Vandaag hebben we een recept van een Ricotta taartje. Met een beetje sinaasappellikeur! Maar als je dat niet hebt of gewoon niet wilt, dan kun je dit natuurlijk gewoon vervangen door bijvoorbeeld een beetje sinaasappelsap. Dat wordt het taartje kidsproof!
Cheesecakes zijn nog steeds populair. maar de bakvariant is soms best lastig om goed te maken. Vaak heb je toch wat scheurtjes of is ie te kruimelig. Dit vlaaitje is eigenlijk een eenvoudige vorm van een cheesecake, maar dan wel een stuk gemakkelijker te maken. Het is dan ook maar een klein laagje vulling vergeleken met een gewone cheesecake. Het is wel belangrijk dat je dit vlaaitje na het bakken minstens 3 uur in de koelkast zet, want de vulling moet dan door afkoeling nog stevig worden. Ricotta is een kaassoort die niet zo heel veel gebruikt wordt in taarten, maar het is echt lekker. Een aanrader dus!

Ingrediënten
- Vlaaivorm 24 cm met uitneembare bodem
- Bakppapier
- Huishoudfolie
- Bakbonen
Voor het deeg:
- 180 gram bloem
- 75 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- 1 ei
- 125 gram boter of margarine
- snufje zout
Voor de vulling:
- 250 gram ricotta
- 85 gram poedersuiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 150 ml verse slagroom
- 10 à 15 ml Grand Marnier of een beetje andere likeur. Of, als het alcoholvrij moet zijn 20 ml sinaasappelsap.
- Geraspte schil van een sinaasappel
- Beetje custardpoeder
Voor de decoratie:
- 100 ml verse slagroom.
- Beetje poedersuiker
Instructies
- Vet de vlaaivorm met uitneembare bodem in met een beetje margarine. Bestuif met wat bloem, en schud de overtollige bloem er weer uit.
- Maak het deeg: doe de bloem, de poedersuiker, het zout en de amandelmeel in een kom, zeef het.
- Doe het dan in een keukenmachine en meng het door. Of meng het met de hand goed door elkaar.
- Voeg de blokjes koude boter of margarine toe en meng erdoor. Met de keukenmachine of met de hand.
- Als het een kruimelig geheel is geworden, voeg je ongeveer een derde deel van het ei toe. Meng het bnog even goed door met de machine of kneed het met de hand.
- Haal et uit de machine en kneed het nog even door tot een gelijkmatig deeg.
- Doe er plastic folie omheen en laat het een half uur tot een uur koud en stevig worden in de koelkast.
- verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het er weer uit en rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier of twee vellen plastic folie.
- Rol uit tot iets groter dan de vlaaivorm.
- Leg de bodem van de vlaaivorm op het deeg en snijd er ongeveer 3 à 4 cm omheen.
- Leg de bodem weer terug in de vlaaivorm. Til het deeg voorzichtig op met je roller en leg deze in de vorm. Druk een beetje aan zodat overal voldoende deeg zit. Werk de randjes mooi bij.
- Prik wat gaatje in de bodem, leg er een vel bakpapier op en vul dan met bakbonen.
- Bak de bodem ongeveer 12 minuten.
- Haal de bodem er dan uit. Verwijder de bonen en het bakpapier. En zet de vlaai weer terug in de oven. Bak nog ongeveer 8 tot 10 minuten, zodat ook de bodem een beetje stevig wordt en wat meer kleur krijgt.
- Laat de ricotta goed uitlekken.
- Rasp de schil van een goed schoon geboende sinaasappel.
- Doe de ricotta in een kom, voeg de poedersuiker, het ei en de eidooier toe en klop dit met de mixer op de laagste stand door elkaar.
- Voeg de rasp en de likeur ( of het sinaasaappelsap) toe en klop heel kort door. Proef even. Je kunt zo nodig nog wat extra poedersuiker of likeur toevoegen, maar niet te veel. Anders wordt de likeursmaak te sterk.
- klop de slagroom stijf met nog een klein beetje poedersuiker. Schep dit beetje bij beetje bij het Ricotta mengsel. Schep dit erdoor met een spatel.
- Strooi een beetje custardpoeder over de gebakken vlaaibodem. Als je dat niet hebt, kun je ook een beetje paneermeel over de bodem strooien. Dit is om ervoor te zorgen dat de vlaaibodem niet te klef wordt van de vochtige vulling.
- Schenk de Ricottacrème hier over. Doe voorzichtig, schenk deze niet te vol. Bij mij kon het er precies in.
- Zet het taartje voorzichtig in de oven.
- Bak het taartje gaar in ongeveer 30 minuten.
- Haal het dan uit de oven, laat het even afkoelen op een taartrooster.
- Als het taartje niet meer heet is, zet je het in de koelkast en laat het ongeveer 3 à 4 uur opstijven.
- Haal het dan uit de koelkast en haal de rand van de vlaaivorm er af door de taart op een kleine kom te zetten, zodat je de rand naar beneden kunt tillen.
- Schuif het taartje dan voorzichtig op een bord.
- klop de slagroom met de poedersuiker en schep op elk taartpuntje een kloddertje van de room.
Volg je ons al op Pinterest? Daar kan je heel gemakkelijk dit recept opslaan!
Liefs, Ria