakjes over de karamellaag.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker (zorg dat je gardes en je kom goed koud zijn, voordat je de slagroom klopt).
- Neem ongeveer twee derde van de slagroom, doe deze in een andere kom. Neem een aantal meringuetoefjes en verkruimel deze met een roller. Voeg ze toe aan de slagroom. Schep goed door.
- Doe dit slagroommengsel in een spuitzak met een ronde spuitmond.
- Spuit ronde toefjes op de banaanplakjes.
- Leg er dan de tweede plak merengue op.
- Smeer hier een dun laagje slagroom over.
- Zet de kom met de overgebleven karamel heel even in de magnetron, verwarm dit een beetje zodat deze weer vloeibaar is geworden.
- Doe dit dan in een wegwerp spuitzak, knip een klein puntje er af.
- Spuit wat van de karamel in het midden van de taart. Smeer dit indien nodig een beetje uit, zo dat je een vierkant laagje karamel hebt.
- Spuit rondom, langs de zijkanten nog een rand met ronde toefjes slagroom, om de karamellaag heen.
- Snijd de rest van de banaan in plakjes, voeg weer een beetje citroensap toe, en leg de plakjes over de karamellaag.
- Spuit hier nog wat karamelsliertjes over.
- Versier de taart dan nog met wat meringue toefjes.
Tip: deze taart kun je het beste dezelfde of de volgende dag al opeten. De meringue kan namelijk wat zacht worden. Nu is dat voor de smaak niet zo erg, maar als de meringue wat crunchy blijft is dat lekkerder.
Wij wensen jullie weer veel bakplezier!
Liefs, Ria en Laura
2 comments
Merengue is een dans. Meringue is schuimgebak.
Deze fout wordt vaak gemaakt. Misschie handig om te weten.
Yes dat klopt! Alleen soms schiet er bij ons toch nog een typfoutje tussendoor als het over meringue gaat. Bedankt dat je ons hier op gewezen hebt, we gaan het verbeteren! Liefs Laura