Hartige baksels
comments 3

Hamkaasprei-taart

img_1297bn

Deze hartige taart is echt dé bekendste taart bij ons thuis (na de kwarktaarten uiteraard). Ik ken deze taart zo’n beetje al mijn hele leven en heb hem dan ook regelmatig gegeten. Vooral met kerst of oudjaar zijn deze taarten nog steeds een onderdeel van het lopend buffet! Dus dachten wij, deze taart moeten we delen! Even wat anders zo’n hartige baksel!

Zo stiekem weg hebben we wel eens vaker hartig gebakken, zoals een aantal high tea hapjes, maar het is niet een veel voorkomend onderdeel van onze blog. Nou hou ik wel enorm veel van hartig. Misschien vind ik hartig eten nog wel lekkerder dan alle zoete baksels (oké, behalve dan dit chocolade taartje, die wint altijd). Dus daarom nu deze overheerlijke hartige hamkaasprei-taart. Deze taart eten wij als avondeten, of als onderdeel van een lopend buffet (leuk alvast voor de feestdagen).

Benodigdheden:

  • Pakje bladerdeeg
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 150 gram geraspte kaas
  • 125 gram schouder- / achterham
  • 1 ei
  • Parneermeel

Extra: springvorm van 24 cm

Aan de slag!

Begin met het ontdooien van de bladerdeeg. Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar op het aanrecht.

Snijd de uit en de prei in kleine stukjes. Fruit deze in een koekenpan. Snijd ondertussen ook alvast de ham in kleinere stukjes.

Vet je springvorm in. Het is tijd om de bodem te maken. Neem 5 a 6 plakjes bladerdeeg en verdeel deze over de bodem en de zijkant van de springvorm. Het is altijd even puzzelen, plakjes bladerdeeg in stukjes snijden, maar uiteindelijk krijg je dan het volgende resultaat.

 

Dan prik je er gaatjes in met een vork en strooi je er wat paneermeel overheen.

Dan gaan we de taart vullen. Eerst de ui en prei, dan de hamsnippers en vervolgens de geraspte kaas.

Dan klop je een ei en gooi je de helft hiervan over je vulling. Pak dan de overgebleven plakjes bladerdeeg en dek je taart hiermee af. Doe de tweede helft van het geklopte ei over de bovenkant van de taart. Dan krijg je een glansje op je taart!

img_1284bn

Doe de taart ongeveer 40 minuten in de oven op 200 graden, of totdat je taart goudbruin is.

img_1302bn

img_1297bn

img_1312n

Ik heb er weer enorm van gesmuld! En van zo’n taartje kan ik mooi meerdere keren avondeten, super handig als je alleen woont. Vooral handig met nachtdiensten! Dan heb ik absoluut geen zin om elke dag te koken haha!

Laat ons weten als jullie meer hartige baksels willen zien! Dan duiken wij weer de keuken in!

Liefs Laura

Facebook0
Youtube72
Pinterest168
Instagram782

3 Comments

  1. asdan says

    Lekkere aanvulling als volledige maaltijd voor 4 personen.
    1 kilo gesneden en gewassen prei samen met blokjes ham stoven in een grote anti aanbak pan; dit zonder het kookvocht in het bladerdeeg scheppen met een beetje peper en nootmuskaat. 200ml slagroom en een flinke eetlepel zure room mengen met 4 eieren en geraspte kaas. Dit mengsel over de ham en prei gieten en verdelen, nog wat geraspte kaas erover strooien en in de oven op 200 graden voor ongeveer 35 minuten totdat hij mooi goudbruin is en even 10 minuutjes laten afkoelen.
    Pas op! je brandt je mond als je te gretig eet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *