Basisrecepten
comment 1

Basisrecept: vlaaibodem van zanddeeg

IMG_2098bn

Vandaag voor jullie weer een fijn basisrecept! We zijn al een tijdje bezig met de basisrecepten online te zetten en we hebben inmiddels al een aardig lijstje. Op deze manier kunnen jullie in één overzicht zien waar je allemaal uit kan kiezen als basis van je baksels. Nu gaan we aan de slag met een basisrecept voor een vlaaibodem. Vlaaien bieden altijd veel mogelijkheden voor variatie. Zo zijn er ook een hele hoop soorten deeg die je kan gebruiken. Wij beginnen met een recept voor zanddeeg.

Zanddeeg hebben we al een aantal keer gebruikt voor vlaaien. Zo ook voor de Tarte au Chocolat (echt even klikken op de link, die is zó lekker) en de vruchtenvlaai. Het is een eenvoudig deeg en smaakt heerlijk.

Benodigdheden:

  • vlaaivorm met losse bodem van 24 cm doorsnee + bakbonen
  • 225 gram bloem
  • 150 gram zachte boter of margarine
  • snufje zout
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei

Dit deeg kun je in een kom maken, maar ook bijvoorbeeld rechtstreeks op het aanrecht.
Doe eerst de gezeefde bloem in de kom (of maak een bergje op het aanrecht). Maak een kuiltje in het midden. Breek hierin het ei, voeg een snufje zout toe, en ook de poedersuiker en de vanille. Voeg dan de zachte boter toe. Snijd die in kleinere stukken.

Kneed dit alles dan met je handen een soepel deeg. Wikkel de deegbal in een stuk plastic huishoudfolie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het een stukje groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.

 

Leg bakpapier op het deeg en strooi dan de bakbonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op circa 190 graden, ongeveer 10 minuten. Neem de bodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier. Bak de bodem dan nog eens circa 12 minuten op 180 graden. Tot deze mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Dan is de vlaai klaar om te vullen en te decoreren.

Denk bijvoorbeeld aan een Zwitserse room met aardbeien! Yammie! Of kijk bij een van onze andere vlaaien!

Veel succes!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube58
Pinterest130
Instagram705

1 Comment

  1. Altijd handig een lekker zanddeeg recept.en ook de zwitserse room met aardbeien vulling klinkt heerlijk. Ga ik zeker nog een keer maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *